Valet tydliggör den pågående tidningsdöden

8 september, 2014
By

Igår gjorde jag som många andra, jag tittade på debatten mellan Löfven och Reinfeldt, samtidigt så var jag inloggad på Twitter där jag skrev ett antal gånger, och under och efter debatten så ramlade det in tyckanden i en aldrig sinande ström.

Men det jag reagerade mest på igår var inte en TV-debatt, det var en artikel skriven av Aftonbladets chefredaktör Jan Helin, en artikel som hade fått rubriken ”Om vem som betalar morgondagens medier”. Han berömmer tidningen där han är chef, indirekt sig själv, och han gör det i den fasta förvissningen om att kvällstidningar helt kommer att försvinna inom något år.

LöpsedlarJan Helin/AB: ”Först mitt i minglet efter Aftonbladet TV:s historiska partiledardebatt på Waterfront i Stockholm. Programledaren Karin Magnusson står avslappnat och har sparkat av sig skorna mitt i kaoset på scen medan andra medier flockas kring partiledarna.

Malvina Britts och Natalia Kazmierska som jobbat på scenen med tittarnas engagemang via sociala medier och ja och nej frågor står intill, liksom Aftonbladets operativa tv-chef Jessica Linnman och producenten Lotta Folcker tillsammans med medarbetare från produktionsbolaget OTW.”

Tidningen Aftonbladet kämpar, man gör det genom att satsa på något man som man kallar för TV. Man låtsas som om man arbetar på en TV-station trots att mediet är helt dött i händerna på tidningsredaktioner. Tror man att tidningens läsare ska klicka på ett inslag med rörlig bild med trettio sekunders varaktighet då besökaren först tvingas se ett par reklaminslag som sammanlagt är betydligt längre än ”TV-inslaget”, ja då tror man fel. Alla vet att kvällstidningarna just nu ägnar sig åt sin egen dödskamp, det är inte långt kvar nu innan Shibstedts och Bonniers kastar in handduken och överger den delen av mediebranschen.

Igår ägnade sig ett antal kvällstidningsjournalister åt att gnälla på Sveriges Television på Twitter, sammantaget så var det en minnesvärd uppvisning som egentligen handlade om kampen för den egna försörjningen, för alla ska veta att även journalistkåren är medveten om att det snarare handlar om månader än om år innan den verkliga tidningsslakten börjar. Visst, Sveriges Television imponerade inte, och i TV-programmet Agenda i SVT2 demonstrerade man tydligt sitt eget tillkortakommande. De som kom till tals var nämligen politiska föredettingar som Mona Sahlin, Ian Wachtmeister och Alf Svensson.

Jag förstår att kvällspressen väntar på sin egen begravning. Få betalar för en papperstidning eftersom de inser att de senaste nyheterna alltid finns på nätet, inte i en bunt papper som trycktes för ett dygn sedan. Papper fungerar dåligt som nyhetsbärare när nyheter och kommentarer serveras i realtid på nätet. Dessutom så fungerar sociala medier som Twitter, Facebook och liknande tjänster som forum för direkta diskussioner mellan oss som läser och reagerar på nyheterna. Kvällstidningarna kommer försvinna och nedräkningen har börjat på allvar

För övrigt så tycker jag att du ska följa mig på Twitter, klicka här: https://twitter.com/jinges


i Andra om: , , , dn12345, , , , ,

Tags: , , , , , , ,

12 Responses to Valet tydliggör den pågående tidningsdöden

 1. Jens O on 8 september, 2014 at 10:34

  Att läsa Expressen i pappersformat kan vara en direkt bisarr upplevelse numera. De kan ägna uppslag efter uppslag åt att enbart rapportera från olika egna aktiviteter. Om deras TV-sändningar, marknadsjippon, hur himla bra det går för dem samt det hopplösa återkommande inslaget med en snubbe som utlädd i töntig getingdräkt låter sig fotograferas tillsammans med ”Expressen-läsare”.

  Aftonbladet gör också en del sådant, men i Expressen nästan dominerar det innehållet vissa dagar. Det är inte helt korrekt att papperstidningen inte säljer, eftersom de tjänar bra pengar på de där olika bilagetitlarna som ju förutsätter köp av huvudtidningen. Men att huvudtidningens innehåll inte kan konkurrera med aktualiten i digitala medier kan inte rimligtvis vara ett bra skäl för att ödelägga innehållet helt och hållet.

  • Jinge on 8 september, 2014 at 10:56

   Har du sett vilka skitannonser kvällspressen släpper fram? Alkometrar, när folk borde rekommenderas att inte köra bil förrän ngt drygt dygn efter att de druckit. Det finns massor av rena skitannonser som aldrig skulle ha godkännts för ett par år sedan, nu måste allt släppas fram…

 2. Christer on 8 september, 2014 at 11:04

  Just nu tävlar massmedia att samla ”snällpoäng” för att kvalificera sig för den obligatoriska medieskatten som skall försöka bevara våra tidningar. Man skall vara skyldig att läsa snasktidningarna som Aftonbladet och Expressen. Eller som nedanstående vansinniga citat skvallrar om:

  ”Att betala för journalistik är en medborgerlig plikt, precis som att rösta och sopsortera.” Sam Sundberg SVD

  • Jinge on 8 september, 2014 at 11:07

   Jo men det ska vara frivilligt. Vanligt folk skiter högaktningsfullt om skribent X försörjer sig genom tidningsjobbet eller ett industrijobb, det kan aldrig bli samhällets sak. Public service kan vi pröjsa, SR + SVT, men resten av media får stå på egna ben..

   • el persson on 8 september, 2014 at 14:19

    Helt rätt. Public service ska vi betala över skatten. Övriga medier borde inse att vi lever i den marknadsekonomi. Det är precis vad SvD, DN och de flesta medierna vanligen förespråkar.

    (Jag vet att tidningarna menar att det inte gäller dem, för de har ett viktigt samhällsuppdrag. Det är med det precis som med monopol. Fråga vilken företagsägare som helst, så är de emot monopol. Skulle deras företag råka ha monopol, så är de ändå emot det, utom för det egna företaget. Där finns det speciella förklaringar och skäl som gör just det till ett, nödvändigt, undantag.)

 3. Benny H on 8 september, 2014 at 15:44

  Har ni tänkt på alla dessa jävla artiklar om NewYork i stort sett varenda vecka, både i AB och Expressen? Visst är NY en stor stad men så fantastisk är den inte. Inte ens NY:s skyline är något speciellt idag med alla dessa enorma skyskrape-städer som finns i världen. Om man ändå hade journalister värda namnet hade det nog varit bättre, men med propagandister som Wolfgang Hansson och andra stolpskott som fabulerar friskt utan någon som helst faktakoll så är vägen mot undergång garanterad. Fattar inte WH och andra s.k ”journalister” att det numera finns något som heter internet där folk kan kolla upp deras lögner?

  • Jinge on 8 september, 2014 at 17:41

   Konkretisera din kritik mot honom, svepande uttalanden är inte speciellt seriöst..

 4. Jerry on 8 september, 2014 at 21:31

  Jag kan varmt rekommendera Dagens ETC. Finns som dagstidning, må-fre, samt som en mer påkostad lördags-utgåva ! Ett rödgrönt alternativ. Med fenomenala ledarskribenter som Göran Greider, Maria. Pia Boethius, Kajsa Ekis Ekman, Johan Ehrenborg mfl. Bra reportage från Sverige och utomlands.

  http://www.etc.se/

 5. Kamelsilen on 9 september, 2014 at 00:17

  Men TV är dock smart som har köpt in André Pops till valstudion. Om de nu kan få dit resten av gänget också, Hamrén, Fjäll, Frändén och Nannskog (och entlediga tråkmånsarna), kommer landets torg och gator ligga öde under sändningstiderna, och valdeltagandet 21/9 skulle förmodligen bli rekordstort. Och folk skulle rösta bättre.

  • Jinge on 9 september, 2014 at 05:20

   Tyvärr så tror jag att Pops är ett missgrepp, han är bra i Vinterstudion men det verkar som SVT har brist på folk..

 6. Jens O on 11 september, 2014 at 14:25

  Eftersom jag ovan skrev lite ringaktande om pappers-Expressen måste jag idag få backa ett par steg och uttrycka min respekt för deras pågående SD-avslöjningsserie, i sambarbete med Researchgruppen.

  Det är kanske inte journalistik av klassiskt, hederligt märke och det lär tveklöst väcka en hel del harm oavsett vad man i övrigt tycker om måltavlorna. Själv nästan jublade jag högt när jag på lunchen idag såg tidningens framsida, ”Välkomna till förstasidan”, men jag förstår att man i seriösa publicistiska kretsar kan ha skarpa invändningar mot tilltaget – vilket man också redan har (se exempelvis Dagens Media). Och att som Researchgruppen gjorde igår, nonchalant avslöja/påstå att de kommit över delar av Flashbacks databas, är snarare krigföring än journalistik.

  Men… jösses, vad jag njuter av det. ÄNTLIGEN har den sida jag står på fått ordning på artilleriet och börjat besvara eldgivningen!

  • Jinge on 11 september, 2014 at 17:00

   Men… jösses, vad jag njuter av det. ÄNTLIGEN har den sida jag står på fått ordning på artilleriet och börjat besvara eldgivningen!

   🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *