Vilka är ansvariga för skjutningarna?

5 september, 2017
By


Idag berättade man på morgonekot att skjutningar i Sverige ligger på samma nivå som några länder i Latinamerika, och i något distrikt i södra Italien. Sverige är värst i Europa, och ett av de sämsta länderna i hela världen. Hur har det kunnat gå så illa, är det våra poliser som är så usla, eller finns ansvaret högre upp?

skjutningarSVT: ”Kriminella som i allt större utsträckning beväpnar sig är ett växande problem.

Den som knappar in rätt parametrar i BRÅ:s databas får snart fram en bekymmersamt stigande kurva. Mord, dråp, mordförsök och dråpförsök med skjutvapen inblandade har ökat med 84 procent sedan 2007.

Camila Salazar Atias, kriminolog på Fryshuset, beskriver en paradoxal utveckling. Skjutningarna blir fler – samtidigt som kriminaliteten bland unga sjunker. De verkligt livsfarliga är få, men ett hot mot samhället. Särskilt som många skjutningar förblir ouppklarade.

– Det skapar en hopplöshet i de utsatta områdena, en känsla av ”när vi blir mördade är det inte lika viktigt att lösa”. Som att ett mord snarast ses som det förväntade i ett sådant område.”

ansvariga

För egen del så råder det inte den minsta tvekan, vi får helt enkelt betala priset för ett antal utomordentligt dåliga regeringar, regeringar som vare sig vill eller förstår varför de misslyckas. Rimligtvis så borde vi låta minst ett tusen poliser arbeta med frågan rörande de illegala vapnen som cirkulerar bland de kriminella. Dessutom så borde straffsatsen vara minst sex års fängelse för att man har haft befattning med ett illegalt skjutvapen. Samma sak borde givetvis gälla om man så bara har hållit i ett vapnet i en sekund.

SR/Ekot: ”Det skjuts betydligt mer i Sverige än i de flesta andra europeiska länder i förhållande till folkmängden. Det kan forskare nu slå fast efter att ha genomfört den största studien om saken. I förhållande till folkmängden sker fyra till fem gånger så många skottlossningar med dödlig utgång i Sverige som i Norge och Tyskland, visar en färsk forskningsrapport.

Malmö är den stad i Sverige som i förhållande till sin befolkning har haft störst problem med skottlossningar av våra tre storstäder. Manne Gerell som är kriminolog på Malmö högskola berättar att bara under de senaste veckorna är det flera personer i Malmö som blivit skjutna.”

Jag vet inte riktigt hur man ska definiera denna totala brist på agerande från våra styrande politiker, man kan givetvis kalla det för en politisk impotens av en rent katastrofal omfattning. För bara under den korta stund det tar för dig att läsa denna text så har det smugglats in både vapen och ammunition till landet. Man har monterat ner tullkontrollerna till ett minimum, antagligen för att tullare behöver få lön för att betala både mat och hyra, men samtidigt så måste vi vara medvetna om att ett av de allra vanligaste vapnen i landet är en AK47 Kalasjnikov. Och ja, de två herrarna på bilden till vänster är de som är direkt ansvariga. Säg nu inte att du kommer att rösta på något av deras partier i nästa val


i


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

18 Responses to Vilka är ansvariga för skjutningarna?

 1. Robert on 5 september, 2017 at 10:16

  Man kan ju faktiskt undra vad politikerna håller på med. Man satsar på att riva tullmurar samtidigt som man ökar antalet livvakter. Har det nåt samband tror ni?

 2. joakim on 5 september, 2017 at 10:33

  Så länge det inte finns hårda gränskontroller & ”höklik” koll/kontroll på vilka som kommer in/ej släpps in i landet utifrån, så blir väl både vapen & narkotika-smuggling närmast hopplösa uppgifter för polisen? Är inte det klarspråk a.k.a the reality? Tänk om svenska s.k. socialdemokrater skulle börja prata om sådant istället för sin makabra EU-kärlek?

  • Jinge on 5 september, 2017 at 14:31

   Höklik politik när det gäller vapen, ja tack!

  • el Persson on 5 september, 2017 at 15:07

   Släpps in?
   Sverigenazisterna menar att alla svenskar ska bo i Sverige. Så med ”hårda gränskontroller & ”höklik” koll/kontroll”, a lá Nordkorea?, lär det gå att styra både människor och vapen i den riktning som önskas. Vet inte om svenskar, kanske inte ens nordkoreaner, vill bo i ett sådant land!
   För att lösa problemen med dessa typer av kriminalitet i Sverige krävs det andra åtgärder.
   Men för de som absolut vill bo i en polisstat finns det flera alternativ i världen.

  • mfa on 5 september, 2017 at 15:36

   Polisen fokuserar på fel personer särskilt i södra Sverige. I norra Sverige särskilt i Umeå klarar inte gängen etablera sig då man inte fokuserar varifrån folket kommer utan vilka som är i riskzonen, områden och faktiskt kriminella oberoende om de är helsvenskar eller inte, man har helt enkelt riktigt bra underättelseverksamhet och riktar den på korrekt sätt.

   I södra Sverige riktar man tydligen in sig på mörkhyade, romer, utlänningar osv, underrättelseinformationen verkar bara bestå av stereotyper och korkade poliser.

   Vill dock inte påstå polisen i norrland är mindre rasistisk, det är bara att lyssna på deras jargon när man är med sina egna. Dock sköter de jobbet som det ska skötas, med fakta och kunskap. Självklart är det inte lika illa som i södra Sverige med ”apedjävlar” man jagar…

 3. Jinge on 5 september, 2017 at 14:29

  Dina två första stycken är jag med på, jag vet inte vem som har föreslagit X tusen fler poliser, och eftersom det står så redan i mening II så får jag svårt att hänga med. OM de arbetar på fel sätt vet jag inte, jag har ingen direkt inblick i polisens metoder sedan jag blev panchis. F.ö. är jag enig med dig om gängkrimilaiteten, men det är redan där det ska satsas på ”Broken Windows”-modellen. TIdigt anhållande plus häktning i avvaktan utredning, men frågan är hur man får med sig lagstiftarna på den vagnen.. Ska kanske återkomma till kommentaren då jag har lite mer tid..

 4. brottsligt on 6 september, 2017 at 08:08

  xxxxx

 5. el Persson on 6 september, 2017 at 12:51

  Ytterst ansvarig för skjutningarna är den som trycker på avtryckaren.
  Men. Lösningen är i högsta grad politisk!
  Polisen, deras befogenheter och arbetsvillkor, regleras av politikerna. Är inte politikerna nöjda med polisens arbete är det bara att peka med hela handen, och finansiera det hela. Har de gjort det?

  Men detta är ändå inte det främsta skälet till att jag påstår att problemet är politiskt!
  Det handlar om att polisen är samhällets reaktiva mekanism, att polisen träder in och tar hand om det som samhället misslyckats med.
  Det är politikernas skyldighet att skapa det samhälle som är inkluderande, som ger alla, eller åtminstone nästan alla, en chans att förverkliga sig, och bli goda samhällsmedborgare. Detta är den proaktiva mekanismen, och det är politikernas för*****de skyldighet att organisera detta samhälle. Någon som sett till det?
  Det enda våra politiker är överens om i denna fråga är någonannanismen: ”Det är inte mitt ansvar, det är någon annans!”, och så peka finger i alla möjliga riktningar mot förment skyldiga. Ibland undrar jag om politikerskrået hör till ryggradsdjuren.

  • Jinge on 6 september, 2017 at 12:58

   Jodå, de är ryggradsdjur, i alla fall om man bortser från att politikerskrået normalt saknar ryggrad. Jag vet inte hur jag ska ihop det men så är det ju faktiskt oxo..

  • el Persson on 7 september, 2017 at 11:40

   Det är blott på en punkt jag kräver skärpt lagstiftning på rättsområdet. Olaga vapeninnehav ska automatiskt ge två års inlåsning, vilken sort bestäms av åldern på innehavaren; omedelbar verkställighet. Idag händer det att den som blir tagen för olaga vapeninnehav är ute innan polisen, som tog in hen, hunnit skriva rapport och lämna station. Bevisläget är ju gott, så personen sätts på fri fot i väntan på rättegång.
   Om innehavet renderar ”Gå i bur utan att passera Gå” ger det gott om tid att utreda vapnet inför en rättegång med den svarande säkrad på plats. Denna lagändring skulle underlätta för polis och rättsväsende; ofta anses inte ens häktning nödvändig idag. Men detta är insatser först när samhället misslyckats.

   Det andra, och viktigaste, jag efterlyser är att politikerna ser till är att deras mål för skolan inte bara är bludder. Idag skälls det på lärarna för att elever misslyckas i så hög grad. Vad ska lärarna göra med elever som skolkar och/eller inte bryr sig om skolan? Kravet på skolan SKA vara att elever blir behöriga att gå vidare från grundskolan till gymnasiet, idag är det mest varmluft som pyser ut ur ansvariga i diverse formella tal, ingen realitet. Kravet på skolan är då ett krav på huvudmännen, men de måste då ges den makt som krävs för att skolan ska klara målen. Den makten måste skrivas in i skollagarna. Politikeransvar!

   Med utbildning finns det betydligt fler vägar att välja i samhället än kriminalitet. För en sak är klar: många av dessa unga är smarta, initiativkraftiga; de har bestämt sig för att på något sätt lyckas, och med tji utbildning väljer vissa den ”enkla” vägen. Av olika skäl har de inte fått eller skaffat sig, verktygen för att lyckas i samhället. Den liberala positionen ”alla har fått samma chans” är mumbojumbo.
   Att se till att skolan fungerar för ALLA är ett politikeransvar; detta är att arbeta proaktivt. Men är politikerna beredda att ta detta ansvar? Det vore som att be dem spotta i motvind! Bättre att skylla allt på lärarna.

   • Jinge on 7 september, 2017 at 13:26

    ”Om innehavet renderar ”Gå i bur utan att passera Gå” ger det gott om tid att utreda vapnet inför en rättegång med den svarande säkrad på plats.”

    Hear hear !!

 6. Marucs R on 6 september, 2017 at 17:59

  Svenska Skyttesportsförbundet stramade åt sin vapenpolicy häromdagen efter polisens påtryckningar så nu minskar nog de illegala skjutningarna ska du se… 😉

  Ett problem vi har är att man får rabatt på straff för flera brott samtidigt i Sverige. Nej, jag tycker givetvis inte att det ska vara som i USA där man kan sitta 20-25 år för skitbrott, men använder man ett vapen i ett brott kanske det vore bra om man kan straffa för både vapenbrott och det andra brottet samtidigt. Idag åker man oftast bara på det som ger högst straff (vilket enligt praxis sällan är vapenbrottet).

  • Jinge on 6 september, 2017 at 20:24

   Sant, jag tycker oxo att vapenbrott är EXTREMT allvarliga..

   • Marucs R on 7 september, 2017 at 10:20

    http://www.nsk.se/2017/09/06/fangelse-for-vapenbrott/

    Ett års fängelse för olagligt innehav av en k-pist och ett jaktgevär…

    • Jinge on 7 september, 2017 at 10:27

     Det är på tok för kort straff…

     • Marucs R on 7 september, 2017 at 16:11

      Det håller jag absolut med om.

      Här har vi kanske ett lagom straff (ringa brott mot vapenlagen), å andra sidan tycker jag inte polisen borde spenderat tid på det överhuvudtaget, där måste ju finnas viktigare saker liksom. 😛

      http://www.gp.se/nyheter/sverige/jakt-p%C3%A5-getingar-ledde-till-vapenbrott-1.4609543

      • Jinge on 7 september, 2017 at 16:24

       Vad besviken jag blev! Jag trodde att det var någon som börjat döda getingar med en Colt Peacemaker… 😀

      • el Persson on 7 september, 2017 at 23:14

       Det är väl det som kallas ”att sila getingar, och svälja kameler”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Bilderblogg.se använder cookies i syfte att följa upp och förbättra webbplatsens utformning och innehåll. (Gällande EU-lag) mer information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close