Wallenbergs Aleris och Vårbacka Plaza-skandalen

6 augusti, 2013
By

Jag lyssnade på Sveriges Radios Studio Ett nyss där man berättade om en äldre man som var inlåst i en skrubb, en inlåsning som hävdes först när polis kallades till platsen. Då hade man tagit bort dörrhandtaget till den skrubb där mannen var inlåst sedan flera veckor tillbaka. Han hade kissat- och bajsat på sig och det luktade fruktansvärt. Aleris ägs av Wallenbergs Investor AB och dess riskkapitalbolag EQT.

Sist jag skrev om Aleris var i samband med att de lurade Stockholms läns landsting på flera miljoner kronor. De hade debiterat Landstinget för mängder av undersökningar som aldrig hade utförts. Uppenbarligen så polisanmäldes inte företaget då, och senare fick jag höra att Aleris hade tvingats att lämna tillbaka pengar till landstinget, men landstingets jurist ville inte berätta hur många miljoner det rörde sig om.

Med andra ord så är det inte första gången som Aleris valsar runt i media utifrån händelser som är olagliga och som tydligt visar att företaget inte borde tillåtas att finnas inom vård och omsorgsbranschen. Själv så har jag tidigare varit patient hos en kardiolog på Aleris men efter att de uppen-
barligen haft svårt att behålla sina hjärtläkare så tröttnade jag och bytte vårdgivare till en som inte ägs av ett riskkapitalbolag.

Jinge.se 2010-05-04: ”Sjukvård är en verksamhet som bygger på patienternas förtroende, ett förtroende som tar lång tid att bygga upp men som kan förloras på några sekunder. Redan i morse kontaktade jag patientombudsmannen för att ta reda på hur jag ska bete mig för att byta vårdgivare, jag räknar med att få svar under dagen. Att Aleris redan betalat tillbaka två miljoner som de fuskat sig till spelar i sammanhanget ingen roll för min egen del, bara det faktum att de lurat skattebetalarna på pengar gör att jag inte framöver kommer att ha något med dem att göra.”

Polismannen som intervjuades i Radions Studio Ett var upprörd över det han fick se när personalen plockade fram det dörrhandtag de hade tagit bort från dörren. Föreståndarinnan på Vårbacka Plaza blev svårt störd när hon konfronterades med polismannens berättelse och dessutom fick höra

Alerisen anhörig till en annan patient som hade vanvårdats av Aleris på Vårbacka Plaza. Har du möjlighet att lyssna på nätet på studio ett så gör det, man förfäras.

Tidigare så har Attendo Care, Carema och liknande företag skämt ut de privata vårdgivarna så totalt att många gjort som jag själv, valt bort dem helt. Nu har ytterligare ett namn lagts till raden av företag som väljer att tjäna pengar och som inte anser att vården är värd att prioritera. Och visst är det lite intressant att det är Wallenbergs Investor AB och deras riskkapitalbolag EQT som är inblandade?

Lyssna på inslaget i Studio Ett, Här kan du se Aleris ägare och styrelse..

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , sr123 ab12345 dn12345 svd12345

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

14 Responses to Wallenbergs Aleris och Vårbacka Plaza-skandalen

 1. Marie K on 6 augusti, 2013 at 17:52

  Detta är ju fruktansvärt. Jag hörde det på radio och man måste stoppa privata företag som håller på så här!

  • Jinge on 6 augusti, 2013 at 18:01

   Hundra meter härifrån har Aleris just startat ett äldreboende i ett nybyggt hus, de kallar det ”Baldersro”. Det verkar som om Wallenberg vill ta över all vård, ve oss!

 2. anita on 6 augusti, 2013 at 19:52

  Jag hörde inslaget och förfärades. Sällan blir privatiseringen av välfärden så avklädd som i det här radioinslaget. När representanten för Aleris började yra om att det kan ingå i patienters individuella vårdplan att då och då vistas i ett avskalat rum för att lyssna på musik, ja, då är botten nådd!

  Kvinnan som anmält det hela är värd all respekt. Jag undrar hur jag själv skulle ha gjort, om jag haft min dementa mamma på det här boendet. Hade jag vågat anmäla missförhållandet? Hade jag oroat mig för att det kanske skulle gå ut över min mamma? Hur många är det som ser att det inte står rätt till men som av olika skäl inte vågar/orkar anmäla vad de ser?

  • Jinge on 6 augusti, 2013 at 20:55

   Ja hon var strong den tjejen. Ringa polisen! 🙂

   • Heba on 10 augusti, 2013 at 03:43

    Hej Anita!!!!
    Jag hittade den här sidan av en slump inatt !!!

    Ville tacka dig för dina vänliga ord !!!

    Tro mig det va inte lätt, jag var orolig för min mamma, och fortfarande orolig, det värsta är att hon fick åka tillbaka till äldreboendet nästa dag,efter att dem tagit bort ruttet kött från hennes fot och ännu värre den stackars mannen fick åka tillbaks, efter att han vårdats i 2 dar på Huddinge sjukhus….men jag stod inte ut efter 1 års kämpande med olika myndigheter, och fortfarande är kampen inte över !!!!
    Tyvärr!!!!
    Mvh Heba

    • Jinge on 10 augusti, 2013 at 07:56

     Känner du till hur det fungerar för den gamle mannen idag?

     • Heba on 20 juli, 2015 at 08:11

      Hej Jinge , förlåt att jag inte svarat tidigare på dig, såg ditt meddelande nyss, och jag hade inget svar, då , men nu har jag, mannen fick komma tillbaka till Vårbacka plaza efter några få dar, o han fick ett eget rum, på en annan avdelning för psykiskt sjuka, fattar inte varför , han har Autism enligt hans äldre syster, hur som helst, jag gick dit en vecka efter händelsen för att hälsa på honom, blev kränkt, o förolämpad, o kallad för de ena o det andra, dem spärrade in mig på avdelningen som han befann sig i , o jag fick inte gå ut där ifrån, både jag o mina barn, jag blev knuffad, min son blev knuffad, o personalen talade om för min lilla son vilken hemsk mamma han hade o mkt annat fult o vulgärt, han slängdes ut från avdelningen, o han stod på andra sidan glas dörren skräck slagen o visste inte vad han skulle ta sig till, dem hotade mig, o dem skrek o omringade oss, o tillkallade på chefer, som inte fanns i närheten, så dem ringde dem i hemmen o bad dem komma, o dem ringde poliser, som kom efter ett tag, o anmälde mig för olaga intrång, o hot, o misshandel , fast jag kommer inte in på avdelningen utan en kod, så dem släppte in mig, jag satt på förhör i över en timma, min dotter oxå, sen fick vi gå hem, 2 st förföljde oss med bil, o försökte köra på oss, o hånskrattade åt oss, vi fick så klart inte träffa mannen o jag lär aldrig få göra det heller, eftersom jag fortfarande inte är så omtyckt på det stället, o tyvärr så finns min mamma där fortfarande som jag inte lyckats flytta där i från ännu …..jag träffade mannen i fråga nyligen i ett mötes rum för alla av en slump, o jag va så glad o se honom, gick fram o hälsade, o han tittade på mig, med stora ögon, han såg fin ut , o fräsch , vet inte om han kommer ihåg mig eller inte, men han såg inte rädd ut längre…..o det kan jag nöja mig med……..:o)

      • Jinge on 20 juli, 2015 at 08:14

 3. lingon on 6 augusti, 2013 at 20:08

  Det är hemskt att sådant här får och kan fortgå. Det är ju heller inte första och antagligen inte sista gången människor råkar illa ut pga ett visst klientels girighet. Man trodde i sitt stilla sinne att Aleris försök att driva Serafens äldreboende och de konsekvenser det fick skulle vara något slags vändpunkt, men kanske blev det istället normen? Ett av alla inslagen om just detta fanns hos SR i början av 2009 när kommunen äntligen bestämde sig för att avbryta experimentet. Men inte blev rajrajisterna avskräckta av det lilla avbräcket, oförtrutet ångar man på och försöker meja ned allt det som sedan generationer byggts upp.

  Intresserade kan ta del av en P4rapportering om det nämnda experimentet här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=2588116

 4. Jens O on 7 augusti, 2013 at 08:10

  Branschens PR-byråer har förmodligen redan gått igång: ”Jo, men det ÄR en väletablerad SANNING att pensionärer ska vistas i avskalade rum då och då!” Snart kommer detta att stå i något dussin på varandra följande nummer av tidningen Dagens Samhälle, citeras okritiskt av SVT Rapport och utgöra underlag till femtioelva borgerliga/liberala ledarskribenters indignerade krönikor om hur vänstern ”ljuger om valfriheten inom äldreomsorgen”.

  • Jinge on 7 augusti, 2013 at 08:39

   Det är bara att hoppas att du har det mysigt på din cykeltur, och att det faktiskt är en cykeltur.. 😛

 5. Christina Andersson on 8 augusti, 2013 at 18:53

  Hej!
  Heder åt dig, Heba El Khabiry som reagerade och agerade.

  När mina nära och kära blev gamla och sjuka blev jag bestört när jag såg hur till pris givna de var. Det spelade ingen roll om det var en kommunal, eller privat vårdgivare som Aleris, som t.ex.”räknade fel” på 274 hemtjänst-timmar, till sin egen fördel, då vi hade dem som Hemtjänst-leverantör. (Först efter att vi bett Facket om hjälp ordnades det upp.)
  Så jag har kämpat och processat med alla till buds stående lagliga medel.
  – Bara för att finna att en hund har bättre omsorg och stöd av lagen – än vad en människa har.

  För mig var det självklart att våra gamla skulle komma ut varje dag och andas frisk luft – att de skulle få den mat och näring doktorn ordinerade samt ledsagning, så att de kunde komma till läkarbesök och operationer.
  – Tyvärr var det ingen självklarhet varken för biståndsbedömarna, kommunen, det privata vårdföretaget eller domstolarna – som i praktiken fungerar som forna dagars ÄNGLAMAKARE, – genom att inte avsätta de timmar och den personal som behövs – för att en sjuk människa skall få den lindring och vård hon behöver.

  Enligt Jordbruksverket skall en hund skötas så här:
  ”Så sköter du din hund.
  Hundar är flockdjur. De mår inte bra om de är ensamma utan behöver träffa både människor och andra djur. Det är särskilt viktigt att de får träffa människor flera timmar om dagen och att de aktiveras. Det är inte bra för hunden att vara ensam under en hel dag och inte bli rastad eller på annat sätt aktiverad förrän fram mot kvällen.
  …Varje dag ska du ge din hund foder som garantera att hunden får i sig tillräcklig, allsidig och välbalanserad näring. … Om flera hundar får mat samtidigt är det viktigt att alla kan äta i lugn och ro utan att störa varandra. …
  Rastning
  Alla hundar behöver daglig motion och regelbunden rastning. Du bör rasta din hund åtminstone var sjätte timme dagtid, valpar och äldre hundar dock oftare.
  …Hundar som permanent vistas i hundgård ska rastas på annan plats för att de ska få komma utanför hundgården åtminstone en gång per dag.”

  – Låt oss omgående få en lika human lag för gamla, sjuka, trötta, ensamma människor.
  Och låt oss utdöma ansvar för de som vanvårdar dem.
  Allt från politiker till biståndsbedömare och äldreboende-ansvariga.

  En hund ylar så att vi inte står ut – om den stängs in utan Jordbruksverkets ovan nämnda omsorg.
  Gamla, trötta, sjuka människor ”ylar” också – men så svagt att ni som har makten tror att ingen bryr sig, och att ni kan sopa dem under mattan.

  Det kan ni inte!
  För alla är vi barn, till någon av dem, som ni lever och gör karriärer på – direkt eller indirekt, då ni arbetar:
  som biståndsbedömare, som privata eller kommunala vårdgivare eller försörjer er på anställningar inom våra domstolar.
  – Eller som – förtroendevald politiker!

  Maria Larsson barn- och äldreminister – så här behöver det inte se ut.
  Vi arbetar och betalar skatt för att våra gamla, sjuka, nära och kära skall ha det bra.
  Vi betalar bra lön till dig och dina medarbetare som skall se till att de får det.
  Och ändå låter ni våra nära och kära utsättas för vanvård gång på gång.

  Skulle flyget bete sig på detta sätt med flygplan, som havererar och störtar – då skulle en kompetent haveriutredning analyserat, letat upp och åtgärdat problemet för länge sedan.
  Vad är det du och dina medarbetare inte klarar av?
  Eller ser ni medvetet mellan fingrarna, då kommuner och privata vårdgivare missköter sitt uppdrag?

  Personligt ansvar betonas ofta av Aliansen. Det tycker jag är bra!
  Men varför utdöms nästan aldrig något ansvar?
  Kan det bero på korruption?

  Riks Revisions Verket anlitade professorerna Bo Rotsteins och Margareta Hallbergs som varnar för just;
  korruption – vänskapskorruption – korruption i offentlig upphandling o.s.v.
  Kan maktmissbruk och korruption ligga bakom dessa ständigt återkommande katastrofer?
  Gå till botten med Sveriges Kommuner! Låta Inga Britt Ahlenius utreda dem.
  Se till att också makthavare – små som stora – ställs till svars och får ta´ ansvar då en sjuk människa behandlas på det sätt
  som Heba El Khabiry upptäckte och slog larm om.

  Med högaktning
  Christina Andersson

  • lingon on 9 augusti, 2013 at 22:03

   Tack Christina, mycket bra och träffande skrivet. Efter en del egna erfarenheter kan jag bara instämma, och dessutom säga att allt man läser och hör om det som kallas vård av äldre är med stor sannolikhet alldeles för sant. Tyvärr är det nog bara en ytterligt liten del av ett isberg som kommer fram. Och ingen är ansvarig tyx det utan alla hänvisar till någon annan. Vilket i sin förlängning innebär inte bara vanvård utan även ekonomisk misshushållning med skattebetalarnas medel till förmån för en liten klick giriga personer. Om de kommuner och/eller landsting som har det yttersta ansvaret sköttes på ett professionellt sätt borde det inte vara möjligt att sådant här hände. Men oerfarna, vilseförda och blåögda politiker gör sitt bästa för att inte begripa, vilja lära sig något eller öht bry sig. Även det sovande folket som inte varit i närheten av sådant här sover lugnt vidare. Därför är det så värdefullt när Heba El Khabiry reagerar som hon gör liksom när man får läsa det du skriver. Förhoppningsvis följer fler efter. Att Alerischefen i SR-inslaget uttalade sig på sätt hon gjorde är oerhört skrämmande, inte bara för men i synnerhet för dem av oss som har anhöriga vilka behöver ta deras tjänster i anspråk eller närmar sig en ålder där det blir aktuellt.

   Betr ylande hundar som lämnas ensamma så är det naturligtvis inte konstigt att de äldre som lämnas ensamma på samma sätt reagerar med liknande beteenden . Men det löser ‘vården’ genom att stänga dörren för att slippa höra och/eller proppa dem fulla med narkotiklassade preparat så att de ska bli lugna. Ingen tyx ha kommit på knepet att tala med de oroliga, än mindre försöka sätta sig in i deras situation och hitta en lösning utan knark eller andra straff. Fast det är klart, till det behövs mer personal och ska man anställa fler så kan ju kanske inte Svensson få sitt jobbskatteavdrag.

  • Heba on 10 augusti, 2013 at 03:30

   Hej Christina !!!!
   Råkade hitta den här sidan av en slump, ordet tack räcker inte till, men måste dock få tacka dig för dina mänskliga och starka ,kloka ord , tack så mkt, det är det minsta jag kan säga dig, dina ord rörde mig djupt !!! Tack för att du känner med mig, att du förstår, att du kunde sätta dig in i min situation, du tog orden ur munnen på mig, önskar att det va fler som kunde känna och förstå, öppna ögonen, och vara lite mer mänskliga !!! TACK CHRISTINA !!!! mvh Heba

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Bilderblogg.se använder cookies i syfte att följa upp och förbättra webbplatsens utformning och innehåll. (Gällande EU-lag) mer information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close