Trappan från Drottninggatan via Handels…

Jag har redan berättat om min skolgång att vi ungar i Vasastan inte fick plats i stadsdelens skolor, vi som föddes året efter kriget var helt enkelt för många. För under själva kriget så var det inte många som gjorde bebisar, och det av lättförståeliga skäl. Våra föräldrar visste ju inte själva om de skulle bli indragna i krig eller ej.

SpökparkenTrappan på bilden går från den tidigare så om-skrivna spökparken. Trappan går dessutom ner till den byggnad som idag är Handeshögskolan, dvs. Sveavägen. Om det var Handelshögskola redan på 50-talet vet jag inte, och det trots att jag sannolikt har läst om skolans historia. Nu har man lagt till en barnvagns-ramp i trappan, men någon sådan fanns inte på femtiotalet. Vi ungar såg väl genvägen i första hand som ett bidrag till tjugo -Dixie eller -Rivalkola som på den tiden kostade fem öre styck, samma pris som en spårvagnsbiljett.

Idag så tror jag att hela området är K-stämplat så ve den som kladdar på husens väggar, sådant kan bli dyrt. Dessutom så finns ju risken att de spöken som kan tänkas finnas i Spökparken kan bli gramse och börja hemsöka folk som inte uppför sig.

Annars, för mig själv och mina jämnåriga 45:or och 46:or så betyder hemkvarteren olika mycket, För egen del så tycker jag att min egen uppväxt har präglat mig i många stycken, och även om jag bott utanför stadsgränsen i snart sextio år så vet jag var jag hör hemma. Själv kan jag tycka att det känns märkligt, för jag är egentligen hemma på fyra platser i vårt avlånga land. Men riktigt hemma är jag bara i Vasastan där jag är född och uppväxt. Jag vet inte säkert på vad det kan bero, men jag vet att man inom psykologin talar om prägling, kanske är det just det som för mig tillbaka till Vasastan så fort tillfälle ges.

I sommar, om jag lever och har hälsan, då ska jag steka mig i solen i Observatorielunden ett antal dagar, det är då ett som är säkert

  4 comments for “Trappan från Drottninggatan via Handels…

 1. Charlie
  26 januari, 2019 at 17:20

  Det är väl inget fel på att känna soig nostalgisk när det gäller platsen där man växt upp?

  • 26 januari, 2019 at 17:42

   Nope.. Det är viktiga erfarenheter..

 2. Sven
  26 januari, 2019 at 17:48

  Jinge, tycker du att du hör skillnad mellan infödda stockholmare och sådana som kommer från tex. Stockholms Län? Jag har en granne som kommer från söder, och som hävdar just det.

  • 26 januari, 2019 at 17:54

   Mja, har man bott här länge så kan det vara svårt att höra, men oftast gör det nog det. Att söderbor hör det lättare tror jag på eftersom söderdialekten är tämligen forcerad. De låter ofta lite söder om söder, om du förstår vad jag menar..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *