Jag hamnade mitt i Pendeltågseländet…

7 mars, 2018
By

PedeltågseländetIdag hände det igen, jag hamnade mitt i det beryktade och illa sedda ”Pendeltågseländet”. Själv hade jag bestämt mig för att åka in till ”Fjollträsks” centralare delar för att fotografera Fridhemsplans tunnelbanestations undre våning, det finns nämligen två plan i den stationen och jag har bara fotograferat ett av dessa våningsplan tidigare.

PendeltågseländetResan från Handen började bra, tåget gick i tid och höll normal fart. Men när tåget stannade vid första stationen så blev det stopp i min planering. Tågvärden meddelade nämligen att det var fel på ett ställverk norr om Älvsjö station. Strax efter förkunnade han att det var ett signalfel, redan efter en minut återgick han till påståendet om att det var ett ställverksfel. Det är inte tågpersonalens fel, det var bara den information han fick, och han berättade givetvis vad han själv hade fått höra.

Själv gick jag ut för att se vad trafikledningen skrev på informationsskyltarna, men där fanns ingenting annat där än det som brukar finnas där. Mitt tåg var på väg mot Kungsängen, men dessvärre och nu var det punka på ett hjul, typ.. Nu låter det som om jag var rejält sur, men det är ju inte personalens fel att de till och från fick märklig information. De gör ju bara som trafikledningen säger till dem. Därför hävdades det mellan varven att det vare sig var punka eller ställverksfel, det var istället ett signalfel…

Själv ägnade jag mig åt allmänt suckande, något som alla tågresenärer i 08 ägnar sig åt med jämna mellanrum. Jag tog ett par genrebilder och försökte förklara för en nyanländ flyktingfamilj varför inte tåget for vidare in till huvudkommunens mer centrala delar. Jag vet inte vad ”ställverk” eller ”signalfel” heter på arabiska, eller vilket språk de nu talade. Jag tyckte inte att det lät som arabiska men någon annan gissning kan jag inte prestera. I alla händelser vad det synd om dem, och jag tror inte de blev mycket klokare av mina försök att förklara saken.
PedeltågseländetNu har säkerligen SJ/SL löst problemen sedan någon timme tillbaka, de tunnelbanestationer jag hade tänkt fotografera ligger säkert kvar nästa gång jag bestämmer mig för att motionera mitt högra pekfinger. Mina misslyckanden som tolk får jag givetvis leva med, men de stackars krakar som tvingats att fly från sina hemländer mötte i alla fall en snäll gammal farbror som gjorde vad han kunde för att förmedla det som SL basunerade ut i högtalarsystemen


i


Tags: , , , , , , , , , , , , ,

14 Responses to Jag hamnade mitt i Pendeltågseländet…

 1. lingon on 3 mars, 2018 at 13:29

  Är det inte Kinesiska MTR som är pendeln numera? Var det inte så att de skulle se till så att tågen gick i tid?! Det är faktiskt svårt att förstå hur I-landet Sveden kan ha en pendeltågstrafik under U-landsnivå… Dessutom ta betalt av sina trafikanter och hävda att man vill utveckla sig till världsklass. Det är mycket långt dit och uppförsbacke hela vägen. För min del tvivlar jag på att man når fram ens detta årtusende.

  Jag citerar här från deras hemsida: “Vi satsar också på trygghet, punktlighet, resenärsinformation samt ljusa och fräscha stationer. Tillsammans med Storstockholms lokaltrafik (SL), vill vi utveckla pendeltågen till ett pendeltåg i världsklass.” http://www.mtrnordic.se/verksamheter/pendeltagen/

  Jojagtackarjag, suck…

  Fö är det fina bilder! Ny inriktning tycker jag mig skåda. Det finns ju människor med på de senaste stationsbilderna från både pendel och tub 🙂

  • Jinge on 3 mars, 2018 at 14:10

   Jaså du vill ha med folk i bilderna? Kanske yngre damer? 🙂

   Tja, det är möjligt att du har rätt, men jag UNDVIKER inte att ta med folk. Att det finns människor i genrebilder tycker jag iofs är ok, men ger man sig ut på stan så vill man ju helst slippa att fråga om det är ok, därför undviker jag det kanske omedvetet, men jag VET inte om det kan vara så..

   Men jag lovar att tänka på det då badsäsongen börjar iaf.. Jag har ju en BRA större teleglugg på 500mm, den duger finfint till stranden i sommar… 😛

   • el Persson on 3 mars, 2018 at 15:03

    Ska du ställa dig på Västerbron bland herrarna med fågelkikare, som ägnar sig åt fågelskådning på nudiststranden?

    • Jinge on 3 mars, 2018 at 15:14

     Finns det en nudiststrand vid Västerbron? Är det på Långholmen de tar av sig byxorna? Men svar nej, att fotografera damer utan samtycke skulle knappast tilltala mig. Fast jag har aldrig sett folk stå på bron med fågelkikare ??

     Drömmer jag så skulle det vara om en 600:a och en teleplus 1:2, eller om man skriver tvärtom. Dvs 1,2 meter, vilket väl med DX-chippet skulle väl göra 1,5 meters brännvidd. Men till sådant krävs RUGGIGA stativ.

     Men jag är tämligen kallsinnig till att fotografera folk utan samtycke, och det oavsett om de har något på sig eller ej. Visst händer det att jag drömmer om både kameror och gluggar, men då handlar det oftast om ljusstyrka…

   • lingon on 4 mars, 2018 at 13:05

    Hehe, passa sig nu så att det inte blir en notering bland metoomänniskorna 😉

    Men allvarligt, så blir det en helt annan bild när det finns levande väsen med. Förvisso kan många livlösa bilder vara superfina liksom många livliga bilder kan vara superdåliga. Så man ska naturligtvis inte SJeneralisera. Jag noterade bara att det plötsligt dök upp ett gäng bilder med människor 🙂

    Vad gäller egentligen med tillstånd från enskilda? Tex bilden ovan utanför Älvsjö station. Ska man där tillfråga samtliga på bilden förekommande pax om det är OK att ta en bild? I så fall blir det ju i princip omöjligt att dokumentera någonting där mänsklig aktivitet förekommer?

    • Jinge on 4 mars, 2018 at 15:48

     Allmän plats, sedan bör man inte fotografera skadade personer om det inte finns särskilda skäl. Igår visade jag väl en bild med en massa människor som kliver på ett pendeltåg? Allmän plats, och jag har ett FLERTAL liknande bilder på bloggen. En annan sak är att jag inte strävar efter att ha det, men kan man inte jaga iväg alla så. I sammanhanget så spelar det mindre roll om man är yrkesfotograf eller amatör. En amatör riskerar ofredande, men det gör knappast en yrkesdito. Jag tog fram en bild på publiken på stadion, där fanns det hundratals människor som går att identifiera.

     Jag har dessutom haft med bilder på skadade, men då är det normalt tjänstgörande bildredaktör som beslutar om publicering, inte fotografen. Men begreppet Allmän plats tillåter det mesta, kommer det en naken 20-årig flicka på Odenplan i morgon så lovar jag att fota henne och visa upp henne här på bloggen.. MÖJLIGEN lägger jag en vart lapp framför ögonen, men det gör inget för det är inte där ,am tittar ändå.

     Jag har tom haft med avlidna människor på bild i tidningar, men då VET inte läsaren att de är avlidna, men 99% av alla tidningar visar inte sådana bilder ändå. Bilden utanför Älvsjö är givetvis helt ok, jag skrev om tågproblemen och visade köande människor. Den bilden skulle ha godkänts i varje blaska, men det är inte en “bra” bild, men den fyller sin funktion ändå. Men DN/SvD skulle inte ha blivit nöjda. Jag tycker iofs att ämnet är roligt och borde plocka fram några exempel. Sedan beror det ofta på tidningens renommé, e”fin” tidning är mycket mer noga än tex Aftonblasket. Så nej, man behöver inte tillfråga några människor som väntar på bussen, särskilt inte om dte är själva väntan det handlar om. Man KAN helt enkelt inte fråga alla, dessutom så syns det på bilden att merparten av de väntande har något slags utrikisk härkomst, vissa kanske inte ens förstår svenska.

     Sedan när det gäller livlösheten; Mest nöjd blir jag om bilden är hel och ren, utan en massa detaljer som rör till saker och ting. Människor och djur är sällan speciellt nödvändiga, de ställer bara till problem. Är det en tom kyrka så vill jag gärna ha en ensam person en bit bort, och på sidan, i bämkradrna. Då kan man ge bilden en extra dimension. Men framförallt: Det skulle vara KUL med diskussioner om bilder ska nog plocka ut ngn och posta, kanske i en kommentar. Har väl ngn från idag oxo, den kanske dyker upp om ett par timmar isf…

  • Jinge on 3 mars, 2018 at 19:19

   Ny inriktning tycker jag mig skåda. Det finns ju människor med på de senaste stationsbilderna från både pendel och tub

   Du har nog upptäckt någon som jag själv inte sett. Det är kanske ngt slags val jag gjort, men samtidigt så kanske finns ngt dolt i det hela… 🙂

   • lingon on 10 mars, 2018 at 19:53

    Nja, det ända jag sett är att det är tämligen ovanligt på bloggen med bilder där det förekommer ‘anonyma’ människor i vardagliga situationer som exv bilden där massan tålmodigt, återigen, väntar på ersättningsbuss lixom bilden med personerna som äntrar förhoppningsvis fungerande pendeltåg. Paxen i pendeltågsstationstrappan befinner sig oxo i den kategorin. Däremot förekommer det ganska ofta bilder på enstaka människor i situationer där de har något slags explicit funktion. Exv en viss president figurerar ju tämligen ofta, liksom andra enstaka personer där bloggtexten mer eller mindre utförligt beskriver personens funktion etc.

    • Jinge on 10 mars, 2018 at 21:09

     Nja, det ända jag sett är att det är tämligen ovanligt på bloggen med bilder där det förekommer ‘anonyma’ människor i vardagliga situationer som exv bilden där massan tålmodigt, återigen, väntar på ersättningsbuss lixom bilden med personerna som äntrar förhoppningsvis fungerande pendeltåg.

     Det äger säkerligen sin riktighet. Även om jag fotograferar på en T-banestation så väljer jag oftast bort bilder där personens identitet framgår av bilden. Egentligen så är jag nog FÖR försiktig, men jag vet ju aldrig om hen borde vara på Odenplan, eller var det nu är. Risken att maken/makan ser bilden är ju inte så stor, men ser man kompisens fru på en blogg så är ju risken påtaglig att kompisen/grannen upplyses om “fyndet”, vilket i värsta fall kan vara utomordentligt otrevligt för den person som syns.

     Så det handlar till största del om att värna oskyldigas integritet. Men sådant spelar mindre roll när pendeltåget har fått punka, då är det det hundratals människor som står vid busshållplatserna. Läs – då är saken redan almänt känd, och risken oxo mindre för att en enskild person ska kunna identifieras. En annan sak är förstås det jag tidigare funderat över: är det konst som jag tycker har verkshöjd så vill jag inte att bilden ska förstöras av en massa ovidkommande personer. De två bilder som finns i det här inlägget (https://bilderblogg.se/foto/vilken-tunnelbanestation-ar-det-har.htm) hade jag aldrig visat om det hade funnits en person i bilden. Dels så hade bilden blivit ett “kort” istället för att vara en “bild”, och precis så resonerar jag i allmänhet oavsett bildens eventuella kvalitet. Den här bilden (https://bilderblogg.se/c7/pc5.jpg) är helt neutraliserad eftersom de mörka siluettpersonerna inte försätter mig i ngt slags dilemma. De andra i rulltrappan (rullbandet) är så “små” att de ändå inte stör. De är svåra att identifiera..

     Det är fullt möjligt att andra som fotograferar struntar i sådant, men jag gör det inte. Det är fullt möjligt om jag hade vant mig vid att strunta i sådant, men nu har jag inte det. Jag har inte heller något behov av att ändra mig som jag ser saken. För egen del så kan jag konstatera att jag ska fylla 72 i år, om hälsan inte försämras radikalt, så oddsen för att jag skulle hinna ändra inställning är – minimal.

     Sedan så har jag haft bilder på förstasidan i tidningar, men nu är det en gång för alla så att det är tidningen bildredaktör som avgör vilken bild som ska användas, mitt inflytande har varit minimalt. Lyckligtvis så delar den yrkeskategorin min uppfattning om det handlar om ngt slags olyckor _eller_ brottslighet. Frågan är iofs intressant, jag tror dessutom att jag har lämpliga exempel om man skulle diskutera för eller emot. Frågan för mig är väl bara om jag skulle kunna uppbåda intresse nog för frågan… 🙂

     Jag har iofs lämpliga bilder, men frågan är om en blogg är rätt forum för ämnet. Jag ska inte nämna något exempel men jag har faktiskt visat bilder som har varit tveksamma på ett eller annat sätt…

     Nja, det ända jag sett är att det är tämligen ovanligt på bloggen med bilder där det förekommer ‘anonyma’ människor i vardagliga situationer som exv bilden där massan tålmodigt, återigen, väntar på ersättningsbuss…

     Jepp, och så lär det förbli…

     • lingon on 10 mars, 2018 at 22:59

      >>Den här bilden (https://bilderblogg.se/c7/pc5.jpg) är helt neutraliserad.
      Ja förvisso, men icke desto mindre så hade den varit något helt annat utan paxen i trappan. Nu lever bilden och illustrerar ju på det sättet att det faktiskt är helt vanliga människor, ointressant vem, som är på väg ned i underjorden. Upp oxo för den delen. På så sätt väx mitt intresse för platsen och den långa rullisen. Hade bilden inte innehållit människor så blev det oxo en bra bild men på ett helt annat sätt och då mer som en illustration tex över hur illa det kan vara att man bygger ned sig i jorden istället för att bygga upp sig och skåda ljuset.
      Kontentan eller delar av densamma blir ju då att båda typerna av bilder är berättigade och intressanta. En blandning gör ju förstås helheten än mer angelägen att förtära.
      Jag kan delvis förstå att man är mån om oavslöjande av identiteter för de individer som kanske befinner sig på fel plats vid fel tidpunkt. Men kanske borde det ansvaret ligga på dessa personer själva och inte på eventuella fotografer som önskar dokumentera en bit historia för framtiden?! Fast här finns ju ett av problemen med dagens kommunikation och spridning av media med blixtens hastighet. Människan har hittat på att man kan göra så, men samtidigt ska man inte göra det. Precis som med kärnvapnen. Människan uppfann dem och bygger fler och fler för att hindra andra att använda dem. Det är banne mig en knepig tid vi lever i…
      Givetvis håller jag med om att många av bloggens bilder är bäst utan människor inblandade. Men de andra bilderna har åtminstone jag saknat ibland och blev därför glad att se en eller annan med lite mänskligt liv i. Fina och uppskattade naturbilder med de andra djuren dyker ju upp med jämna mellanrum!

 2. Bertil on 3 mars, 2018 at 19:16

  Varken SJ, SL lr MTR har ngt med spåranläggning och där tillhörande ställverk utan det är den där informationsodugliga myndigheten Trafikverket. Den dagen som Trafikverket kan informera lär vi väl aldrig få uppleva. Om jag inte missminner mig så har SL motsvarande ansvar för Tunnelbanan.

  Ett signalfel är ett samlingsbegrepp för bl.a. växelfel, spårfel, lampfel (trasig lampa i signal) och fel på elförsörjningen enl. Trafikverket.

  • Jinge on 3 mars, 2018 at 19:23

   Det är nog en vettig förkortning..

  • lingon on 10 mars, 2018 at 19:55

   Skulle snarare vilja påstå att den dag alla tågen går i tid, utan inställningar och andra undantag, den lär vi aldrig få uppleva i detta land 🙁

 3. Jinge on 12 mars, 2018 at 10:19

  Idag så fick jag frågan om jag stuvar om bland inläggen på bloggen. Ja det gör jag, vissa inlägg som fortfarande känns aktuella kan jag flytta fram lite så att de synd bättre trots att de normalt skulle visas bland de sista. Så t.ex. denna inlägg om “pendeltågseländet”. Vissa inlägg, som jag på ett eller annat sätt är knuten till av känslomässiga (historiska) orsaker likaså. Ett par “kära” ämnen är Odenplan och även Vasastan…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Bilderblogg.se använder cookies i syfte att följa upp och förbättra webbplatsens utformning och innehåll. (Gällande EU-lag) mer information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close