Nazisterna och Almedalsveckan…

6 juli, 2018
By

Under den senaste tiden så har vi fått läsa massor av artiklar som handlar om den grupp som kallar sig för den ”Nordiska Motståndsrörelsen”. Den grupperingen har varit en bidragande orsak till många av de bråk som har uppstått i samband med den s.k. ”Almedalsveckan” i Visby, dessutom så talar man om att lagstifta mot gruppen, att förbjuda den. +Arkivbild

SlussenDN: Nazistiska Nordiska motstånds-
rörelsens närvaro i Almedalen har återigen väckt debatten om att förbjuda deltagande i våldsbejakande organisationer.
Fler partier, hela Alliansen och S, öppnar nu för att ändra lagstiftningen. Men Vänsterpartiet säger nej. Justitieminister Morgan Johansson, (S), öppnade i en intervju med Dagens Nyheter för att, som Moderaterna föreslog tidigare i veckan, diskutera ett förbud mot att delta i våldsbejakande organisationer.
Om Moderaterna vill gå ännu längre i det avseendet så får vi i så fall ta en diskussion med dem om det. Det finns alltid en problematik kring hur man ska definiera vad som är en våldsbejakande organisation, sa Johansson.”

Jag tycker inte att man ska ge sig till att förbjuda åsikter och/eller en viss sorts politisk uppfattning. Gör man det så ger man sig ut på ett politiskt och moraliskt gungfly. Visst känner jag både harm och ilska när vissa grupper försöker sabotera politiska möten, som det i Almedalen. Men mötesstörande kan man lagstifta mot, och kommer det an på tillgången till poliser så får man se till att avlöna poliser så bra att man lätt kan rekrytera och utbilda det antal man anser sig behöva.

Jag håller det för troligt att NMR bidrog till en rad mötesstörningar i Almedalen, på den punkten har knappast medierna fel, men stör man politiska möten så kan sannolikt polisen omhänderta de störande om de bara har tillräckligt med personal på plats. Dessutom kan man skärpa de lagar som gäller, t.ex. så skulle ett medvetet mötesstörande regelmässigt kunna bestraffas med en månads fängelse, om lagstiftarna så önskade. Om de element som vill störa politiska möten, som det i Almedalen, vet att motdemonstranter låses in för vidarebefordran till domstol där ärendet avgörs så kommer det bli betydligt lugnare på den sortens tillställningar. Och hur vi än vänder oss så kan vi konstatera 1) Vi behöver fler poliser 2) Dessa bör vara avlönade så att de stannar kvar i yrket

Tags: , , , , , , , , , , , ,

14 Responses to Nazisterna och Almedalsveckan…

 1. Jinge on 6 juli, 2018 at 08:38

  Mja, på ett sätt så har jag välan alltid varit en hyfsat liberal socialist, ingen skillnad idag således. Men visst kan jag bli pissed off på olika politiska “grupperingar”, men förbud ?? Njää…

 2. el Persson on 6 juli, 2018 at 10:01

  Ponera på att IS skulle begära, och få, samma tillstånd som NMR fått. Och trakasserat kvinnor, som inte var korrekt klädda enligt deras sätt att se det. Hade knappast varit OK. Och då ska vi komma ihåg att NMR är en utlöpare till modern tids värsta terrororganisation SS. Det är själva våldsanvändningen, eller hot om att använda våld som politisk argumentation, som gör mig lite mindre liberal. NMR känns som ett gäng huliganer, i ordets rätta mening, som försöker organisera sin huliganism i lagligt skyddad form.
  Skulle de kunna bete sig som folk, argumentera enbart verbalt utan hot med sina alternativa fakta (=lögner alltså), så skulle väl båda organisationerna kunnat ha bokbord. Men med tanke på organisationernas facit låter det otroligt. Och att få stå vägen för alla verbala spottloskor från den delen av mänskligheten som inte sovit på historielektionerna skulle inte vara så ql!
  Förresten. En representant från Sverigenazisterna verkade vara för ett förbud, hörde jag i förbifarten på SVT. Börjar de bli bekymrade över konkurrensen?

  • Jinge on 6 juli, 2018 at 13:01

   Du har nog rätt i sak, men jag undrar hur många procent av deras sympatisörer som är så begåvningshandikappade att de på fullt allvar sätter lagarna på undantag. Det är väl dem vi ser i media, ytterkantsmänniskorna som agerar? Men jag känner kanske till för lite om deras de facto-historia för att bara låsa in dem och slänga nycklarna. Men det kanske inte är liberala drag jag har, bara humanistiska…?? :-I

   • el Persson on 6 juli, 2018 at 13:35

    Bägge organisationerna består i stort sett av aktivisterna, andelen sympatisörer är nog procentuellt ganska lika, och liten.
    Det är ganska typiskt att en kille från Nazistiska Rörelsen ska ha sagt, förväntansfullt, “du hatar oss, inte sant”. Detta är vad deras värld består av: nassarna och så dem som hatar nazister. Och då har nazisterna rätt att hata tillbaka, att slå tillbaka. För dem är världen svart och vit, eller snarare brun och vit, inga nyanser, och för att en ska kunna vara en äkta brun, =nazist, måste en vara vit utanpå. Nu har jag aldrig sett en verkligen vit människa, de flesta här i landet, även nassarna, är mer eller mindre rosa, vilket beror på att huden är genomskinlig, så vårt röda inre lyser genom. Men det ser de icke, de ser bara vad de vill se, de är i praktiken blinda för verkligheten. Det är som när Adolf förklarade att modern fysik var judisk fysik, och därmed inte gällde för arier.
    Det märkliga är att dessa huliganer aldrig förstått att nazisterna fick grundligt med stryk 1939-45 av de slaver som skulle vara så underlägsna enligt deras Ledare Adolf, som för egen del checkade ut, och lämnade walk-over när han insåg hur fel han haft. Vad som hänt mellan 1940 och 2018 verkar inte finnas.
    Jag kan säga för egen del att jag hatar inte dem, men jag tycker att det är förfärligt synd om dem. Att så gå upp i det förgångna!

    • Jinge on 6 juli, 2018 at 15:15

     Så är det säkerligen, jag är inte speciellt oroad över deras aktiviteter, det är ju Säpo och den öppna polisens ansvarsområden och jag tror nog att de kollar in verksamheten och lyssnar både här och där. Själv så betraktar jag dem bara som “utanförstående”. Många är säkert bortvalda figurer som kämpar för att få en grupptillhörighet. Ungefär som Hammarby-fans… 😀

     Jodå, de hajjar visst att nazzarna fick pisk, men den saken stöder bara deras känsla av utanförskap. Jag har lärt känna ett par av dem genom mitt gamla jobb, och precis som vanligt spricker fördomarna som ballonger. Själv så tror jag att de flesta coolar ner sig rejält när de får damsällskap. Lyckas man inte med det så kan man ju gå ut på gatorna och bröla lite igen. Nu låter jag som jag bagatelliserar saken, men det gör jag inte…

 3. Joakim on 6 juli, 2018 at 12:12

  Handlar det hela inte om att en pytteliten företeelse görs till något stort så att valrörelsen förvandlas till kampen mellan gott & ont (där det odugliga S & det gapiga L verkar vilja spela de goda rollerna)?

  • Jinge on 6 juli, 2018 at 13:03

   Nej det tror inte jag. Det är en företeelse som är på allvar.

   • Joakim on 6 juli, 2018 at 13:18

    Men ganska mikroskopiskt i storlek (om man jämför med de som inte har dessa åsikter). Kan fascism inte komma i formen av överdrivet “teatergoda” figurer som låter som tyranner när de svär & halvskriker om hatet de hatar..?

 4. Tarmo Lindholm on 6 juli, 2018 at 13:34

  Någon allvarlig brist har inträffat i dessa människors skolgång, om de nu har gått i skolan alls,,tveksamt.
  I alla avseenden ser idiot marschen för jävlig ut.. 🙁

 5. lingon on 6 juli, 2018 at 15:36

  Som sagt, var det inte på en väg liknande den här det började i tyskland förra årtusendet. Lägg till trumpens kreativitet vad gäller att sätta p för handeln i världen och som det ser ut det allmänna accepterandet av att skapa och öka klyftor liksom att stänga gränser. När man sedan börjar fundera om det är polisens oförmåga eller ovilja att agera gentemot den ‘lilla’ gruppen som stökar blir man ännu mer fundersam. En del människor skriker emot men de flesta står förstrött vid sidan om och glor, på samma sätt som det började i landet söderut när det begav sig. Det är lätt att glömma historien i synnerhet nu när det gått så lång tid att de som var med börjar bli färre och färre…

 6. Kamelsilen on 6 juli, 2018 at 22:43

  NMR har ju demonstrationsförbud i Finland. De borde de ha i Sverige också. Svensk lagstiftning är mossig, det har under senaste åren getts många grava exempel på.Landet är som någon vettig person sa ´fredsskadat´.

  • el Persson on 7 juli, 2018 at 03:53

   Jag vet inte om det är mossigt att ha rätten att demonstrera inskriven i grundlagen. Däremot är jag helt emot att terrororganisationer ska skyddas av grundlagen. Jag menar skulle vi behandlat IS med de silkesvantar vi brukar när det gäller Nazistiska MotståndsRörelsen? Eftersom alla deras manifestationer går ut på att provocera till en anledning att fysiskt misshandla människor de inte gillar, anser jag att de förbrukat det förtroende, som grundlagen ger oss med denna rättighet.
   “Fredsskadat”? Vore det så mycket bättre att landet var krigsskadat? Vore det bättre om landet befolkades av en massa karlar med posttraumatiska stresssymptom? Vore det bättre att landet drabbades av liknande våld, som så lätt verkar tas till, i ett krigsskadat land som USA?
   Våld föder våld. Människor blir inte endast fysiskt trasiga i krig, snarare är det som så att många som kommer hem till synes hela, är helt trasiga inombords mentalt; förmodligen är de fler än de som har synliga skador.
   Tyvärr är det ofta så att den som uppfostras med våld helt oreflekterat kan fortsätta den traditionen. Som exempel: Blir Sverige mindre “fredsskadat” om vi återinför rätten för föräldrar att misshandla sina barn, eller för löparna att aga efter behov, så våra barn blir mindre fredliga? Sorry, den där personen var inte “vettig”, det saknades ett “o” före v:et!
   Men att svenska regeringar mumlat i skägget inför terroristerna alltför länge; jo, men det beror förmodligen mest på alla tomhylsor och attrapper som befolkat taburetterna.

   • el Persson on 8 juli, 2018 at 01:19

    Någon rättstavningsfunktion gjorde att mitt försök att skriva in “lärarna” korrigerades till “löparna”, förmodligen startade jag med “lö…”.
    Rätt skall vara “… för lärarna att aga efter behov …”.

 7. Kamelsilen on 7 juli, 2018 at 23:48

  Det var den nyligen avlidne Georg Klein, överlevare från Auschwitz, som först kallade Sverige ´fredsskadat´. Det gjorde han när en journalist frågade honom om hans åsikter (beträffande Israel) eventuellt kunde vara influerade av någon slags ´krigsskada´. “Det är inte jag som är krigsskadad utan det är svenskarna som är fredsskadade”, svarade Klein. Som el Persson definierar ´krigsskada´ håller jag absolut med, men med ´fredsskadad´ menas inte att det skulle vara dåligt med fred, nej nej aldrig i livet! Däremot kan det vara skadligt att på grund av en mycket långvarig fred (som i Sveriges fall beror på till 40 % förmånligt geografisk läge, till 30 % politisk skicklighet inklusive eftergifter och till 30 % ren tur) börja inbilla sig att livet alltid är så där gott. ´Fredsskadan´ i Sveriges fall behöver inte gå på djupet, men det är tydligt att det behövs puffar utifrån för att våra politiker ska fatta att världen och Sverige har förändrats ganska radikalt sedan Tage Erlander drog vitsen om prästen som sköt pistol i kyrkan och Snoddas sjöng Haderian i folkparkerna. Det krävs att husse Trump tar upp de svenska utanförskapsområdena på bästa sändningstid, eller det krävs en rysk-kinesisk flottövning några sjömil utanför Gotland. Varken Finland, Danmark eller Norge behöver sådana puffar, de vet av dyrköpt erfarenhet att människan inte alltid är snäll.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Bilderblogg.se använder cookies i syfte att följa upp och förbättra webbplatsens utformning och innehåll. (Gällande EU-lag) mer information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close