DN: ”USA hjälper om Ryssen kommer..”

19 maj, 2017
By

Ibland så tenderar vissa svenska media att låta som Pippi Långstrump, och Dagens Nyheter leder sannolikt ligan med sin sagofarbror Mikael Holmström. Varför DN köpte över honom från Svenska Dagbladet blir alltmer tydligt för varje dag som går, tidigare har han bara dillat om ryska ubåtar, nu hamnar hans fantasier om USA på DN:s webblöpsedel..

RyssarMikael Holmström i DN: ”Många i Sverige är oroade över Rysslands upprustning. Om Ryssland skulle angripa Sverige, skulle USA då komma och hjälpa oss?

Nato existerar framför allt för att bevara stabiliteten i Europa. Alla från Moskva till Bryssel vet att Nato är en helt defensiv organisation. Jag är övertygad om att vi just nu kan bevara freden medan vi arbetar på att öka respekten för internationell lag, inledde Mattis sitt svar och kom sedan till sin slutsats:

– Amerika kommer inte att överge sina allierade och partners. Vi kommer att stå vid Sveriges och alla andra demokratiers sida. Sverige är inte en Natoallierad men det är ändå från vår synpunkt en vän och allierad, sade James Mattis.”

Personligen så skäms jag å Mikael Holmströms vägnar. Det är fullt möjligt att han av olika skäl tvingas att rapa upp sina förutbestämda slutsatser som en gammal 78-varvare som hakat upp sig, men samtidigt så sänker han givetvis Dagens Nyheters trovärdighet på ett dramatiskt sätt. Se bara på bilden som pryder DN:s förstasida på webben, kolla särskilt försvarsminister Peter Hultqvist ansiktsuttryck och jämför det med hans kollegas. Vad den mannen tänker i samband med att han informerar den svenska pressen tror jag att de flesta förstår. Mycket talar för att hans amerikanska kollega James Mattis tänker på den svenska kocken i The Muppet Show efter att ha haft ett timslångt samtal med Hultqvist.

Att Peter Hultqvist ser nöjd ut är inget att förvånas över. Vem skulle inte vara det om man bjöds till USA på skattebetalarnas bekostnad och dessutom togs emot som en svensk minister av USA:s regering, tyvärr så tvivlar jag på att Hultqvist är rätt man för jobbet. Jag letar febrilt i mitt minne efter någonting som tyder på det, men jag hittar ingenting. Det enda är att jag förstår att Stefan Löfven tycker att han är lämplig, något som antagligen gäller även dem som vill att vi ska gå med i NATO inom den svenska militärledningen.

Jag skulle ha förståelse om Försvarsmaktens officerare gärna såg en riktig ”stridis” som försvarsminister, men hur känns det för dem idag när det visar sig att en animerad kock fått sällskap av grodan Kermit och Fozzie Bear när det gäller att beskriva medlemmar i den svenska regeringen?


i


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 Responses to DN: ”USA hjälper om Ryssen kommer..”

 1. Patrik on 19 maj, 2017 at 07:56

  Löfven har valt en osannolik rad av töntar till ministrar, dalmasen ska verka folklig och är inte statsministerns värsta magplask. Det är sannolikt nödvändigt att ha en muppförsvarsminister om man samregerar med muppar och blir toppriden av dem. Hur skulle en riktig försvarminister kunna sitta i möten Fridolin?

  • Jinge on 19 maj, 2017 at 08:00

   På vilket bananskal med Fridolin halkade in förstår jag inte, men jag förstår ju inte allt…

 2. Jinge on 19 maj, 2017 at 08:05

  Åjavars, regeringens och Hultqvists linje har hittills varit ganska framgångsrik: det går att få USA att göra sådana där utfästelser utan Nato-medlemskap.

  Din källa till att man verkligen har gjort utfästelser är 1) DN? 2) Mikael Holmström? 😀

  Nej, det är inte DÄRFÖR det ligger i malpåse, orsaken är att folk i det här landet anser att ett Natomedlemskap inte gynnar landet.

  Men det är sant att Ryssland knappast skulle ge sig på Sverige i första taget…

  • Gert on 19 maj, 2017 at 21:22

   Nato-medlemskap eller inte, opinionsundersökningarna visar att svenskarna numera är delade ungefär hälften för, hälften emot.

   Mikael Holmström på DN tycks vara Jinges hatobjekt nr 1. Ungefär i nivå med Trump…

   • Jinge on 20 maj, 2017 at 04:50

    Rimligen så måste man få kritisera en onyanserad och partisk journalist likväl som man får peka finger åt en blådåre i Vita Huset..

    Har du verkligen problem med det ?? Och följdfrågan, tycker du att jag ska hålla käft med vad JAG tycker? Varför borde jag då skriva några rader varje dag? Får jag inte tycka vad jag vill ??

    • Gert on 20 maj, 2017 at 12:15

     Det är din blogg, och du skriver naturligtvis vad du vill i den. Jag har inga problem med det. Men ditt ätande av denne DN-journalist, förefaller åtminstone mig som lite maniskt.

     Jag hoppas att du inte vill ha enbart ja-sägare och ryggdunkare i kommentarerna!?

     • Jinge on 20 maj, 2017 at 13:32

      Mitt ”ätande”, som du kallar det är mer än befogat… Han tuggar verkligen ihop till det själv..

 3. mfa on 19 maj, 2017 at 16:54

  Vi borde vara oberoende och neutrala med ett fungerande totalförsvar, det om vi inte vill bli en lydstat och uppfattas likt andra nationer negativt.

  Sverige har haft en unik och positiv position fastän landet är litet och haft möjlighet att påverka långt utöver vår egentliga förmåga. Vi har ofta haft möjligheter då många eftersträvat vara våra allierade i diverse frågor och därför har vi kunnat påverka när vi valt, vrakat och byggt upp vänskapliga band med andra på våra villkor.

  Varför gör man allt man kan för att förstöra något unik och bra, något som skyddat oss som självständigt land och medborgare i omvärlden.

  • Jaha Johoansson on 20 maj, 2017 at 08:40

   Därför att alla regeringar tycker att försvaret kostar för mycket. Alla föredrar det billigaste alternativet, att USA betalar, och alla räknar med fred, alla är helt säkra på att vapenutvecklingen gjort krig till så farligt att de inte startas. Sverige har kört med årlig halv försvarsbudget sen 90-talet, försvaret körde på fälgarna, och till sist har det lagts ner och gjorts till museum. Kvar finns ett par ubåtar, några korvetter, två flottiljer JAS, tutan kl 3 första måndag varje månad och några tusen man. Borta är allmänna värnplikten, 16 flottiljer, all ytattack, allt kustartilleri och hundratusentals soldater, samt meddelandet om att varje meddelande om att motståndet upphört är falskt. Vi njuter frukterna av decenniers framgångsrik vänsterpolitik omfamnad av alla, och den landar i Nato. Sånt kallas ödets ironi.

   • mfa on 24 maj, 2017 at 04:41

    Knappast enbart vänsterpolitik då den haft väldigt lite att säga till om. Högerpolitiken är pronato. Hur mycket än vänstern skulle vara emot totalförsvaret så skulle man inte öppna upp för NATO.

    • Jaha Johoansson on 24 maj, 2017 at 06:57

     Dörren öppnas för nato sen alla fört vänsterpolitik och inte betalat vad ett försvar kostar. De borgerliga har också fört vänsterpolitik, de vill inte heller betala. Däremot tycker de borgerliga att nato är en praktisk lösning, medan vänstern står kvar med ickelösningen ”inget försvar alls”. Så erhåller vänstern natomedlemskap som tack för kaffet. Även kallat ”ödets ironi”.

     Gammal fungerande socialdemokrati av Tage Erlander-typ hade åtskilliga insikter. Bla rustade den Sverige under kalla kriget med flyg, flotta och armé så att vi faktiskt kontrollerade eget territorium. Senare tiders socialdemokrater lider av försvagad arbetarrepresentation och ökat inflöde av överliggare från bokstavsgrupper som börjat fundera på karriärsmöjligheterna. Samtidigt har de gått från 45 till 25%. Politiken har utformats efter dem som varit med. Det går inte alltid som man tänkt sig, det kan bero på att man tänkt för lite och känt för mycket.

     På den borgerliga sidan har utvecklingen gått från Krönmark till Tomhylsan. Brant utför även där, således.

     • Jinge on 24 maj, 2017 at 12:15

      Däremot tycker de borgerliga att nato är en praktisk lösning, medan vänstern står kvar med ickelösningen ”inget försvar alls”. Så erhåller vänstern natomedlemskap som tack för kaffet.

      Intressant! Av de vänsterpartister som jag känner så finns det ingen som är för ”inget försvar alls”. Du sabbar din egen trovärdighet om du svamlar…

     • el Persson on 24 maj, 2017 at 14:30

      Som du skriver ovan ”Gammal fungerande socialdemokrati av Tage Erlander-typ etc” så är DET gammal vänsterpolitik. Jag tror faktiskt de flesta håller med mig om att (s) politik under den perioden ska kallas just vänsterpolitik, även om det fanns en viss lutning mot mitten. Ditt ”sen alla fört vänsterpolitik” faller därmed platt.
      Att bunta ihop åsikter en inte delar, och sedan pådyvla någon grupp som en inte gillar kollektivt dessa åsikter är en inte ovanlig debatteknik. Faktum är att du lika gärna hade kunnat kalla det för högerpolitik med tanke på nedskärningarna under Reinfeldt & Borg. De fick utstå nesan av att försvarsminister #1 avgick i protest mot nedskärningarna.
      Jag har tidigare varit aktiv inom vänstern. Från och med Vietnamkriget har jag aldrig ansett att Sverige ska gå före och nedrusta; jag känner ingen från då som föreslagit det. Du bara dillar med andra ord.
      Du menar också att den nedrustning som skett öppnar dörren för NATO. Ibland undrar jag om det har varit en baktanke med borgarnas politik, men så konspiratorisk är jag inte. Jag tror att det var ren och skär ekonomism; det gällde att finansiera skattesänkningarna, och samtidigt briljera med budgetkontroll. Så fort de avträtt återkom kraven på satsning på försvaret. För ett NATO-inträde behöver vi inte oroa oss så länge Putin håller sig i skinnet. Han är den som håller den nyckeln i sin hand. Fortsatt aggression á la Ukraina mot fler länder, eller rena hot mot Sverige och Finland om repressalier om vi går in i NATO kommer att leda till omedelbar ansökan. Antingen är alltså Ryssland en god granne till ALLA grannar, eller så är det kvarterets buse som mobbar alla. Putins val!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.
Bilderblogg.se använder cookies i syfte att följa upp och förbättra webbplatsens utformning och innehåll. (Gällande EU-lag) mer information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close