Opinionen mot tiggeriet ökar…

Jag har skrivit många gånger om tiggeriet, och många gånger har jag fått medhåll, andra gånger motstånd. Att det är så beror på att jag själv är negativ till gatutiggeriet, ett tiggeri som ofta är organiserat av krimi-nella gäng i tiggarnas hemland, en brottslighet där tiggarna bara får en bråkdel av de insamlade pengarna..

Tiggeriet

SR: ”En majoritet tillfrågade i en ny opinions-mätning från Novus vill förbjuda tiggeri i Sverige. Sex av tio är för ett förbud, medan två av tio är emot. Frågan, som drivs av Sverigedemokraterna och Moderaterna, har märkts i den politiska debatten under en längre tid.

– Opinionen påverkas delvis av partiernas retorik, och framför allt av Sverigdemokraternas och Moderaternas retorik, för den här frågan har varit på dagordningen under ganska lång tid, säger Andrea Spehar som är docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Jag antar att medborgarna själva upplever tiggeri i vardagslivet. Det har genomförts några intervjuer med medborgarna, och det visar sig att de upplever det som störande, fortsätter Andrea Spehar.”

Kvinnan på bilden fotograferade jag på Sveavägen i de centrala delarna av Stockholm, och den som går hela vägen mellan Sergels Torg och Norrtull kommer på vägen se minst 7-8 tiggare, oftast människor från Rumänien eller Bulgarien. Senast idag på morgonen så hörde jag i radio att det handlar om ett ekonomiskt utnyttjande, tig-garna tvingas nämligen lämna ifrån sig en stor del av pengarna de tiggt ihop för att betala för – resan till Sverige.

Mig berör det mest därför att tiggeriet är en form av organiserad brottslighet. Tyvärr så är det dessutom så att det är dem som organiserar verksamheten som får de mesta av pengarna som förbipasserande kan tänkas skänka till tiggaren, det handlar om ett slags organiserad människohandel. Här har vi inte någon lag som förbjuder tiggeri i nuläget, men jag är övertygad om att just den frågan kommer att bli en tämligen het fråga i nästa valrörelse. Det blir hela tiden fler och fler partier som vill lagstifta mot tiggeriet.

Som vanligt så är det ett parti på den extrema högerkanten som drar mest nytta av tiggeriet i landet. Partierna i politikens mittfåra aktar sig noga för att uttrycka sina åsikter om verksamheten, mest beroende på rädslan för att gödsla för vårt mest extrema högerparti. Löfven, Björklund, Busch Thor, Lööf och Sjöstedt ligger lågt i debatten, men jag begriper inte riktigt varför. Det vore väl bra om de redogjorde för var de står när det gäller den här sortens människohandel? Det faktum att det är välorganiserade ligor som utgör grunden för verksamheten borde rimligtvis vara skäl nog för att ta bladet från munnen. Berätta gärna vad just Du tycker om gatutiggeriet !!

  8 comments for “Opinionen mot tiggeriet ökar…

 1. Erik
  25 december, 2018 at 01:11

  Man kan väl inte hindra fattiga från att söka hjälp?

 2. 25 december, 2018 at 09:53

  Fast enligt medieuppgifter så får inte tiggarna behålla de slantar de får in, de går till folk som inte sitter på gatorna och tigger.

 3. Håkan K
  25 december, 2018 at 10:15

  Det är knappast konstigt att många reagerar, jag såg ett inslag på TV där de berättade att tiggarna arbetar undre slavliknande förhållanden.

 4. KalleB
  25 december, 2018 at 16:24

  Pja…lustigt att en liten kommuntant får spendera sina sura skattepengar för att tvinga fram någon sorts omtolkning av kommunallagen i instans efter instans. Vilken glädje hon visade upp! Två(2) tiggare fanns visst i hålan? Vilket hjältedåd och alla moderater/KD SD mm ropar efter ”mera förbud” (Titta vi är bättre än SD).

  Hörsägen finns det annars gott om…och allt i pressen är sant!

  Suck.

  • 25 december, 2018 at 17:29

   Det där har jag missat helt! Jag har varit upptagen med att jävlar med WordPress programvara till bloggen. De har krånglat till allt till den grad att jag f.n. har ett driftstopp när det gäller nya inlägg. Det känns ungefär som om Donalt J Trump har blivit chef på det företaget… 🙁

   Jag har helt missat tantens glädje, har väl missat varenda nyhtssändning sdan igår orse, dessutom har jag grävt ner mig i specialinställnngar som inte fungerar globalt, så jag räknar med att vara på banan igen inom 24 timmar, typ… I bästa fall i a f…

   Ja, hörsägen är det nya ordet för sanning… :-I

  • el Persson
   25 december, 2018 at 20:19

   Men den glädjen som visades är fullt förklarlig! Det finns inget som glädjer ett moderat hjärta, som att få trampa på någon försvarslös. Det är faktiskt då, och endast då, de känner av att de har ett hjärta, och de är beredda till vad som helst för att få erfara den känslan.

   • 25 december, 2018 at 21:17

    Phan! Jag tycks ha missat hela grejen… :-I

 5. Anders R
  25 december, 2018 at 22:11

  Ja, många tiggare upplever att folk blir sura av att se dem. Folk muttrar och somliga säger saker till dem som de inte förstår. Men de begriper att det inte är vänligheter som kommer över svenskarnas läppar. Dessutom så får de inte lika mycket pengar som för några år sen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *