Duvor tjuvåker med T-banan i Farsta…

Jag har berättat om fenomenet tidigare, så nu kör jag en reprisbild föranledd av att jag – återigen haft sällskap av en Duva på Tunnelbanan mellan Farsta Strands station och Farsta centrum. Den här gången (i fredags) så hade jag inte kameran med mig, men det gör ju ingenting eftersom jag fotograferat de tjuvåkande duvorna flera gånger tidigare.

Vid minst fyra-fem tillfällen har jag varit med om att en eller flera duvor kliver på i Farsta Strand för att bara åka med en station till Farsta Centrum. Första gången blev jag rent perplex, men då berättade andra passagerare att duvorna vid Farsta Strands tunnelbanestation brukar ta Tunnelbanan till Farsta. Själv blev jag överraskad, men jag vet fortfarande inte om de brukar ta T-banan i andra riktningen också. Men jag och alla andra kan konstatera att de är relativt orädda krabater, och människorna som reser med T-banan tycks anse att det är skojigt när duvorna åker med.

Ett par gånger så har jag inte sett duvorna förrän de kommer fram under de säten där de brukar tillbringa resan, och de första gångerna så höll jag nog bokstavligt talat på att – tappa hakan av förvåning. Men duvor är ju läraktiga varelser så varför slösa energi på att flyga när man utan problem kan ta tricken istället. Deras favoritsysselsättning i Farsta är att hållas kring de befintliga korvkioskerna, det är i vart fall andra resenärers uppfattning. Det handlar väl en del om slängd eller tappad mat, för de sitter ofta på kanten till sopkärlen och drar och sliter i innehållet.

För något år sedan så frågade jag spärrvakten i Farsta Centrum hur ofta passagerare berättade att de hade haft sällskap på tunnelbanan av en eller flera duvor, han svarade då att det förekom praktiskt taget varje dag. Visst, det är listigt men avståndet är knappast något större hinder för en duva. Hur vanan har uppkommit vet jag inte, men jag har blivit kontaktad då jag har tagit upp saken på bloggen, det är tydligen många som fascineras av dessa fåglars företagsamhet. Och inte mig emot

  7 comments for “Duvor tjuvåker med T-banan i Farsta…

 1. Rickard
  13 februari, 2019 at 07:24

  Häftigt !! 😀

 2. Stene Gsson
  13 februari, 2019 at 20:49

  Det där var jag med om för nån vecka sen också. Farsta strand, många pekade och jag kollade, det var en duva 😀

 3. Kamelsilen
  14 februari, 2019 at 00:18

  Duvan har också placerat sig strategiskt rätt, här har den överblick över situationen och
  löper liten risk att bli överrumplad av uppdykande ordningsvakter.

 4. Erik F
  14 februari, 2019 at 00:25

  Finns en kul trad pa Reddit om fenomenet:https://www.reddit.com

 5. moteld
  18 februari, 2019 at 15:00

  En del duvor åker också från Farsta C till Hökarängen.

  • 18 februari, 2019 at 16:21

   Reslystna typer… Tur att de inte åker in till plattan oxo för att ta sig en holk… 🙂

 6. peal
  19 februari, 2019 at 22:43

  He, he, djuren är smartare än vad man kan tro. Det var ju även en hund som hade rymt iväg från sin ägare häromåret och klev på t-banans Farstalinje och lyckades kliva av vid rätt station. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/6nBbE8/hunden-eira-tog-tunnelbanan-hem

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *