Bonnieroperan hörs återigen…

I teaterpjäsen Typerna och Draken, som skapades av den Fria Proteatern i början av 70-talet, så beskrevs familjen Bonniers medieimperium på ett underhållande och effektivt sätt. Pjäsen gjorde succé och slog massor av publikrekord och sålde dessutom mängder av skivor. Kanske det snart är dags att damma av pjäsen igen?

svtSVT: ”Mediekoncernen Mittmedia, som driver 28 dagstidningar i Sverige, har den senaste tiden kämpat med stora ekonomiska problem. För att lösa krisen utannonserades en försäljning av företaget i december, och två intressenter har sedan dess konkurrerat om köpet: Polaris, som ägs av norska Schibsted, och Bonnier News. Sedan i höstas ska Mittmedias ägare ha arbetat med en försäljning till Polaris, men Bonnier la ett sent bud i december och idag kom beskedet att det blir Bonnier som köper Mittmedia. Enligt tidningen Medie-världen planerar Bonnier att göra besparingar i form av nedskärningar inom administration och försäljning, men lovar att skydda den redaktionella styrkan.”

På det sättet känns det som vi är tillbaka på ruta ett, själva signaturmelodin från Bonnieroperan finns att lyssna till på Youtube för den som inte vet vad jag talar om. Jag har för mig att jag till och med såg pjäsen vid två olika tillfällen, eller om det var så att jag och mina närstående lyssnade på en konsert med Fria Proteatern den sista gången, det är som sagt snart femtio år sedan. Men klicka på länken så kan du själv avgöra om du har hört musiken förut.

Personligen så tycker jag att det är mer än problematiskt när enskilda familjer, eller företag, äger ett stort antal mediebolag av olika slag. Det gagnar inte mediekonsumenterna när makten och ägande koncentreras till ett fåtal familjer, den som menar att det inte är ett problem får gärna berätta för mig varför det inte är det i så fall. När ägandet fördelas på färre händer så är det mycket som påverkas, men som jag ser det så finns det absolut ingenting i det som gagnar mediekonsumenterna, bara – media-ägarna.

Jag tycker att det är konstigt att det ens är tillåtet, men visst, vi kan ju alltid hoppas på att det blir likadant som det var på den tiden då Bonnieroperan var en av de mest spelade melodierna i vårt lilla konungarike

  7 comments for “Bonnieroperan hörs återigen…

 1. Mikael Wallberg
  8 februari, 2019 at 20:07

  Jag tänker då även på Sture Ring som skrev boken Typerna och den datoriserade draken om när datoriseringen i grafiska branchen fick problem. Grafiker var välorganiserade och eftersom de var skrivkunniga väldigt tidigt i Sverige så var det ett väldigt starkt fack från början. Jobbade själv i branchen när digital sättning började ta över från bly. Sättare hade vanligtvis lång utbildning men när de som bara kunde skriva snabbt på skrivmaskin började konkurrera om jobben blev det problem.

  • Gert
   9 februari, 2019 at 10:15

   Grafikernas starka fack tvingade på 80-talet fram, att journalisterna måste lämna sina skrivna alster vidare till typograferna, vilka gjorde tidningen färdig på traditionellt sätt. Detta var naturligtvis som att sätta sig i en flod för att hindra forsen…

   Utvecklingen gick inte att hejda med fackliga påbud, digitaliseringen tog snart över helt i tidningsvärlden, och yrket typograf blev historia. Liksom lykttändarnas på 1800-talet när elektriciteten kom…

   • el Persson
    9 februari, 2019 at 13:24

    Jo, den floden var det ingen mening med att försöka stoppa. Men istället för alla typografer anställdes Tryckfelsnisse på heltid. Så det var inte bara typograferna som slängdes ut med det vattnet …

 2. joakim
  9 februari, 2019 at 12:34

  S tycker väl numera att den verkliga makten finns i rösträtten, inte i ägandet?

  • 9 februari, 2019 at 14:26

   ? Individens rösträtt ??

   • joakim
    9 februari, 2019 at 18:58

    Har för mig att jag hört talas om att s-företrädare menat att den gamla synen på ägande var barnslig, att individens rösträtt numera löst sådana problem. Och med tanke på att en pytteliten klick personer äger allt mer & mer utan att det resulterar i några politiska debatter, så gissar jag att det är så den moderna vänstern ser på saken (realpolitiskt).

   • el Persson
    9 februari, 2019 at 19:05

    Nej Ordförande Löfvéns!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *