Blodmåne från 21/1 05,57

Igår eller i förrgår så kontaktades jag av en bloggens besökare som berättade att det skulle bli en blodmåne, dvs att månen skulle skuggas av jorden som för en liten stund skulle skymma månen så att den skulle ligga helt i ”jordskugga”. Det skulle i sin tur leda till att månen blev helt röd under några minuter…lib
Rent praktiskt så innebar det att jag såg till att kamerans batteri var nyladdat, sedan började jag kontrollera dagens väderprognos, rätt så naturligt eftersom man annars inte skulle se någonting av denna jordskugga. Jag var med andra ord nyfiken när jag vaknade i ottan i morse, redan runt 05.00. Jag hade förstås redan insett att det var långt ifrån säkert att vädret skulle vara på ”månobservatörernas” sida, men hoppas kan man ju alltid göra.

Så redan runt 05.00 i morse så hade jag gjort i ordning kamera, valt objektiv, brett mig ett par smörgåsar, kokat kaffe och sett till att ta reda på var exakt var vår gamla måne förväntades dyka upp. Den skulle befinna sig så att den kunde ses från köket och badrummet, och tiden var strax före 06.00, men då befann den sig fortfarande under horisonten. När den väl dök upp så hade jorden skuggat månen helt, inte en endaste solstråle nådde då den planet som är vår närmaste granne.

Varenda solstråle som skulle ha lyst upp månen hamnade istället på vår planet, och det turligaste med det var förstås att jordatmosfären ändå släppte igenom tillräckligt med ljus för att man skulle kunna fotografera den skuggade månen, en måne som plötsligen kändes betydligt närmare än i vanliga fall. Jag har sett sol & månförmörkelser tidigare, men då har det vari månen som har hamnat mellan oss och solen, Detta var en helt ny upplevelse, och det känns fortfarande helt – magiskt.

Jag har aldrig varit med om det tidigare, och lär inte ha en chans att få se en månförmörkelse till om jag så skulle bli ett par-tre hundra år gammal. Det skojigaste av allt är givetvis att själv ha fått uppleva förmörkelsen och inte bara det. Jag har ju dessutom fotograferat den 🙂

  5 comments for “Blodmåne från 21/1 05,57

 1. Sune G
  21 januari, 2019 at 07:11

  När kommer du berätta mer ??

 2. 21 januari, 2019 at 12:13

  Någon vecka före ”blodsmånen” så var det en av sidans besökare som tog upp saken med mig via mejl. Jag hade snuddat vid tanken redan innan, men eftersom vi tydligen var fler som undrade hur det skulle se ut så bestämde jag mig för att försöka plåta, i vart fall om jag slapp ställa väckarklockan den för sakens skull.

  Jag är morgonpigg som attan sedan 15-20 år tillbaks. Kvällen innan så var det någon i TV som nämnde månen, jag undrar dessutom om det inte var någon som skrev om det även på bloggen, i en kommentar i förrgår. Så en stund före 06.00 så tog jag fram kameran och kikade på den, den såg ut som vanligt… 🙂 Kollade efter månen ett par gånger före 06.00, konstaterade att det var kallt som attan och beslöt mig för att sätta på mig ett par joggingskor utifall att lampan skulle synas.

  Klockan 05.53 så lös månen rött, knallrött. Jag tror att det var första eller andra gången jag tittade och det var precis som på bilden, kruxet var att jag borde ha satt på femhundran, eller borde och borde. De hade nämligen blivit betydligt mer svårhanterligt, en 500 är både stor och tung, dessutom så är det en zoom 200-500. Så det kändes inte aktuellt. Jag tog fem (5) rutor och valde slutligen bild tre.

  Hade all automatik påslagen och såg direkt att exponeringen såg juste ut. Jag tog fem singelrutor och stängde butiken efter att ha visuellt konstaterat att måneländet fastnat på bild, men mer än lovligt oskarp, mer blev det inte. Bilden oskarp, mest antagligen för mjukt stativ och dessutom dålig knuff i bilden, samtidigt så lät jag lät en stjärna vara kvar i bilden, för orientering.

  Bilden är beskuren så att bara 2-3 % visas. Mer finns inte att berätta, gick in satte disken i därför avsett plats i datorn och läste in bilderna. Påtagligt oskarpt, men ändå ett kort. Det kom små ”tussar” runt månen och diset störde. Att det fick så pass mycket utrymme beror helt och enbart på att det fanns en bakgrund till kortet plus att jag ville bekräfta att jag tog ett kort på fenomenet.

  Hade jag satt väckarklockan för det där så hade jag nog blivit sur på mig själv efteråt, å andra sidan vet jag att jag inte behöver, men som sagt – jag fick en ruta iaf…

  Ett särskilt tack till ”tipsaren” !! // Jinge

 3. Mats Ersson
  21 januari, 2019 at 17:11

  Häftigt! Vaket!

 4. Johan
  22 januari, 2019 at 18:52

  Tack för den blodmånen!

  • 23 januari, 2019 at 08:48

   Jag kan nog i efterhand konstatera att jag borde ha använt den större gluggen och ställt in skärpan manuellt. Men vaffa… / Mvh J

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *