Donald Trump´s tal Till Nationen…

En av nackdelarna med att vara pensionär är -ofta- att man ändrar dygnsrytmen utifrån sin nya situation. För min del betyder det ibland att jag vaknar i svinottan, långt innan SR:s P1-morgon har startat. Idag blev effekten att jag slog på radion och kom in ”live” i Donald Trumps tal till nationen, med allt vad det innebär. (Ingen hör mig klaga…)

DNSR: ”Men ganska snabbt kom Trumps villkor för samarbete över partigränserna:

– Om det ska bli fredligt samarbete och lagstiftning kan vi inte samtidigt kriga och utreda varandra, sa Trump i en tydlig hänvisning till de kongressutredningar som demokraterna är på väg att sjösätta mot honom, bland annat gällande eventuellt samarbete med ryska intressen.

En stor del av talet ägnades som väntat åt gränskontroll, den fråga som budgeten hittills stupat på vilket nyligen orsakade den längsta nedstängingen av stora delar av statsapparaten i USA:s historia.”

Varför det sändes live i Sveriges Radio vet jag inte, men det var kanske en inspelning. Tyvärr så påmindes jag av den retorik som var aktuell senast i perioden strax före andra världskriget, men det kan ju vara mig det är fel på, jag vet inte, för jag var inte ens född då. Men den krypande känslan i ryggen känner jag igen, men det kan ju vara min egen associationsförmåga det är fel på, jag kan inte riktigt bedöma den saken, i vart fall inte på ett rättvist och opartiskt sätt. Ni får bilda er en egen uppfattning.

Samtidigt som jag undrar varför den amerikanske presidentens tal till nationen sänds direkt i Sveriges Radio så kan jag jag ju erkänna att jag är tacksam för det, jag hörde talet sändas live och bygger min reaktion på det jag hörde, och läste inte proffs-tyckarnas uppfattning först. Jag kan berätta att jag drabbades (!) av associationer till en politiker/militär i det gamla Tyskland, men jag vet inte om jämförelsen är rättvis, men det var tankar som jag slogs av vid ett par tillfällen under Trumps tal.

Talet lär väl finnas på Sveriges Radios hemsida antar jag, så bilda er gärna en egen uppfattning i frågan. Själv så ”ramlade” jag in i talet eftersom jag bara var lite för morgonpigg just idag. Och det enda bestående intrycket jag fick kvar var hur professionellt talet var upplagt, och hur välrepeterade tidspauser och betoningar var formulerade. Det gav mig krypningar i ryggraden, och jag medger att associationerna ledde mig bakåt till trettio och fyrtiotalen i Europa. (Nu håller jag tummarna för att någon av sidans besökare också lyssnade…)

  5 comments for “Donald Trump´s tal Till Nationen…

 1. Max W
  6 februari, 2019 at 10:20

  Man kan ju undra en hel del när det gäller USA. Hus fan kan man vara så korkade att man väljer en pajas till president ??

  • el Persson
   6 februari, 2019 at 11:29

   Och hur kan svenska folket vara så korkade att nära en femtedel av väljarna röstar på lite mixade fascister/nazister??

   Det går en brun våg av desperation och hopplöshet över världen!!

   • 6 februari, 2019 at 12:25

    En brun jordbävning. Det mesta går i fel riktning just nu…

 2. KalleB
  6 februari, 2019 at 13:11

  Trumpen läste bara på telepromptern spinndoktorernas text som godkänts av hans närmaste ”män”. Misstänker att t.o.m hans dotters sk. ”missnöjesyttring” var planerad…i övrigt håller jag med dig.

 3. Kamelsilen
  6 februari, 2019 at 14:41

  Ja, ta bort skidåkning och USA-bevakning från Sveriges radio – vad finns det kvar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *