Borgarna låtsas leka politik med S

Men i praktiken så gör de stå bara för att det ska se ut som om de står i opposition mot regeringen trots att de samver-kar med socialdemokraterna på alla punkter. Men de vill gärna behålla rollen som underdogs trots att de själva bildar det stöd som Löfven et consortes behöver för att kunna sitta kvar i Rosenbad, de svenska väljarna blir – lurade igen…

libSR: ”Moderatledaren Ulf Kristersson tror inte att Centern och Liberalerna kommer att klara vad de lovat – att både samarbeta med regeringen och samtidigt vara oppositionspartier tillsammans med sina kollegor i Alliansen.

– Det är en ganska originell idé, att driva opposition när man två gånger om året sätter sig i fullskaliga förhandlingar och skriver under varje bokstav i budgetpropositionen som regeringen lägger. Det är klart att man inte är oppositionspartier. Det är uppenbart, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Så man kan inte vara hälften stödparti och hälften opposition?

– Man får kalla det vad man vill. Jag tror att alla människor förstår att om man nu röstar fram en socialdemokratisk regering med Stefan Löfven som statsminister, och därmed är en permanent del av den regeringen och förhandlar fram all politik, då är det klart att man är en del av den här rödgröna regeringen, säger Ulf Kristersson.”

Man kan givetvis ställa sig frågan om varför allianspartierna beter sig på det sättet, men i praktiken så kan de äta av kakan och ändå ha den kvar. Samtidigt så kommer de låta Stefan Löfven bli den som utpekas som ”busen” i en kommande regeringskris, för med den sortens ”kamrater” som nu socialdemokratin knutit sina band med så blir de ju av med den värsta oppositionen, den från vänster, och det samtidigt som de kan kräva solidaritet från medlemmarna i det borgerliga blocket. Att det Socialdemokratiska Arbetarpartiets medlemmar ställer upp på den sortens charader förvånar mig faktiskt en hel del, förstår de inte att väljarna ser rakt igenom tankarna med denna borgerliga samverkan?

  6 comments for “Borgarna låtsas leka politik med S

 1. el Persson
  17 januari, 2019 at 15:34

  Håller med helt. Vill minnas att jag skrev att avtalet innebär att Lööf satt strypkoppel på Löfvén, men kanske det vore bättre, med tanke på centerns ursprung i Bondeförbundet, att beskriva det som om Lööf satt nosgrimma på sossarna, tagit dem till vetten och skurit ut ballarna, och vettet med för den delen, för att de ska bli mer fogliga.

  Vilket himmelrike för dessa extremistliberaler! Regeringen genomför deras politik, och får ta hela skulden för allt obekvämt. Skulle något komma ut som lyckat, om det nu skulle råka ske, kommer de genast att hänvisa till att det är deras förtjänst, och till överenskommelsen; allt som skiter sig, och stinker därefter, kommer de bara att rynka näsan åt, och peka med hela handen, som majorn brukar förespråka, mot regeringen.

  Det värsta med hela denna sörja är att Jimmie Åkesson lär gapflabba i lönndom. Förmodligen kommer både (mp) och (l) att åka ur Riksdagen i nästa val, missnöjda borgare hos (c) att vandra till mer pålitliga högerpartier, sossarna att gå på grund, och yttersta högern och fascisterna få egen majoritet.

  Det lär knappast hjälpa om vänstern skulle hålla sitt löfte att ställa misstroendevotum om regeringen lägger förslag om att försämra hyres- eller arbetsmarknaden. Förslagen i sig lär inte falla eftersom partierna till höger lär rösta för. Däremot kan de mycket väl rösta för misstroende om (v) lägger ett sådant förslag. I ett sådant läge kan det bli extraval.

  Även om (v) sedan skulle gå fram lika mycket som (s) backar så hamnar de tillsammans någonstans mellan trettio och fyrtio procent. Med en center strax över gränsen, och liberalerna väck, har dessa bägge partier, i sin iver att begränsa Jimmie & Co, lämnat över makten till dem.

  Jag är ganska pessimistisk, och kan inte se hur dessa parlamentariska lösningar kan leda till någon bättring. Så även om Sjöstedt nu hyllas för statsmannamässighet kan han mycket väl ha krattat manegen för långvarigt högerstyre. Jag anser att det varit bättre att tacka nej till denna överenskommelse, än att agera dörrmatta, även om den tillverkats av färska bananskal!

 2. Kim
  17 januari, 2019 at 15:54

  Törs man inte ens FÖRSÖKA hitta på en plausibel mailadress så åker dina mödosamt nedknappade rader direkt till sophögen utan att ens passera GÅ. Så oavsett hur intressant ens kommentar är så – slängs den. Visst är det tråkigt ?? Håll med om det !! // Jinge

  (Vore det inte skojigare om även andra fick chansen att läsa?)

 3. joakim
  17 januari, 2019 at 15:58

  Tongivande vänstermedia verkar inte tycka att någon ideologisk kris pågår. Betyder det att ingen ideologisk kris pågår eller så kanske det betyder att en viss typ av ideologi inte existerat i snart 30 år, och saker som inte finns kan väl inte haverera?

 4. Olof Larsson
  17 januari, 2019 at 22:32

  De borgerliga partierna vet nog ganska väl vad de gör. Upplägget från deras perspektiv är lika genialiskt som det obegåvat av Löfven. Den borgerliga politiken säkras, i riksdagen finns en borgerlig majoritet på storleksordningen 60 procent, lagstiftningsmakten nådde aldrig Löfven 2014 och nu tappar han också makten över budgeten. Ändå vill samme Löfven sitta kvar som statsminister och administrera en omöjlig uppgift. I praktiken är han borgerlig statsminister och får helt bakbunden göra ”skitgörat” medan borgerliga partier kan spela opposition. Detta kan bara sluta på ett sätt, socialdemokraterna kommer att rasa i opinionen och koalitionspartnern miljöpartiet, som med ”nöd och näppe” klarade sig kvar, kommer att pulveriseras.

  Idag skiljer det 21 mandat i riksdagen som skiljer ”högerblocket” från att vara i majoritet. Det är inte särskilt mycket och sannolikheten att detta ”högerblock” efter nästa val kommer till makten ”på riktigt” är inte försumbar utan dessvärre mer trolig.

  • 17 januari, 2019 at 22:45

   Tyvärr så tror jag att du har helt rätt i din uppfattning. Det kan tyckas märkligt att socialdemokraterna inte längre tycks hålla sig med några politiska rådgivare, för det Löfven i praktiken gör är att – sänka Socialdemokraterna. Jag har MYCKET SVÅRT att se att S-väljarna kommer jubla över en Löfven som styr på BORGERLIGA MANDAT. Vänsterpartiet kommer göra ett kanonval nästa gång, men vad hjälper det om de så får över tjugo procent när sosseriet har sänkts av sin egen partiledare ??

   Den här jävla cirkusen måste få ett stopp, för visst kommer SD ta en relativt stor del av kakan i nästa val. Dubbla antalet procent jämfört med förra valet, och vad har vi då? Ett socialdemokratiskt parti som i praktiken är utplånat av – sin egen partiledare… 👿

   Fy fan så bedrövligt !!

   • Olof Larsson
    18 januari, 2019 at 20:21

    ”Vänsterpartiet kommer göra ett kanonval nästa gång…”

    Det förutsätter nog i så fall att partiet bryter alla band med socialdemokraterna och blir ett oppositionsparti på riktigt. Idag är den verkliga relationen med socialdemokraterna höljd i dunkel. Dessutom är det helt nödvändigt att byta partiledare. För mig har förtroendet för Sjöstedt sjunkit under nollpunkten.

    Å ena sidan säger partiet och Sjöstedt sig vara emot hela den så kallade Januariöverenskommelsen. Blir det försämrad arbetsrätt och marknadshyror lovar Sjöstedt misstroendevotum, trots att vänsterpartiet inte själva kan väcka detta då partiet har mindre är en tiondel av riksdagens mandat. För mig förefaller tron, att något eller några av riksdagens tre högerpartier skulle kunna vinnas för att väcka misstroendevotum mot egna hjärtefrågor, vara mer än lovligt naiv. Denna argumentation är urbota dum från början till slut och saknar all trovärdighet.

    Å andra sidan trycks det på gula knappar och Sjöstedt säger sig ha en överenskommelse med Löfven. Dock totalt oklart vad denna innebär då den är ”hemlig”. Det det glunkas om är att det skall samarbetas om sådant som lämnats utanför Januariöverenskommelsen. Detta är möjligen en lovvärd tanke men utifrån ett förverkligandeperspektiv utan värde då detta samarbete kommer att konfronteras med en borgerlig riksdagsmajoritet på 60 procent.

    En annan insikt som Januariöverenskommelsen ger är att Sjöstedts förhandlingsförmåga, under förra mandatperioden, minst sagt måste varit medioker. Med mössan i hand lyckades Sjöstedt under hela mandatperioden förhandla fram några få små påsar med lösgodis vilket står i verklig kontrast mot mästerförhandlarna Lööfs och Björklunds bedrifter. Under loppet av några intensiva dygn, enligt uppgift på nån avlägsen skärgårdsö, lyckades mästerförhandlarna tillskansa sig hela godisbutiken med undantag av några burkar sura karameller, som lämnades åt Löfven att suga på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *