Har ”liberaler” avskaffat demokratin?

Det hettar emellanåt till lite inom svensk politik. Möjligen så faller ansvaret för detta helt och hållet på Stefan Löfven, men samtidigt så konstaterar jag att vissa ”liberaler” tydligen anser att de har något slags ensamrätt på ordet ”demokrati” och själva bestämmer – vad ordet betyder och/eller vad det -inte- betyder…

libSVT: ”– Jag förstår att det är en svår situation för Stefan Löfven men Vänsterpartiet kan inte få påverka den politiska inriktningen, säger Helena Gellerman till SVT Nyheter.

Om V står fast vid sitt krav på att meningen måste bort för att man ska kunna släppa fram Stefan Löfven som statsminister, blir det enligt Helena Gellerman väldigt svårt att gå vidare.
– Vi i L står bakom den överenskommelse som förhandlats fram. Det är Stefan Löfvens ansvar som statsministerkandidat att se till att detta får stöd i riksdagen.”

Själv studsar jag lite när representanter för Folkpartiet plötsligen börjar betrakta sig själva som något slags gurus när det gäller semantik, den vetenskap som egentligen handlar om ”ordens egentliga betydelser”. Det blir förstås lite extra bekymmersamt när ledande politiska företrädare, som i det här fallet när den folkpartistiske riksdagsledamoten Helena Gellerman (L) uppenbarligen anser att hon har ensamrätt och tolkningsföreträde när det gäller det språk vi använder dagligen i tal och skrift, svenskan.

Nu är det dessutom en situation där medierna försöker övertrumfa varandra när det gäller smarta eller listiga formuleringar, och ska man någon gång vara extra försiktig när det gäller det man läser, så gäller det särskilt sådana ämnen som man själv intresserar sig för, som t.ex. politik. Själv så brukar jag vara försiktig när det gäller vad eller hur jag uttrycker mig, jag vill nämligen att det inte ska vara svårt att förstå vad jag är ute efter, eller vad jag menar. Men dessvärre så är det väl med mig som med andra, är man riktigt intresserad så trummar man fram en bunt rader på datorns tangentbord. Det var kanske just det som drabbade folkpartisten.

Själv så tillhör jag den kategori människor som dagligen tycker till om både det ena och det tredje, jag hoppas att jag skriver på ett begripligt sätt, även om jag aldrig ansett mig vara bra på att skriva, eller på att uttrycka mig skriftligt. Men eftersom det i mitt fall är så att jag de facto har möjlighet att skriva några rader dagligen, så gör jag det. Det är en av fördelarna med att ha en blogg och/eller en hemsida. Det gäller sannolikt även fru/fröken Gellerman, men för henne är det ju dessutom förknippat med hennes försörjning, så jag avstår från att gnälla. Jag väntar i alla fall tills i morgon

  7 comments for “Har ”liberaler” avskaffat demokratin?

 1. joakim
  15 januari, 2019 at 18:29

  Verkar inte överenskommelsen lätt overklig, ungefär som när någon fått i uppdrag att dammtorka ett rum med hjälp av en pincett? Det framstår som ett spel som syftar till andra saker än vad som sägs..

  • 15 januari, 2019 at 18:49

   Så är det givetvis, ibland kan man undra om de bara ”skojar” med väljarna. Många gånger känner jag att jag -egentligen- borde skriva om något annat, till och med vädret vore väl vara ett bättre ämne, i alla fall om det inte vore så förbaskat kallt ute. Själv så drog jag in till det centrala ”Fjollträsk” idag och tog några kort, jag klurade på om jag skulle visa en bild eller två. Men det kändes oxo som att städa med pincett. Egentligen borde jag nog be andra att skicka in sina bilder hit som jag kan visa upp på bloggen, under förutsättning att man har tagit dem själv… 🙂 Jag är tÄmLiGeN säker på att det skulle uppskattas av många av bloggens besökare !! Till och med helt övertygad om det…

 2. Tarmo Lindholm
  16 januari, 2019 at 11:36

  Jag minns hur det var i valet 2014. Då var vår blocköverskridande ”specialist” Stefan Löven (S) betydligt mera nonchalant gentemot Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, det hade Sosseledaren tydligen _råd_ med,( i jämförelse mot vad han har idag). Då fick Vänsterpartiet inte ens tillträde i den Rödgröna regeringen som skulle bildas 2014..!??
  Lövens motivering att nobba (V): var i valet 2014, att Löven (S) ville gå över blockgränsen,,,(vilket han idag verkligen har visat prov på, och är den ointagliga världsmästaren), i både ”rövslickeri” och kryperi åt de borgerliga partierna. Idag har Stefan Löven (S) gått med på näst intill precis alla de borgerliga kraven som har ställts till honom. (Här kan man verkligen börja snacka om ett ”blocköverskridande arbete” om något. 🤢🤢🤢 Det här gör Stefan Löven (s) till den ynkligaste Sosseledaren genom tiderna i modern tid,,,(men det är förstås bara min egen åsikt).. 🙂

  Valet 2014. Jonas Sjöstedt. ”– Vi ser ju det som att Vänsterpartiet var med och vann det här valet. Utan Vänsterpartiets insatser mot alliansregeringen så hade det inte sett ut som det gör i dag. Därför är det naturligtvis med besvikelse vi ser att man inte ens vill diskutera möjligheten att regera tillsammans med oss, sade en tydligt upprörd V-ledare.”
  https://www.svt.se/nyheter/val2014/vansterpartiet-om-regeringssamarbete

  • 16 januari, 2019 at 11:53

   vilket han idag verkligen har visat prov på, och är den ointagliga världsmästaren), i både ”rövslickeri” och kryperi åt de borgerliga partierna. Idag har Stefan Löven (S) gått med på näst intill precis alla de borgerliga kraven som har ställts till honom. (Här kan man verkligen börja snacka om ett ”blocköverskridande arbete” om något. 🤢🤢🤢 Det här gör Stefan Löven (s) till den ynkligaste Sosseledaren genom tiderna i modern tid,,,(men det är förstås bara min egen åsikt).. 🙂

   Inte bara din ska du veta. Jag finner inte ord… 🙁 🙁 🙁

 3. mfa
  16 januari, 2019 at 11:42

  Nog har de avskaffat demokratin, rena vilda västern i Bjurholm. Igår visade de också det i praktiken när de mot alla regler satte upp en hockeyrink och förstörde skridskobanan för barnen. Inte ens allianskollegorna går säkra.

  https://www.vk.se/2641048/vilda-vastern-bland-allianspolitiker-i-bjurholm
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/sargad-konflikt-om-hockeyplan-politiker-fick-nog-och-byggde-upp-rinken

 4. joakim
  16 januari, 2019 at 12:19

  V kanske gör taktiskt rätt (väljer dåligt istället för värre), men när det gäller image är det en politisk KATASTROF: man visar att radikal, riktig vänsterpolitik bara finns i reklam. Ingen annanstans. Det är inte på riktigt. För när liberaler visslar så kommer man. Hur många nya SD-röster gav detta?

  • mfa
   22 januari, 2019 at 07:35

   Varför behöver det resultera i SD-röster? Kommer de leverera vänsterpolitik? Borde väl resultera i V-röster för alla de som vänstertingade.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *