Efter valet, en obeskrivlig röra…

10 september, 2018
By

Så, nu är valet överståndet och hur det gick – vet vi inte riktigt. Det enda vi vet är att ett rasistiskt missnöjesparti fick 17,6 procent av rösterna, något som antagligen sänder chockvågor runt landet, och antagligen i andra länder inom Europa. Vilka konsekvenser det innebär är ännu inte överblickbart, så vi får väl avvakta och se. Sådan är vår verklighet idag…

Riksdaggen/StockholmDN: “Valet blev extremt jämnt mellan blocken – med en ytterst liten övervikt för de rödgröna.

Stefan Löfven meddelade att han sitter kvar som statsminister men Allianspartierna kräver hans avgång.

SD ökar från 12,9 procent i förra valet till 17,6 procent och blir vågmästare.

– Vi stärker vår vågmästarroll och får ett oerhört inflytande i riksdagen de närmaste åren, säger partiledaren Jimmie Åkesson om resultatet.

Vem som ska leda Sverige de kommande fyra åren är fortsatt en öppen fråga. “

Just nu ser det ut som om de rödgröna får ett mandat mer än alliansblocket, men det bringar ju ingen klarhet i sak eftersom Sverigedemokraterna blir vågmästare med sina 62 mandat. Så ser i alla fall de preliminära siffrorna ut då jag skriver dessa rader. I princip så tycker jag att det här antagligen var det värsta som kunnat hända, men det är möjligt att S + Alliansen kan komma överens om hur man ska gå vidare, någon sorts samlingsregering kanske kan bli aktuell.

Under alla omständigheter så får vi antagligen vänta ett tag på att våra politiker ska bestämma sig för hur landet ska styras, om de klarar av den uppgiften kanske bör tilläggas. Antagligen så är deras enda möjlighet att bilda något slags blocköverskridande samlingsregering, jag vet inte. Det har säkerligen förekommit diskussioner om den saken redan före valet, men ingenting som har nått media i alla fall. Om de haft något slags beredskap för den här situationen, vilket vore rimligt, så får vi väl höra det inom kort.

Men som sagt, vi vet ingenting ännu så länge och då är det väl bara att hålla tummarna för att blocken reder ut den här soppan, och fort måste det gå

Tags: , , , , , , , , ,

22 Responses to Efter valet, en obeskrivlig röra…

 1. Åke F on 10 september, 2018 at 07:44

  Tänk att en annan vinnare, än SD är KD och Ebba B T. Löfven borde väl bjuda in henne i regeringen?

  • Jinge on 10 september, 2018 at 08:00

   Jag har redan konstaterat att hon går bra fram i TV, redan där har hon gjort halva jobbet.

  • Christian on 10 september, 2018 at 08:37

   Jo det var många förståsigpåare som fullständigt dömt ut KD och hävdat med säkerhet de skulle åka ur riksdagen. Istället gör partiet sitt bästa resultat på många år. På samma sätt var det många som hävdade att det varma vädret skulle göra att Miljöpartiet gjorde ett kanonval. Helt fel. MP backade kraftigt jämfört med förra valet och klarade enbart spärren med ett nödrop.

   • Jinge on 10 september, 2018 at 08:44

    Visst, jag tycker ändå att resultatet överraskade…

   • el Persson on 10 september, 2018 at 13:07

    Medborgare fyra procent ställde mangrant upp för Ebba Ush och kådisarna, och visst spekulerades det om att sistlidna sommar skulle ge Miljöpartiet en skjuts á la sälarna en gång, men det sliter på imagen att agera dörrmatta åt Löfvén & Co i fyra år, och det fick de betalt för. En skulle kunna säga att hut till slut gick hem! Men kanske sommaren trots allt var det som räddade dem kvar.

 2. Jinge on 10 september, 2018 at 08:56

  Själv undrar jag om Stefan Löfven kommer att avgå frivilligt eller om han tänker fortsätta och därmed – se till att han får sparken ??

 3. Gert on 10 september, 2018 at 10:30

  Valresultatet är inte klart, det fattas rösterna från utlandssvenskarna och sena förtidsröstare. Klart på onsdag, och det blir en ny valvaka!

  • Jinge on 10 september, 2018 at 11:27

   Jag tvivlar på att de är såå många…

 4. Joakim on 10 september, 2018 at 11:17

  Den förda S-politiken verkar ha varit lite mindre framgångsrik, det sämsta resultatet på ca 100 år. Den politiska “affärsplanen” tycks ha attraherat väldigt få “kunder”. Undrar om det blir debatt om det, eller om det bara ses som tecken på otydlig information om dess förträfflighet?

  • Jinge on 10 september, 2018 at 11:26

   Nej (S) har gjort sämre val. Har du glömt alla borgerliga regeringar ??

   • Joakim on 10 september, 2018 at 11:30

    Satt S i gamla borgerliga regeringar? Har farbror luktat på korken?

    • Jinge on 10 september, 2018 at 12:09

     Inte din dag idag Joakim? När borgarna vunnit så satt borgarna i regering. Var gick du vilse ??

     “Nej (S) har gjort sämre val. Har du glömt alla borgerliga regeringar ??”

     Om borgarna regerar så har väl (S) gjort sämre val? 😀

     • el Persson on 10 september, 2018 at 14:37

      Ja, det handlar om “posenten”, eller kanske något så efemärt som en känsla.
      Procentuellt har sossarna gjort sitt sämsta val på över ett sekel, men eftersom det verkade som om de skull hamna neråt, eller under, 25% så jublades det och de utropade sig till vinnare. Det märkliga här är att ofta är den sura kommentaren, från alla partier, till dåliga opinionssiffror att det är val som räknas. Här hade tydligen opinionssiffrorna en djupare mening 😉
      Samtidigt, för sossarna, ÄR förlorade val de som de inte kommer till makten. Var det inte partisekreteraren Marita Ulvskog som sade, om valet 2006, att det kändes som en statskupp? Det var ett val som jag menar att Alliansen egentligen inte vann, det var patron Persson, och hans sossar som förlorade det. Med det menar jag att valresultatet i första hand berodde på sossarnas, kan jag säga, maktarrogans, snarare än Alliansens ansträngningar. Att de senare presenterade ett trovärdigt alternativ var i det läget inte helt fel, för dem.
      Moderaterna siktade under de senaste åren på ett kanonval, men opinionssiffrorna pekade alltmer nedåt, mot tredjeplatsen, så trots ett uselt val jämfört med valen sedan de “förnyade” sig såg de sig som vinnare när de blev större än Jimmie & CO. Under Kristersson känns partiet mer som nygamla moderaterna, precis som valresultatet. Är vi framme vid den växling av ledartröjan i det borgerliga blocket, som brukar ske med jämna mellanrum?
      SD ser sig som vinnare, i alla utåt, efter att ha ökat kraftigt. Med tanke på att deras tankefigurer lekte med siffror över 20%, kanske uppåt 25-30, och att de garanterat skulle bli Sveriges näst största parti, kanske till och med största, så var den vinnarbucklan säkert en bitter kalk att tömma. Säkerligen mycket bittrare än de skumpaglas som tömdes under jubel i lördags eftermiddag av en stor mängd av deras valarbetare vid valstugan på Sergels torg.
      Så varje parti kan hitta någon detalj att jubla över, om de vill, jag vet inte ens om de internt klarar av att diskutera sina misslyckanden. Det enda parti som jag kan se som vinnare i detta val är, tyvärr, kådisarna. Övriga partier har gått ungefär som väntat.

      • KalleB on 10 september, 2018 at 16:04

       Självklart är förlusten (m,s) självförvållat,mig förvånar det att ett antal mer eller mindre religiösa islamofobister röstade fram kd med lallande vraket till ordförande.

       Jaja, man får vad man beställer.

       Slutar väl med nyval.?

     • Joakim on 10 september, 2018 at 18:14

      Jag får väl medge att det finns viss logik i detta. För övrigt tror jag snart den politiska vänsterns nya(gamla) storhetstid inleds, det finns anledning att tro det. Det finns tecken på att så håller på att ske.

   • Gert on 10 september, 2018 at 11:33

    Inte i procent av rösterna. Gårdagens 28,4% för sossarna är det sämsta sen allmän rösträtt infördes här.

 5. Kamelsilen on 10 september, 2018 at 20:40

  Om man nu ska blicka framåt så vore det logiskt med en regering bestående av sossar, moderater, liberaler och centerpartister. Som ledare för de ojämförligt största partierna ska Lövet eller Kristersson bli statsminister. Det bästa är att det lottas om det, då behöver inte förloraren riskera kritik för att ha gett sig. Denna regering borde kunna fungera eftersom socialdemokraterna inte på något avgörande sätt skiljer sig från de andra partierna. De har redan tillsammans med dem avskaffat i tur och ordning förmögenhetsskatt, arvsskatt och fastighetsskatt och även på många andra sätt sett till att de rikare blir rikare och de fattiga blir fattigare, precis som Jesus också tyckte var det enda rätta (Markus 4:25).
  .

  • KalleB on 11 september, 2018 at 08:52

   Om man nu vill blanda in Jesus så bör man kanske inkludera Bushen(KD) i förslaget? 😀

 6. Tavarich on 11 september, 2018 at 12:04

  Att du aldrig lär dig? Att dölja IP-nummer och köra med fejknamn håller inte, kommentaren släpps inte fram… / Jinge

 7. Kamelsilen on 13 september, 2018 at 23:12

  Direkt vid riksdagens öppnande 25/9 avsätter Alliansen + SD Löfven. Sedan blir det en Alliansregering, eftersom endast en minoritet i riksdagen (de rödgröna) kommer rösta emot. Lööf och Björklund kommer ännu högljuddare försäkra att Alliansen trots detta aldrig kommer att förhandla med SD. Åkesson å sin sida kommer ligga lågt med sina krav på ännu hårdare invandrarpolitik, Han vet ju att om han skulle gå på som vanligt, blir läget ohållbart för framför allt Lööf och att Alliansen då spricker. Och detta är det sista som Åkesson vill, pålitlig högerman som han är. Men efter ett eller två år börjar SDs väljare vilja ha valuta för sina valsedlar, och Åkesson blir därför tvungen att skruva upp tonläget och börja ställa tydliga, bruna krav på Alliansen. Och det kan han göra utan att regeringen spricker, för vid det laget har både Lööf och Björklund för länge sedan kompromissat med sina löften om att aldrig någonsin låta SD få något inflytande. En fyra år lång blåbrun röra väntar i politiken.

  • Jinge on 14 september, 2018 at 04:58

   Stor risk för att du har rätt. Samtidigt så undrar jag om alliansen skulle gå iland med det, svekdebatten skulle bli en svek-orkan…

  • el Persson on 14 september, 2018 at 15:35

   Det ligger mycket i vad Kamelsilen skriver, för det är en faktisk utväg för Alliansen. Med passivt stöd från SD i statsministeromröstningen kan Kristersson bli statsminister, och sedan i omröstningen om budgeten förklarar SD att sossarnas budget stämmer sämre för dem än alliansens, varför de röstar för Alliansens. Den regering som då tillträder blir lika svag som Löfvéns under nuvarande period. I vissa frågor kommer den att vinna, i andra förlora.

   I stora frågor, som försvar och liknande, kommer överenskommelser att träffas över blockgränsen, andra kontroversiella frågor kan lämnas till riksdagen. Som exempelvis invandringen där regeringen abdikerar, inbördes oense, och låter partierna lägga egna förslag. Om S fortsätter följa Jimmie i den frågan, och röstar med M, KD och SD vinner den sidan, om S frigör sig, och röstar med den andra sidan, får Jimmie gnissla tänder. Men det är då Riksdagen som bestämt, och åt det kan inte Jimmie & Co göra mycket.

   Jag utgår från att SD kommer att agera något så när rationellt, och då kommer de aldrig att stödja ett misstroendevotum mot Kristersson, eller en budget från vänsterkanten. Om sedan Alliansen i sina budgetar inte stör SD för mycket, men låter Riksdagen få betydligt mer att säga till om i olika frågor kan Sverige regeras. C och L behöver inte känna det som om de gett upp för mycket, och SD nästan helt känna sig blåsta på konfekten.

   Det som möjligen då kan hända, kanske efter halva perioden, beror på opinionsläget, är att SD bestämmer sig för att jävlas i största allmänhet, och vara irrationella: rösta genom S budget, och ge Alliansen smällar på käften i många andra frågor, bara för att visa att regeringen sitter på deras nåde. Men då skulle regeringen kunna gå, SDs kort att synas, och det visar sig då att de bluffar.

   Det är idag en väldigt intensiv debatt, främst från delar av moderaterna och kådisarna, om det är rätt att bortse från ett parti med närmare tjugo procent av rösterna. Vill då påminna om, och jag har varit med sedan nittonhundrakallt, att det aldrig, ALDRIG, var någon som hostade om hur orättvist det var att S under sitt långa regeringsinnehav inte brydde sig om de nästan femtio procent som röstade på borgarna, eller för den delen motsvarande under Reinfeldts tid. Jag tror visst att S egentligen brydde sig förr, men inte om motståndarsidans argument, men om hur någon vid sina sinnes fulla bruk kunde rösta på något annat än S. Så tjugoprocentsargumentet är bara för att rättfärdiga sig själv inför andra när de föreslår samarbete med SD.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*
Bilderblogg.se använder cookies i syfte att följa upp och förbättra webbplatsens utformning och innehåll. (Gällande EU-lag) mer information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close