Sinnessjuka vapenlagar i – USA…

2 oktober, 2017
By

Ibland när jag hör nyheter från United States of America sitter jag som en fisk med öppen mun. När det gäller vapen och vapenlagar så tycks USA vara kvar i ett slags Vilda Västern där praktiskt taget vem som helst får skaffa sig skjutvapen, och inte bara handeld- och jaktvapen utan även automatkabiner. Så att de kan döda hundratals människor om de får lust..

Vapenlagar i USASVT: “50 personer har dödats och över 200 personer har skadats när en gärningsman öppnade eld mot festivalbesökare vid en musikfestival.

Sent på söndagskvällen lokal tid öppnade en man eld mot en folkmassa i Las Vegas.

Mannen befann sig då på 32:a våningen på hotellet Mandalay Bay Casino, och sköt ner mot festivalbesökare vid countryfestivalen Route 91 Harvest.

Mannen har identifierats som 64-årige Stephen Paddock, från Las Vegas-trakten.

Gärningsmannen dödades av polisen på hotellets 32:a våning.

Las Vegas-polisen tror inte att det finns fler än en gärningsman, och är tydliga med att det inte rör sig om ett terrorbrott.”

I det här fallet så har gärningsmannen bott på 32:a våningen i ett hotell i Las Vegas, och befinner man sig så högt upp i huset så kan man skjuta på levande människor en bra stund innan någon kan ingripa. Dessutom behöver man samma slags vapen som den här personen hade, det går inte bara att dra upp en modern pistol ur fickan om den man ska träffa befinner sig på 32:a våningen. För att en elitskytt ska kunna träffa någon, så högt upp och på det avståndet, så måste hen ha en rent otrolig tur.

Man skulle ju kunna önska att hela USA stannar upp för att fundera över det egna landets vapenlagar, men med en president som Donald J Trump så kommer det knappast att hända någonting. Själv så tappade jag hakan när jag hörde att mördaren hade skjutit ihjäl trettio personer, nu visar det sig att han har skjutit ihjäl minst sextio personer. Jag tror att man i högsta grad riskerar att trampa på tappade hakor om man går ut i det här blåsvädret


i


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

26 Responses to Sinnessjuka vapenlagar i – USA…

 1. joakim on 2 oktober, 2017 at 16:28

  Fast det finns ju andra länder där det finns massor av illegalt insmugglade vapen (eftersom gränserna närmast är obevakade) som kriminella beväpnat sig med, samtidigt som den fridsamma, laglydiga befolkningen absolut inte får skaffa sig några vapen i rent självförvars-syfte. Det kanske många laglydiga personer uppfattar som “lite bekymmersamt”, i dessa länder..?

  • Jinge on 2 oktober, 2017 at 16:55

   Vilka “andra” länder avser du?

   • joakim on 2 oktober, 2017 at 17:06

    Länder där makthavarna skapat helt nya typer av samhällen, men som själva beskriver det som om de soligt fridfulla 70-tals idyllerna minsann består.

  • el Persson on 3 oktober, 2017 at 00:59

   Om vi nu ska ta ett land du uppenbarligen avser, Sverige, så uppfattar jag det inte som bekymmersamt att jag inte kan gå till Konsum och köpa mig mitt favoritvapen ksp-58, med tillhörande ammunition. Men ponera att det gick, och vi alla kunde beväpna oss till tänderna, för självförsvar naturligtvis.
   Skulle fler eller eller färre dö av blyförgiftning än idag?
   Skulle Sverige bli säkrare eller osäkrare?
   Skulle människor i Sverige bli mer eller mindre oroliga om nazisterna i Göteborg marscherat med AK5or och magasinsbälten över axlarna?

   Vill minnas att Trump menade att hade bara gästerna på Mataclan varit beväpnade skulle attentatsmännen snabbt blivit oskadliggjorda. Och det är möjligt. Och dödssiffran skulle varit bra mycket högre. Om alla i en folksamling börjar skjuta på dem som skjuter, just det: hör hur idiotiskt det låter, blir det en massaker utan dess like. Hur många håller huvudet tillräckligt kallt för att koncentrera sig på attentatspersonerna? Och vad händer när denne person skjuter en av dessa? Förmodligen får hen snabbt en kula i sig från någon annan, som också försöker bekämpa terroristerna. Det Trumpeten spelar på är NRAs främsta försvarslinje, men han har aldrig haft en tanke på vad det skulle innebära IRL; han bara Twittrar. Vill minnas att han inte gjort militärtjänst, så han har väl ingen aning om hur det känns när det smäller runt omkring. Kan vara väldigt förvirrande även när en vet att ammunitionen är lös.

   • Jinge on 3 oktober, 2017 at 04:13

    Hear Hear !!

   • joakim on 3 oktober, 2017 at 12:40

    Många har “köpt” ett åsiktspaket där individerna anses bör vara försvarslösa & där en förändrad verklighet bestämt förnekas (med påståenden om att samtiden är som ett pastoralt Vimmerby på 1920-talet). På liknande sätt som så många anser att systembolaget finns där för att skydda befolkningen mot sig själva eller att åsikter som alla kan tänka såklart måste vara totalförbjudna att säga eller skriva. Men bör försvaret då ha vapen? Är det inte lite för farligt? Kan dom inte ha gummi-bajonetter & uppblåsbara “kanoner” som skjuter blommor istället? Ska lagen överhuvudtaget tillåta nödvärn, det är ju V-Å-L-D?

    • el Persson on 3 oktober, 2017 at 14:23

     “Många har “köpt” ett åsiktspaket”. Hur många då: fem? fem tusen? fem miljoner? Eller är det som med “alla” vet, menar osv, där “alla”betyder “jag och mina kompisar”?

     Menar du att en är försvarslös om en inte har medel för att avliva sin nästa? Jag tror mer på samarbete och solidaritet än misstänksamhet och egoism. Det senare bryter ned ett samhälle. Kolla in Trumps USA.

     Vem förnekar att verkligheten idag är annorlunda än “ett pastoralt Vimmerby på 1920-talet”? Vem?

     Det finns nog de som anser att systemet behövs av de skäl du anför, men jag är “systemkramare” för det stora utbudets skull. Har bott i Helsingborg, och vet att det sämst sorterade bolaget i Sverige har ett större och bättre sortiment än den mest välsorterade butiken i Helsingör! Dessutom kan jag via beställningsfunktionen få tillgång till ett enormt utbud. Bevare mig väl för ICAhandlarnas rosé eller Konsums blåvita röda! För att inte tala om pris i förhållande till kvalité.

     Det finns saker som är förbjudna i lag att uttrycka. Hets mot folkgrupp exempelvis. Du har inte heller rätt att hota människor till liv eller egendom. Ganska OK. Annars har du i stort rätt att uttrycka dig som du vill. Men kan du inte stå för vad du säger, eller förklara, på ett begripligt sätt, varför du sagt det, är det bara att fortsätta att knyta näven i fickan. Det har jag aldrig gjort.

     Försvaret? Där blev du bara löjlig, även om jag gärna sett att det inte behövts. Militära lösningar är per definition destruktiva.

 2. Jinge on 2 oktober, 2017 at 16:51

  Nu ska runte va så tyken !! 🙂

  Har du glömt Vietnam, Irak etc… :-I

  Och tänk bara på vikket elände Donald kan ställa till med. 50 e väl ingenting… :-I

  (. .)

  • Jinge on 2 oktober, 2017 at 19:01

   Men jag tror att Donald kan ställa till med ett stort elände i och utanför USA.

   Risken är uppenbar..

  • el Persson on 3 oktober, 2017 at 00:27

   Pearl Harbor; nazityska ubåtar längs USAs ostkust. Dessutom läste jag någon gång om att ett tyskt sjöflygplan, fraktat över Atlanten med ubåt, bombade något ställe på USAs östkust, utan offer och större skadeverkningar.

 3. Jinge on 2 oktober, 2017 at 16:54

  Ja inte ens Skanåker skulle ha prickat ngn p 32:a våningen…

 4. Marcus R on 2 oktober, 2017 at 20:28

  Egentligen är det för lätt att få tillgång till vapen via jägarexamen i Sverige också…

  USA är helt tokigt dock. I större delen av landet är det lagligt att sälja ett vapen på en parkeringsplats så länge säljaren inte gör det som en business (då krävs en federal vapensäljar-licens). Säljer du privat på det sättet behöver du inte göra en bakgrundskontroll heller (finns dessutom inget sätt att göra det på som privatperson iaf).

  Vapen registreras inte heller på något vettigt sätt. Ett nytt vapen har ett tillverkningsnummer och tillverkaren vet vilken butik vapnet hamnat hos. Sedan gör butiken en bakgrundskontroll på köparen (och det pappret måste butiken spara i 20 år, men inget registreras hos staten). Efter det tar pappers-spåret slut för den nya ägaren kan ju sälja vapnet till någon annan utan pappersarbete…

  Det stora problemet med att fixa detta är ju att där är nu över 300 miljoner vapen som inte är registrerade…

  • Jinge on 2 oktober, 2017 at 20:50

   Ja det systemet är rent åt h-e.. Det är en oerhört korkad “liberalism”. Tacka fan för att vissa inte pallar och sätter igång att skjuta… 🙁

   • Marcus R on 2 oktober, 2017 at 21:59

    Det hjälper inte att de som försöker stoppa in vapenlagar inte har så mycket koll heller… de satsar på en massa “feel good”-lagar som inte gör något.

    Ljuddämpare är svårare att få i USA än här (faktum är att det är exakt samma pappersarbete och avgifter för att skaffa en ljuddämpare i USA som att skaffa en M60 kulspruta).

    “Assault weapon” är något nån politiker hittat på för det låter farligt samtidigt har det världens konstigaste definitioner (min ena jaktbössa blir ett assault weapon i Massachussets om jag skulle få för mig att montera ett bajonett-fäste, och alla .22lr precisionspistoler som stoppar in magasinet utanför greppet är assault weapons i New York).

    Istället för att fokusera på sån skit så borde de ju fixa hur lätt man får tag i ett vapen överhuvudtaget.

    Sen är det ju för mig lätt att säga. Iom att där inte finns någon vettig registrering av vapen så betyder det att där är över 300 miljoner vapen i privata händer i USA, som polisen inte har någon riktig aning om var de är någonstans… det går inte att upprätthålla några vettiga vapenlagar om man inte vet det.

 5. Kamelsilen on 2 oktober, 2017 at 23:10

  USA är ett kroniskt våldssamhälle, och säkert är det också många fridsamma personer som just därför inte vill ha några hårda vapenlagar. De vill ha möjlighet att kunna försvara sig mot alla de mänskliga bestar som stryker omkring i denna frihetens stamort på jorden (och som skulle skaffa sig vapen oavsett lagar). I New York är det en annan sak, men för den som bor i en enslig stuga utslängd i Arizonas ödemarker känns det tryggt med ett automatgevär hängande på väggen.

  • Jinge on 3 oktober, 2017 at 13:22

   Jag tror iaf att det är vanligare i USA. Så rädda är inte svenska landsbygdsbor. De laddar INTE älgstudsaren för att dt dyker upp en främmande bil på gårdsplanen..

  • Kamelsilen on 4 oktober, 2017 at 01:02

   De flesta skulle nog säga att de absolut inte avser att skjuta först och fråga sedan, utan endast tänker använda sitt vapen i nödvärn. Och att de absolut inte tror att alla runt omkring dem är våldsbrottslingar, men att det likväl finns för många av den sorten i denna frihetens stamort på jorden.

 6. Jinge on 3 oktober, 2017 at 08:26

  Nej jag tror inte att det i första han handlade om självmord, psykisk sjukdom visst, men på något sätt borde det finnas något slags hat mot dem som ägnade sig åt C&W. Kanske han hade blivit dumpad av en kvinna (eller man) som var CW-fantast. Kanske trodde han att vederbörande fanns i publiken vid CW-galan?

  Möjligen så får vi reda på vad man kommer fram till så småningom men jag har svårt att ta in att en människa bara på random sådär sätter igång att mörda folk. Någonting har förändrats/inträffat i skyttens situation som petat honom över gränsen.

  Tvångstankar brukar ha en historia, en akut psykos kan givetvis leda till väldigt irrationella tankar/reaktioner. Men stoppar man in 12-15 magasin i sin M16 och tömmer dem mot publiken så är det troligen något. Hans pojk- eller flickvän har dumpat honom eftersom hen hellre ville gå med sin nya “vän” på C-W-framträdandet.

  Det kanske i kombination med att skytten inte har sovit på ett par dygn, något som leder till det minst sagt spektakulära massmord som inträffade…?

  • Jinge on 3 oktober, 2017 at 08:59

   Ja fast det räcker inte som motiv… Fast, man kan ju undra VAD som skulle räcka som motiv..

   • Marcus R on 3 oktober, 2017 at 10:01

    Att hamna i rampljuset kanske var motivet? Media i USA pumpar ju ut bild och namn på den misstänkte så fort de kan. De borde prata om offren istället och inte nämna skytten alls.

    • Jinge on 3 oktober, 2017 at 10:03

     Jo, men offren är ju äns å länge anonyma, gärningsmannen är det inte…

 7. KalleB on 3 oktober, 2017 at 10:50

  Min första tanke var att det var ngn “pensionär” i ett sk “gated community”,kanske är det så? Måhända gillade han inte att betala “Obamacare”. Det kommer säkert fram när mr President twittrar.

 8. Kamelsilen on 7 oktober, 2017 at 20:21

  Man undrar ju hur det står till i huvudet på den där Stephen Paddock. Oftast är det ju avsigkomna människor som begår sådana här dåd, i stil med John Lennons och Olof Palmes mördare, men denne man var ju pensionerad revisor, fastighetsmäklare och mångmiljonär. Kanhända att han hade en tumör i hjärnan och som gjorde att han blev galen och ville mörda, några sådana fall finns i kriminalhistorien. Å andra sidan var Paddocks massmord ytterst välplanerat, i så fall måste det vara en terroristhandling, att skjuta ner en massa vanliga, oskyldiga amerikaner i syfte att skapa kaos. Kaos är just vad den amerikanska extremhögern vill ha, för att de tror att det ger dem en möjlighet att gripa makten.

  • Jinge on 8 oktober, 2017 at 01:40

   ”Man undrar ju hur det står till i huvudet på den där Stephen Paddock. Oftast är det ju avsigkomna människor som begår sådana här dåd, i stil med John Lennons och Olof Palmes mördare, men denne man var ju pensionerad revisor, fastighetsmäklare och mångmiljonär. Kanhända att han hade en tumör i hjärnan och som gjorde att han blev galen.”

   Ja allt går inte att förklara, men visst verkar det sannolikt att han blev galen. Det i kombination med galna vapenlagar är inte en bra blandning…. 🙁

  • Jinge on 9 oktober, 2017 at 13:13

   Jag kan inte tro det. Han måste ha insett att han inte var deltagare i ngt slags TV-spel utan att folk DOG pga hans agerande. Sinnessjuk, ja visst, men höggradigt sjuk faktiskt. Han lackade inte bara ut på en “rival” eller nåt liknande, han härsknade till på hela världen. Det, i kombination med en vapenfixering som går utöver allt förnuft, mått och sans. Det måste rimligen ha blivit ett vulkanutbrott i skallen på karln, en rejäl härdsmälta…

   • el Persson on 9 oktober, 2017 at 13:40

    Knappast, om nu planeringen var så långsiktig som det påstås. Kanske han bestämt sig för att begå självmord, men var rädd för att inte våga ta steget. Efter mordorgien fanns det inte så mycket att välja på: egen hand, eller en hjälpande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Bilderblogg.se använder cookies i syfte att följa upp och förbättra webbplatsens utformning och innehåll. (Gällande EU-lag) mer information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close