Nysnön känns närmast – kvävande…

Nu kan alla se hur det ser ut ifrån min balkong, eller snarare hur det såg ut för en kvart sedan. Det som inte framgår direkt av bilden är att snön yr in över gården från de omgivande taken. Det ser möjligen lite idylliskt med den sortens glasögon, för mig personligen så känns det bara – avskyvärt. Det här vädret har jag _inte_ längtat efter…
Min gård...Jodå, jag förstår att många av mina yngre grannar gläds åt att kälken kan nyttjas, skidor och stavar kan plockas fram, men jag är en 70-plussare som inte finner den minsta glädje i vare sig kyla eller snö. Jag kan på sin höjd hålla med om att hur jag än vrider på huvudet, och det i alla mina fönster, så är det väl objektivt sett – vackert. Men kyla och snö har fler effekter än de rent estetiska, det är kallt, och efter den minsta värme så dyker det upp isfläckar, hala platser där vi äldre riskerar att stå på öronen och i bästa fall hamna på sjukhus.

Det finns andra ”hus” i anknytning till dessa vård-inrättningar, hus vars namn börjar på bokstaven ”B”. Får man dessutom mentala problem på grund av vädret så finns det oxo hus vars första bokstav är ”D”. Jag har redan en bostad, jag hoppas med andra ord att kunna bo kvar i det hus jag redan bor i, men säker kan man ju inte vara. Idag är det februaris tredje dag, förhop-pningsvis så kommer ett väderomslag så att allt det där läbbiga vita klegg som ligger och skräpar överallt försvinner med ett porlande läte. Jag är väl knappast ensam om att längta efter det ljudet…?

  5 comments for “Nysnön känns närmast – kvävande…

 1. Bertil
  3 februari, 2019 at 11:57

  Här nere i södra Småland så vaknade man till blå himmel och solsken och ett vackert vinterlandskap, nu har det börjat mulna på så det skulle inte förvåna mig om det börjar snöa till kvällen.

  Vad jag förundrar mig över är att SL enligt tidningar ställer in busslinjer p.g.a snö. Jag är född och uppvuxen i Stockholm och kan inte påminna mig att trafiken behövde ställas in för att det hade snöat och då fanns det inte ens vinterdäck på bussarna, har t.o.m kört buss i Sthlm både i innerstaden och de sydvästra förorterna. Snöröjningen fungerade perfekt och om jag inte minns helt fel så fanns det t.o.m folk som var ute med en vanlig snöskyffel för att få bort snön.

  Här i Kalmar län så flaggar KLT, som är SL:s motsvarighet, för att det kan bli förseningar men att ställa in är det inte tal om. Jag bara ruskar på huvudet och undrar vad som har hänt sedan jag stack från Sthlm våren 1991.

  • 3 februari, 2019 at 12:18

   Fast, det har snöat RIKTIGT REJÄLT här hos mig. När jag gick till tvättstugan för ett par timmar sedan (25 meter max) så hade jag svårt att ta mig fram, blev anfådd på riktigt och när jag kom upp igen så fick jag byta brallor och ställa skorna på tork. Ska ner snart igen så det kommer bli lite pyssel… Men enligt media s har merparten av busstrafiken ännu inte kommit igång. Bor man runt Fjollträsk så får man nog finna sig i förseningar, inställd trafik, och dessutom så har pendeltågen problem enligt de lokala medierna.. Och ja, jag undrar om jag någonsin har varit med om att det har ramlat ner så mycket snö på kort tid som nu inatt..

   • 3 februari, 2019 at 12:19

    I lokala medier så uppmanar man folk att ladda sina mobiltelefoner…

  • el Persson
   3 februari, 2019 at 14:57

   För att det ska gå att köra buss i Sthlm krävs det att snöröjningen fungerar. Och det gör den inte. Kanske på genomfartsleder och liknande, men inte på gator och trottokanter. Utanför mig var det en dam som skottade fram sin bil på parkeringen; tog mer än en timme innan hon kom ut. Gatan utanför? Vet inte när den plogas idag, ser närmast plöjd ut. En person, som kom lite snett med bilen, och halkade ut mot kanten, fick skotta, + hämta matta, så däcken fäste. Alla dessa bilar, som absolut måste ut och köras, fastnar lite hipp som happ, och med parkerade bilar vid sidan, gör det svårt för snöröjningen att komma fram. Att blanda in bussar i den smeten på trånga gator lär inte underlätta. För några år sedan fick SL kritik för att de inte hade bättre förstånd än ATT försöka köra bussar i liknande väder, och korka igen hela staden med bussar som fastnat lite varstans.

   Snöröjningen har definitivt nedrustats. Det har varit en del snöfattiga vintrar, och när det budgeteras för sådana vintrar så finns det inte mycket att kalla ut när den vita filten breder ut sig. Sedan undrar jag om inte mycket av snöröjningen lagts ut på entreprenad, och om även dessa entrepenörer räknar med milda, snöfattiga vintrar, kan de vinna med låga anbud, och genom minimal beredskap ändå göra sig en rejäl hacka. Och om det blir en normal vinter med ett antal kraftiga snöfall, så står de där med sin tappade haka och mumlar: ”Men så här hade vi ingen aaaning om att det kunde bli”.

   Men vad kan vi förvänta oss när samhället abdikerar i hopp om att andra ska göra jobbet? Själv fick jag lite morgonmotion genom att skotta bort en halvmeter snö utanför dörren. Och nu ska jag ut och pulsa 🙂

   • el Persson
    3 februari, 2019 at 17:49

    Det var bara runt huset jag behövde pulsa. Gång- och cykelvägarna runt här var plogade och gångbara, och när jag kom hem var även gatan plogad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *