Vad händer när förtroendet sviker ??

10 januari, 2018
By

Vad händer egentligen i ett samhälle när befolkningens förtroende för politikerna sviktar, när en stor del av befolkningen betvivlar ärligheten hos ledande politiker. Om inte våra politiker lyckas skapa ett förtroende hos den breda allmänheten så lyckas inte andra heller politiker eller partier. Vilken väg kommer då landet gå?

KriminalitetSVT: ”Polisen presenterade på fredagen nya siffror på dödsskjutningar: 2017 sköts 43 personer ihjäl i Sverige. Det här är en markant ökning sedan 2006, då 8 personer dödades.

I en rapport från 2016 intervjuade Brottsförebyggande rådet ett 60-tal poliser och gick igenom ungefär lika många underrättelserapporter om kriminella nätverk och grupperingar. Den bild poliserna gav var att det har blivit ett hårdare klimat i den kriminella miljön. Många av konflikterna som leder till skjutningar handlar om upplevda kränkningar mellan individer.

– De tar till skjutvapen för att inte visa sig svaga. Det har blivit så viktigt att bygga upp sitt kriminella rykte – sitt skrämselkapital – i den kriminella miljön. Tidigare kunde man låta kränkningar passera utan att ta till så grovt våld som i dag, säger Daniel Vesterhav, kriminolog på Brottsförebyggande rådet.

Det senaste halvåret har jag tagit upp samma sak flera gånger, jag tror inte längre att vår regering kommer lyckas ro iland skutan, och jag vet inte heller var som händer när det stora folkflertalet förstår att de inte heller kommer lyckas framöver. Jag kan ju själv tycka att jag är gnällig, men vad ska man göra när man inte längre tror på politikernas förmåga att föra samhällsbygget vidare. Visst, jag kan ju trösta mig själv genom att skylla på min egen ålder, men det är en klen tröst när jag ser tendenser som på sikt kan få till följd att samhällsbygget kommer att misslyckas.

Samtidigt så måste jag erkänna att min egen pessimism står mig upp i halsen, jag skulle så gärna se ett par positiva tecken vid horisonten, men det jag ser är ett handlingsförlamat socialdemokratiskt parti som har svårt att komma fram till på vilken fot de ska stå på. Socialdemokratin tycks bara attraheras av diverse rörelser på högerkanten, det har gått så långt att man inte längre vet i vilket knä man ska sitta. Det leder bara åt ett håll, en politisk stagnation. Sossarna är inget bra högerparti, och jag tror inte heller att deras väljare tycker det. Det gör att mitt förtroende för Löfven et consortes sjunker ner under bottennivån. Man har ju inte ens lyckats rekrytera en enda socialdemokrat till vår regering, det skrämmer mig


i


Tags: , , , , , , , ,

21 Responses to Vad händer när förtroendet sviker ??

 1. Svenne on 20 januari, 2018 at 07:49

  Det som händer är förstås att folk överger S i valet och väljer hellre M eller SD, vilket gör att svens politik blir ännu mer urgröpt. Nu kan ju NATO-förespråkare agera fritt i S samtidigt som din gamla blogg gör mer och mer propaganda för Putin som antagligen inte ligger Stalin långt efter när det gäller diktatorsfasoner. Är nu nöjd med din gamla blogg Jinge?

  • Jinge on 20 januari, 2018 at 08:07

   Ja. Nej.

   • Kerstin Stigsson on 20 januari, 2018 at 09:39

    Vad menar du? Ja eller nej? Är du både nöjd och inte nöjd?
    Jag kan inte fatta varför vissa socialister tar ställning för en imperialistmakt mot en annan imperialistmakt. Socialister (även sossarna) ska ta ställning för arbetarklassen av alla nationer, såväl som fattiga amerikaner, svenskar, tyskar, etc som fattiga ryssar och kineser. I Ryssland lever över 20 miljoner ryssar under fattigdomsgränsen (vilket förmodligen gör den till mångdubbelt fattigare än de svenskar som lever under fattigdomsgränsen i Sverige),

    • Jinge on 20 januari, 2018 at 10:10

     Nu får du väl ta och tagga ner !? Det är MÖJLIGT att det gamla gardet med Hinke Bergengren och pojkarna hade socialistiska sympatier, men sOcIaLdEmOkRaTeRnA är INTE ett ”socialistiskt” parti !! Jag förstår inte varför du blandar in begreppet ”socialister”, med socialist avses en person som vill ha socialism. Och hur kommer det sig att du blandar in USA och Ryssland? Inget av dessa länder har varit, eller på väg att bli – socialistiska.

     Varifrån har du fått att JAG sympatiserar med Ryssland OCH USA ??

     Vad är det du inte förstår ??

     Har JAG uttryckt mig så att du inte förstår så kan du väl fråga först? Eller blandar du ihop denna hemsida med den blogg som jag sålde ??

     Kan du samtidigt berätta för mig VILKA socialdemokrater som är ”socialister” ??

     • Jinge on 20 januari, 2018 at 10:18

      Kerstin! Förklara vad det är du menar..

     • Kerstin Stigsson on 20 januari, 2018 at 10:41

      Ta inte åt dig! Jag tror att du har missförstått mig. Jag har inte påstått att du sympatiserar med Ryssland eller USA. Jag borde kanske ha uttryckt mig tydligare. Jag menar att vissa (uttalade) socialister som Romelsjö, Myrdal, Ulf Karlsröm, med flera vill närma sig extremhögern – och Ryssland. Inte att du gör det.
      De jag anklagar är Romelsjö, det Kommunistiska Partiet (fd KPMLr, inte att förväxla med nuvarande SKP), och med flera som ställer sig på den ena imperialistmakten (Ryssland-Asien) mot den andra (USA).
      Det stämmer att socialdemokraterna inte är ett socialistiskt parti (och har kanske aldrig varit). Men det finns medlemmar och sympatisörer som tror på socialismen (socialdemokrati – en sorts annan analys av socialism än den vi gör). Emellertid finns det förmodligen inte socialister hos socialdemokraterna som vi anser är socialister. Vilken socialdemokrat har idag studerat Marx och Lenin?

      • Jinge on 20 januari, 2018 at 11:53

       Det var svårt att förstå det med tanke på hur du formulerade dig….

       • Gert on 21 januari, 2018 at 07:44

        Hoppas att ingen idag studerar Marx och Lenin! Då deras teorier omsattes i praktisk politik, dvs proletariatets diktatur, ledde det till massmord på s.k klassfiender, ofrihet och fattigdom för folkflertalet.

        Kommunismen är redan kastad på historiens sophög, och det är märkligt att det fortfarande finns de som tror på dessa utopier, som har visat sig odugliga och destruktiva i praktiken.

        • Kerstin Stigsson on 23 januari, 2018 at 06:30

         Gert, har du läst nånting av Marx och Lenin?

         Svara på den här frågan, Gert – anser du att arbetare är så ointelligenta att inte kan ta över en rörelse, t ex i en butik med tiotal anställda? Varför kan inte en arbetare tillsammans med andra arbetare arbeta för sig själva, och inte för någon företagare som basar över dem?
         Bara för att en företagare kan låna ex antal pengar på en bank så får han basa (köra, trakassera, sparka, anställa, ge en minimal lön, etc) över ett antal arbetare.
         Anser du att arbetarklassen måste ha en boss över sig som kontrollera varenda steg han tar?
         Visst finns det säkert chefer som är hyggliga och humana – men alla har en makt över sina egna arbetare.
         Varför kan inte arbetare, låt oss säga tio till femton arbetare, i stället gå samman och starta en egen butik eller en verkstad eller vad som helst?

         • Jinge on 23 januari, 2018 at 09:26

          Jag skulle kunna svara för Gert, men han lär väl göra det själv antar jag. I princip har du rätt, men tyvärr ser verkligheten inte ut som den borde..

         • Gert on 23 januari, 2018 at 15:28

          Min tid för läsning är begränsad, och jag vill inte ägna denna tid åt att läsa om en ideologi som omsatt i verklighet gav elände till folkflertalet. Om kartan och verkligheten divergerar, så är det faktiskt verkligheten som gäller…

          Visst kan 10 till 15 arbetare gå samman och starta butik/verkstad. Om affärsidén är bra, så ställer banken säkert upp med lån. Men varför gör de inte det? Socialismen verkar ha som mål att all redan befintlig verksamhet ska övertas av ”folket.” Man hör aldrig att det ska startas NYA socialistföretag…

          Arbetarägda företag finns och har funnits redan. Minns det stora fackföreningsägda byggföretaget BPA. Det hade s.k förtroendemän i styrelsen, vilka med noll kunskap i företagsstyrning körde BPA i botten. Ett dåligt exempel, visst…

          • Jinge on 23 januari, 2018 at 15:37

           Ett i raden av dåliga exempel. Föreningsägda företag brukar ofta misslyckas, därmed inte sagt att det alltid behöver vara så.

          • Kerstin Stigsson on 23 januari, 2018 at 17:12

           Då ska jag här ge dig något av Lenin, och det har en anknytning till dagens språkkrav från moderaterna och den extremism vi möter från nynazister och fascister: ”Mot de olika borgerliga partiernas nationella krav på språkfrågor o s v ställer arbetardemokratin upp kravet: Ovillkorligen enhet och total sammanslutning av alla nationaliteters arbetare i alla arbetarorganisationer – fackföreningar-, kooperativa-, konsumtions- och bildningsorganisationer, och alla andra – som motvikt till alla slags borgerlig nationalism. Endast sådan enhet och sammanslutning kan värna demokratin, värna arbetarnas intressen gentemot kapitalet – som redan har blivit och alltmer blir internationellt – och främja mänsklighetens utveckling fram till ett nytt sätt att leva, som är främmande för alla privilegier och all utsugning.

           Lenin hade och har mycket förnuftig att säga om nationalism och hur arbetarklassen skall ställa sig till detta. Min favorit är ‘Om nationernas självbestämmande’ från 1914. Lenin är klart undervärderad i dagens värld, och vi har faktiskt en hel del att lära av honom när det gäller kampen mot nationalism.

          • Jinge on 23 januari, 2018 at 17:24

           Anser Lenin att det skulle leda till ett nytt sätt att leva?

          • Kerstin Stigsson on 23 januari, 2018 at 18:06

           Jinge, du måste förstå att Ryssland 1913 var ett mycket feodalt samhälle när han skrev detta, vilket är ett citat från ‘Kritiska anmärkningar i den nationella frågan’ 1913. Och jag tror dessutom att Ryssland då var ett enormt nationellt land. Det var tio år tidigare innan nazismen i Tyskland vann framgångar. Lenin ville säkert förena arbetarklassen av alla nationer, och genom detta förändra samhället till bättre. Det är iaf min analys.
           Det är roligt att läsa hans texter, för Lenin är absolut inte blyg av sig när han kallar sina meningsmotståndare för t ex, kälkborgare! 🙂
           Här är ett annat citat (från samma artikel som förra): ”Borgerlig nationalism och proletär internationalism – det är de två sinsemellan oförenliga fientliga parollerna, som motsvarar de stora klasslägren i hela den kapitalistiska världen och uttrycker de två typerna av politik (ja, än mer: av världsåskådningar) i den nationella frågan. Genom att förfäkta parollen om nationell kultur och på den baseras program för ‘kulturella-nationell autonomi’ uppträder bundisterna i verkligheten som vägröjare för borgerlig nationalism bland arbetarna.”

 2. Marcus R on 22 januari, 2018 at 22:20

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/WLq39a/bosnisk-aklagare-sverige-ar-balkans-storsta-vapenmarknad

  Huvudmannen, vapenmottagaren i Sverige som enligt polisens utredning organiserade hela smugglingen av vapen på Balkan, dömdes till tre månaders fängelse för innehav av en pistol som han hade i Bredäng i södra Stockholm.

  Hela tre månader…

  • Jinge on 23 januari, 2018 at 05:21

   JA, och det där är bara en av smuggelkanalerna in till Sverige. Varför man inte höjer straffen för olaga vapeninnehav förstår jag inte, två års fängelse första gången – ovillkorligt, sedan påtaglig straffskärpning. Ända upp mot livstid om det rör sig om organiserade brott…

   • Marcus R on 23 januari, 2018 at 18:24

    Det tråkiga i sammanhanget är ju att jag stöter ganska ofta på skyttar som känner sig grovt motarbetade av myndigheterna och framförallt då polisen; skyttar som normalt sett inte skulle rösta på Sd men gör det för att det är typ det enda partiet som inte ser dig som en potentiell terrorist för att man sysslar med skyttesport.

    Själv röstar jag troligtvis blankt i år för där finns inget parti som övertygar mig och jag är ingen enfrågeväljare och hade vägrat rösta på ett parti som Sd även om jag varit det.

    • Jinge on 24 januari, 2018 at 03:19

     Ja det där gänget är inte så lustigt. Jag vet inte om skyttar är ett speciellt konservativt släkte, möjligen så är de lite ”insnöade” på sig egen ”manlighet”. Att panga i buskarna ser de ofta som ett slags tuffhet, men sådant behöver ju inte jag eftersom jag är skytt på riktigt Jag är således född i Skyttens tecken, jag har mao inget att bevisa… 🙂

 3. progressivreaktionären on 23 januari, 2018 at 08:52

  När jag läste ”den vedervärdige mannen från Säffle” var straffet för olaga vapeninnehav två år. Det var 1974. Antingen är det inte sant, eller så hände något på vägen. Det är kanske för dyrt att hålla fångar? Bättre att allmänheten får betala priset direkt, kanske? SÅ kan politiker framstå som ”progressiva”, dvs reaktionära.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Bilderblogg.se använder cookies i syfte att följa upp och förbättra webbplatsens utformning och innehåll. (Gällande EU-lag) mer information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close