Nu vill vissa förbjuda Nazismen – igen…

10 juli, 2018
By

Personligen så känner jag en intensiv ovilja när man talar om att förbjuda politiska grupperingar av olika slag, det brukar inte vara verkningsfullt, inte heller kan man utgå ifrån att företeelsen som sådan försvinner efter ett förbud. Att människor tycker och tror saker går knappast att förbjuda, istället så riskerar ett förbud att dra till sig ännu fler intresserade…

NazisterDN: “Under den nyligen avslutade Almedals-veckan fick främlingsfientliga och högerextrema grupper mycket uppmärksamhet för sin närvaro. Bland annat nazistiska Nordiska motståndsrö-relsen, NMR, väckte uppståndelse vid flera tillfällen efter att ha fått demonstrera på olika platser i Visby.

Nu reagerar Föreningen Förintelsens överlevande på händelserna.

”Med förfäran, förtvivlan och en växande ilska ser vi som är överlevande och barn och barnbarn till överlevande efter Förintelsen hur tafatt och passivt det svenska samhället agerar mot de uttalat nazistiska grupperna i Sverige. Nu senast under den nyss avslutade Almedalsveckan tilläts nazister från Nordiska motståndsrörelsen hetsa, hota, skrämma och trakassera judar och andra. Flera personer tvingades lämna Visby på grund av rädsla för dessa grupper”, uttrycker föreningens ordförande Tommy Ringart det hela i en skrivelse på måndagen.”

Det man istället borde satsa på från myndigheternas sida är att satsa stenhårt på att infiltrera den sortens verksamhet med civilpolis och folk från den militära underrättelsetjänsten. Grupper av det slaget är ett hot mot civila medborgare i landet, det borde inte vara svårt att få in några dussin unga poliser från säkerhetspolisen och den militära underrättelsetjänsten i dessa olika grupperingar. Och vem vet, det är ju inte en speciellt långsökt idé så myndigheterna har kanske redan en mycket god kontroll på vilka de aktivaste är.

Tanken är naturlig, så jag inbillar mig inte att jag kommer med någon unik idé. Vi avlönar redan ett försvarligt antal poliser och militärer, varav en del sannolikt ägnar sig just åt att infiltrera våldsbenägna grupperingar. Att jag mellan varven kan drabbas av någon sorts liberala dubier spelar ju en mindre roll i sammanhanget. Jag anser att medborgarna ska få tycka precis vad som helst, ett förbud får knappast dem förbudet gäller att tycka/tänka annorlunda. Men jag tror att Föreningen för Förintelsens överlevande kan sova relativt lugnt framöver, berörda myndigheter är sannolikt redan är engagerade i frågan

Tags: , , , , , , , , , ,

15 Responses to Nu vill vissa förbjuda Nazismen – igen…

 1. lingon on 10 juli, 2018 at 10:29

  Tja, kanske är myndigheterna redan engagerade. Men, om det inom myndigheterna finns de som instämmer i tankegångar och metoder? Kan det möjligen vara en förklaring till varför det trots allt är möjligt att det händer så pass många ‘incidenter’ där människor mår dåligt, blir skrämda och tom skadade? Borde inte polis och myndigheter vara så vakna att de förebyggde och dessutom ingrep ögonblickligen när det finns tecken på att något riskerar att gå överstyr? Eller finns det de som ska förbygga och ingripa som sas ‘gillar läget’?
  Det är ju inte helt obekant att om de som gruffar blir bemötta på samma sätt av andra människor så är det kanske inte helt ofta de som startade bråket som ‘torskar’? Åtminstone i de fall våra förträffliga medier rapporterar om 🙂

  • Jinge on 10 juli, 2018 at 10:46

   Och där med avslöja att “slagskämpen Jonas” egentligen jobbar åt staten? Det får vi hoppas att de inte avslöjar…

 2. Joakim on 10 juli, 2018 at 10:49

  Någonstans måste det väl finnas en “spärr” för antidemokrater, att låta sådana befolka riksdagen med syfte att stänga den vore väldigt naivt. Om folk uppenbart inte alls är demokrater, & beter sig som åsikts-terrorister, så kanske samhället har behov av att skydda sig självt från dem på offentliga platser? Yttrandefriheten är ju inte total i övriga samhället, att t ex barnporr inte är tillåtet att spridas tycker väl de flesta inte är ett yttrandefrihets-problem (även om pedofilernas verksamhet knappast upphör pga detta).

  • Jinge on 10 juli, 2018 at 13:03

   Sant, men det är knepigt att lagstifta om vilka åsikter folk får ha, men visst kan man väl förbjuda nazismen som ideologi, i vart fall så länge dess representanter misshandlar folk och försöker sabotera andras politiska sammankomster.

 3. mfa on 10 juli, 2018 at 12:09

  Istället för att förbjuda kanske polisen kan börja arbeta aktivt för att lagföra dessa kriminella element i samhället. Man bör ifrågasätta polisens arbete särskilt då på senare tid verkar dessa element kunna röra relativt fritt i samhället och terrorisera andra medborgare utan att det får konsekvenser. Polismyndigheten har säkert en och annan förklaring och det är något som riksdagen borde ta en titt på och se om de kan underlätta eller ändra lagarna så att de stora kryphålen kan täppas till. Det är inte precis förtroendeingivande att nazister och förlädda nazister (SD) kan av en slump ertappas med mängder av sprängmedel och annat. Det kan väl inte vara lagligt att dessa organisationer för en underättelseverksamhet på svensk mark i syfte att riva ned demokratin, terrorisera andra och det kan väl definitivt inte vara lagligt att sprida eller hetsa mot folkgrupper.

  • Jinge on 10 juli, 2018 at 13:01

   Under alla omständigheter ska 100% av de som bor i landet kunna leva ifred. Det låter knepigt med tanke på nationalsocialismens historia. Mao får du medhåll. Personligen anser jag dessutom att polisen bör sätta in extra resurser när det gäller organisationer som vill ta makten med – våld.

 4. el Persson on 10 juli, 2018 at 15:17

  Att förbjuda åsikter tror jag inte på. Det innebär att om människor sympatiserar med IS så är det både tillåtet och acceptabelt, även om jag perssonligen saknar sympatier dem. Om dessa människkor däremot organiserar sig för att i praktiken genomföra IS idéer i Sverige genom att trakassera personer, som de anser vara otrogna, eller begå våldshandlingar för att uppnå sina mål anser jag att den organisationen inte ska vara tillåten, ja kanske till och med att stöd, direkt eller indirekt, från deras hangarounds ska vara straffbart. Och jag tror faktiskt att det är så idag: deltagande i terroristorganisation eller finansiering av terrorism är olagligt. Gott så.
  Om vi då ser till Nazistiska MotståndsRörelsen, NMR, så är den en svensk pendang till den internationellt olagligförklarade tyska organisationen Schutzstaffel (SS), del av NSDAP aka Hitlers nazistparti. Redan här borde en alarmklocka ringa. SS är modern tids värsta terroristorganisation. Jämfört med dem är IS en menlös hobbyförening. NMR trakasserar människor, som de av olika orsaker stör sig på, de stör normala demokratiska möten, attackerar människor fysiskt; med andra ord terroriserar de sin omgivning. Inför Almedalen utlyste de, enligt uppgift, på sin hemsida ett pris till den som förstörde mest. Detta är en terrororganisation. Den ska behandlas därefter.
  Om vi ser till Sverigenazisterna, så även om jag menar att de ännu inte visat sitt rätta ansikte, därav alla avhopp för att partiet inte är tillräckligt radikalt, kvalificerar de sig inte för ett förbud. Att det finns mycket fula fiskar i den organisationen är en sak, men Jimmie verkar ha dompterat sina trogna rätt väl för ögonblicket, och jag tror han blev rätt förbannad när Järnröret försökte löpa amok i Stockholmsnatten. Det störde hans väl uppbyggda Potemkinkuliss av SD som ett normalt parti. Och. Så länge han har den kontrollen på sina partimedlemmar bör de få hållas.
  NMR är något helt annat. Jag anser inte att de ska särbehandlas. För rent generellt anser jag att alla organisationer, som agerar kriminellt på dessa sätt, ska förbjudas, och behandlas på samma sätt. Oavsett om det är svenska SS-wannabees, IS-trogna, eller mafffiaorganisationer, nationella eller internationella. Jag menar skulle vi vara tvungna ge kommunala kulturbidrag till en italiensk lokalavdelning av Cosa Nostra?

  • Jinge on 10 juli, 2018 at 17:01

   Bra skrivet! Medhåll !!

  • mfa on 10 juli, 2018 at 18:29

   Börjar man förbjuda organisationer som inte är direkt kriminella börjar man förbjuda åsikter. Det räcker med att lagföra de brott de faktiskt utför och organisationerna dör ut om de inte med fredliga medel kan sprida sina åsikter.

   Det är bra att kunna hålla reda på vilka som är vilka och motarbeta deras galna idéer det är däremot inte ok att vara passiv som polisen verkar vara och inte lagföra när de med våld och trakasserier försöker förverkliga deras idéer.

   Tror ingen att Sverige ska bli ett Iran, Irael, Kina, Nord Korea, mm då är ju hela idéen med demokrati och frihet död. Däremot kan man inte fortsätta att vara ett laglöst och orättvist land där man tillåter att vissa får verka med våld, hot och trakasserier för att ta plats. Det är viktigt om man vill bevara de friheter vi har; Riksdagen får börja göra sitt jobb och skapa lagar som inte rinner som ett soll och ge polisen mandatet att hantera alla inrikes hot vare sig de kommer från brunbyxor eller annat.

 5. Benny on 10 juli, 2018 at 16:09

  Jag tror knappast att dessa fåtaliga vilsegångna nazister är något verkligt problem för Sverige. Radikal islam och galopperande brottslighet, gängvåld, skjutningar, knark, våldtäkter m.m är långt större problem. Känns mer som politikerna vill flytta fokus från mer verkliga problem i samhället.

  • mfa on 10 juli, 2018 at 18:34

   Jag tror att “vilsegångna” nazister är ett direkt hot mot vår frihet och demokrati likt utrikes hot och inte ska tas allt för lätt som man gör idag. Det andra är ren kriminalitet och polisen jobbar aktivt mot det. Så du kanske inte bör blanda ihop 3:e riket, störtande av Sverige och “vanlig” kriminalitet då de är två helt olika saker. De borde dock ta en titt på de platser i Sverige där man lyckas med stoppa sådant och ta reda på vad där man misslyckas gör för fel.

  • lingon on 10 juli, 2018 at 23:21

   Och hur vet vi att dessa vilsegångningar inte har några fingrar med i “galopperande brottslighet, gängvåld, skjutningar, knark, våldtäkter” etc?

   • Benny on 11 juli, 2018 at 08:08

    Tja, hur många “Jimmy” “Tony” etc har varit inblandade i dessa gängskjutningar? Dem heter nästan uteslutande Achmed, Abdul, Mohammed m.m Men fortsätt bara att bagatellisera dessa importerade ligisters framfart! Läs vad som hände i Örebro där en “hemvändande” IS-krigare sköt andra personer.

    • Jinge on 11 juli, 2018 at 08:13

     Nu får du väl föör faan ge dig !! Vem fan bagatelliserar mördande? Kom inte med den sortens påståenden utan att ha på fötterna! Du menar att svenska idioter är mindre idioter än om de heter Achmed, Abdul eller Mohammed? Gå och ta dig en jävligt kall dusch och be sedan om ursäkt! / Jinge

    • lingon on 11 juli, 2018 at 22:51

     Tja, om man nu ska tala om att bagatellisera så är det väl just det man gör när de nämnda “vilsegångna” inte anses vara så farliga att man ska bry sig nämnvärt om dem från ordningsmaktshåll. Kriminell är kriminell så det gäller nog att plocka ut bjälken ur sitt eget öga innan man börja tala om grandet i sin broders. Är det ett nytt mångtusenårigt rike som hägrar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Bilderblogg.se använder cookies i syfte att följa upp och förbättra webbplatsens utformning och innehåll. (Gällande EU-lag) mer information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close