Vi är inte till salu, sa Vänsterpartiet, men…

7 oktober, 2014
By

Nu handlar politik mer och mer om semantik, och det blir värre år för år. I valrörelsen inför valet 2014 så har Vänsterpartiet haft en slogan som de upprepat varje dag, på varje valmöte, något som var slagkraftigt och enkelt. Man hävdade helt enkelt att partiet inte var till salu.

VänsterpartietNu låtsas man vara glada eftersom man fått socialdemo-kraterna att starta en utredning som ska komma med något slags betänkande till våren/sommaren år 2016, över ett och ett halvt år efter valet i år. Tidigare talade man om att sätta stopp för vinster i välfärden, nu har man bytt terminologi, nu talar man unisont om att man ska sätta stopp för – ”Vinstjakt” i välfärden, ordet ”vinster” har bytts ut. Ett faktum som beskrivs av en av Aftonbladets ledarskribenter som att Jonas Sjöstedt fick revansch, men så är också ledarskribenten ifråga en professionell häst-handlare. Dessutom så har det slagits fast att åtgärderna ska komma ”inom mandatperioden” vilket i praktiken är en tidsrymd på fyra år.

Det var således den direkta betydelsen av Vänsterpartiets slogan om vinster i välfärden. Utredningen ska tillsättas år 2015, således inte i år. Egentligen så blir jag faktiskt förvånad, för våra rikspolitiker vet om att frågan har en mycket bred folklig förankring, Inte till salumånga är rejält trötta på att skattepengar ska gå till riskkapitalbolag, det finns flera undersökningar som visar på detta. Men likafullt så väljer man att gå på den socialdemokratiska linjen och svika de väljare som ville sätta P för vinster i välfärden, själv så tvivlar jag på att väljarna nöjer sig med att byta ut ordet vinster till vinstjakt. Väljarna går helt enkelt inte på så enkla trick.

De tar med andra ord en rejäl risk för partiet, att ha cirka fem procent av väljarkåren och samtidigt rycka undan den matta som partiet vilar på, det är riskabelt. Själv lämnade jag Vänsterpartiet i samma stund jag förstod att partiet var till salu, trots att man påstod motsatsen. Jag tvivlar starkt på att jag någonsin kommer att lägga min röst på ett parti som bugar och bockar inför socialdemokraterna, som inte gör annat än att hunsa sitt lilla stödparti. Själv så tror jag att vänstern i Sverige behöver något nytt, ett parti som står för att de är ”vänster”. Kanske Feministiskt Initiativ kan vara det partiet?


i Andra om: , , , , , , , Dn12345, , Annarkia

Tags: , , , , , , , ,

12 Responses to Vi är inte till salu, sa Vänsterpartiet, men…

 1. Micke C on 7 oktober, 2014 at 07:46

  Så du kommer gå till Feministiskt Initiativ nu?

 2. Jens O on 7 oktober, 2014 at 08:41

  Jag är tvärtom positivt överraskad. En vänsterfråga, som man trodde att valresultatet och det parlamentariska läget borde ha dödförklarat för gott, har fått en ny chans. Inte illa pinkat av Sjöstedt, teknikaliteterna och semantiken till trots.

  Även om utredningen förmodligen mynnar ut i ingenting 2016 kommer den att hålla liv i frågan i två viktiga avseenden. Dels för att göra de inblandande företagen fortsatt nervösa, dels för att se till att aktualisera frågan inför valrörelsen 2018. Det finns ingen lag på att vinster i välfärden inte kan bli en valfråga igen.

  Att Vänsterpartiet tar denna realpolitiska chans istället för att vara återgå till testuggande tycker jag inte bör hållas emot dem.

  • Jinge on 7 oktober, 2014 at 09:18

   ”En vänsterfråga, som man trodde att valresultatet och det parlamentariska läget borde ha dödförklarat för gott, har fått en ny chans. Inte illa pinkat av Sjöstedt, teknikaliteterna och semantiken till trots.”

   En vänsterfråga som begravdes under högtidliga former med fagert tal. Den kommer inte leda till någonting alls, men det var ett listigt sätt av (S) att vrida frågan ur vänstern händer. Nu kan man hänvisa till pågående utredning i två år framåt samtidigt som riskkapitalisterna fått besked om att de måste förfina sina metoder när det gäller att ta ut vinsterna. (V) visade upp en inkompetent partiledning och sitt traditionella kryperi inför socialdemokratin…

 3. Jonas on 7 oktober, 2014 at 13:35

  Nej, nu överdriver du en aning, va? Utifrån det parlamentariska läget var det en superprestation att nå så långt som V gjorde i denna fråga. Däremot tycker jag att det är supertrist att ”vinster i välfärden” i princip är den enda fokusfrågan som lyfts fram. Därmed ber jag på förhand om ursäkt för att jag byter ämne: Ingen, inte ens V, vill prata öppet om bostadsbristen och den som en följd därav uppblåsta prisbubblan, som i sin tur utgör en hämsko för fortsatt byggande av billiga bostäder. Dessutom har denna fråga (för våra folkvalda politiker) känsliga beröringspunkter med såväl immigrations/integrationspolitiken och arbetsmarknadspolitiken. Det finns bara en väg ut ur eländet: bygg bort bostadsbristen. Alla de som har låtit sig luras de senaste 15 åren får skylla sig själva.

  • Jinge on 7 oktober, 2014 at 13:53

   Nej jag överdriver inte alls. Man gick ut stort med att man inte var till salu, sedan sålde man sig för en sketen utredning som det antagligen inte kommer att gå att trumma igenom Riksdagen. Betänk att SD kommer att rösta med Allianspartierna, vad tror du om oddsen då? Skulle utredningen bli färdig före valet, vilket den inte blir på grund av att den skulle fälla regeringen, så kommer den vara så urvattnad att tom alliansen kan tänkas stödja den.

   Nej det är sant att man inte talar så mycket om bostadsbristen, men det har faktiskt skett nu under valrörelsen, men inte alls på samma sätt som vinster i välfärden. Ja bostadsbristen behöver byggas bort, men själv har jag inget större hopp om att man ska nå enighet där heller.

 4. Gösta Berling on 7 oktober, 2014 at 16:47

  Det är verkligen inte många analytiker som håller med dig om detta, Jinge. De allra flesta ser det som en stor seger för Sjöstedt och Vänsterpartiet. Och på högerkanten vill de emigrera, ty vi har fått en kommunistregering. Tycker de.

  • Jinge on 7 oktober, 2014 at 16:53

   Jag kan ju bara skriva vad JAG tycker. Om andra tycker att vi har fått en kommunistregering så förstår jag varför folk klankar på mig för att jag säger/skriver vad jag tycker.

 5. Gert on 7 oktober, 2014 at 17:15

  Men (V) har väl alltid varit dörrmatta och stödparti till sossarna? Ända sedan Hilding Hagbergs moskvatrogna kommunistparti på 60-talet och än tidigare har det varit så.

  Jinge har sagt sig röstat på vänstern i 50 år! Tog det så länge innan han upptäckte att (V) bara är röstboskap åt sossarna?

  • Jinge on 7 oktober, 2014 at 17:47

   nej det vet jag ju, men det har väl inte varit lika tydligt som nu..

 6. Tomas Å on 7 oktober, 2014 at 17:36

  Ja, 2016 är behagligt långt borta för (s)och det är ännu längre bort innan någon lagstiftning finns i bruk. Inte ens säkert att regeringen av i dag, finns när det blir aktuellt. V verkar nöjda med att sitta på läktaren och få en stund i strålkastarljuset. Jag kan inte lämna V, det gjorde jag långt tidigare, men jag kommer inte att rösta fler ggr på partiet.

 7. Gösta Berling on 7 oktober, 2014 at 21:04

  Det är bara en fråga om vilken slags regering vi ska ha eller ej. Inom överskådlig tid kommer inte V att bli så parlamentariskt starkt att det kan bilda regering. Möjligen någon gång i koalition med ett avsevärt större S. Och då är frågan : Är en S-ledd regering lika dålig som en borgerligt ledd ? Gör det detsamma om statsministern heter Löfvén eller Kindberg Batra ? Svaret på båda frågorna är ett självklart nej.

  Är ett V som i det läget agerar för en S-regering att betrakta som ”dörrmatta”. Nej, givetvis inte. Jag skulle tro att framtidens dom skulle bli hård mot ett vänsterparti som agerar för en borgerlig återkomst till makten ÄVEN fast man inte fått igenom så mycket av sin, bättre, politik.

  • Jinge on 7 oktober, 2014 at 21:25

   Är ett V som i det läget agerar för en S-regering att betrakta som ”dörrmatta”.

   V har alltid varit dörrmatta åt S, så även idag även fast de nekas att vara med i regeringen. De är ett stödparti och till och med semantiken styrs av S. Vinster i välfärden blev ett nytt uttryck, nej till vinstjakt i välfärden. Man ändrar till och med språket från Rosenbad..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *