Tiggeriet bara i Västerhaninge…

7 september, 2017
By

Jag har redan vid ett flertal tillfällen nämnt att jag är negativt inställd till tiggeriet på våra gator och torg. Jag brukar få skäll för det eftersom somliga tycks anse att det är näst intill vår plikt att skänka pengar till de tiggande romer som sitter utanför våra affärer och lite varstans där det finns många människor.
tiggerietUtanför Konsumbutiken i Västerhaninge brukar det sitta minst en tiggare, vid det här tillfället så var de två stycken. Och på Klarabergsviadukten i huvudstaden samlas det varje morgon ett antal små personbussar, bussar som sedan kör ut tiggare runt halva stan, det visar tydligt på att verksamheten är organiserad, och så är det även när det gäller huvudstadens kranskommuner.
tiggerietJust den här bilden visar romernas ”dagförvaring” av sina täcken, sovsäckar och kläder. De brukade tidigare sova i en gångtunnel under järnvägen men var de sover idag känner jag inte till. Under alla omständigheter så har Rumänien och/eller Bulgarien ansvar för sina egna medborgare och bör givetvis hjälpa sina fattiga hemmavid, man ska inte exportera dem till Sverige och andra EU-länder.
tiggerietBilderna till just den här bloggningen tog jag för ett antal månader sedan och då ska man ha klart för sig att jag avstått från att knalla runt även till de andra affärerna i Västerhaninge där det sitter tiggare, skulle jag göra det så kanske siffran skulle bli väsentligt större än de fem som förekommer på dessa bilder, räknar man hela tätortens antal så är de säkerligen tio.
tiggerietJag är av den bestämda uppfattningen att Riksdagen bör införa ett nationellt förbud mot tiggeri, kanske med bisatsen att lagen enbart ska gälla för utländska medborgare, jag vet inte. När de lokala narkotikamissbrukarna försöker inbilla pendeltågsresenärer att deras socialsekreterare nekar dem pengar till en säng att sova i så är det ofta en halvsanning, socialtjänsten har sagt är att vederbörande kan få hjälp med sitt missbruk, något som vissa inte vill ha hjälp med. Men fakta kvarstår, jag anser att tiggeri bör förbjudas enligt lag, något som jag anser att våra riksdagsledamöter se till att ordna. Varför ge folkets röster till SD ??


i


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 Responses to Tiggeriet bara i Västerhaninge…

 1. lingon on 7 september, 2017 at 12:24

  Tja, man hörde ju på en inringare i gårdagens ring och prata i P1 att det inte bara är människor från andra länder som behöver tigga. Helt kort utan att minnas alla detaljer handlade det om en av inringarna, synskadad arbetsoförmögen inföding som blivit utförsäkrad från sjuka kassan och vidarebefordrad till arbetsförmedlingen men inte heller av dem ansågs vara något att ha. En sansad person som talade konkret och sakligt berättade att han på så sätt fallit mellan stolarna i ‘välfärdssystemet’ och i sin situation tvingades leva på allmosor från sina pensionerade föräldrar för att kunna släpa sig fram i tillvaron. Vederbörande skulle ju i fallet tiggeriförbud inte heller kunna vädja till sina medmänniskor om hjälp när det svenska s.k. systemet inte bryr sig. I det fallet är det ju det svenska samhället som inte bryr sig om sin medborgare. Så det tyx som om inte bara vissa östligare belägna länder borde ha sig en knäpp på näsan. Det här försiggår nu inte heller i alliansland utan sossesverige… Vinner man på att missnöjesrösta på alliansen eller ska man slå till på jimmis järnjäng?!

  Hur gör man fö med skolbarnen som tigger in pengar till en skolresa, frälsis som tigger pengar till sin verksamhet, 90000-insamlingarna som tigger till forskning och andra nyttigheter. Tiggeri som tiggeri, det känns ju lite knepigt att specificera vilka sorters tiggeri som ska förbjudas. Lite som att du får inte handla Cognac, men whisky går bra eller rök gärna cigariller men inte cigaretter etc etc.

  I grunden håller jag ju med, det är inte värdigt att behöva tigga och de egna (EU)länderna borde och ska naturligtvis ha system som fungerar för att hjälpa dem som bor i respektive land vilket förstås ska gälla här oxo. I annat fall borde ju de länderna som inte kan förhålla sig till ens gemensamma minimiregler exiteras ur den s.k. gemenskapen…

  • Jinge on 7 september, 2017 at 13:24

   En grundregel för en union borde rimligen vara att landet i fråga bör ta hand om sina egna medborgare. Ingen ska behöva tigga beroende på arbetslöshet eller ngt annat. Har man ett hyfsat socialförsäkringssystem så borde det räcka. I princip så har vi det i Sverige, sedan finns det alltid sådana som faller mellan stolarna, men det är upp till oss att rösta på partier som håller ihop stolarna och inte puttar ngn utanför gemenskapen bara därför att hen har mörkare hy eller av romsk härkomst. Vi har _kanske_ varit över medel historiskt sett, i alla fall om man räknar historien bara för de senaste generationerna. Men, icke att förglömma, ”Zigenare” har drabbats även här, och ”lappar” ska vi inte tala om… Hur det är idag har jag inte riktigt koll på men jag tror iaf inte att svenskar måste resa utomlands för att få ihop till mat för dagen, normalt inte…

   • Kap Kennedy on 7 september, 2017 at 13:57

    En ganska intressant aspekt på problemet är att de länder som tiggarna kommer ifrån också har en tradition av arbetskraftsexport. För exempelvis Rumänien brukar man räkna med att hela 20 procent av befolkningen jobbar utomlands. Fenomenet accelererade i samband med EU-inträdet men förekom i tämligen stor skala även förut, på kommunisttiden. Rumäner och bulgarer var östblockets hyggligt utbildade lågprisjobbare.

    På den tiden kunde även romer utbilda sig och få jobb, och det har som bekant förändrats sedan kommunismens fall. Men det som inte har förändrats är beteendet att söka sig utanför hemlandets gränser, för att förbättra sina försörjningsmöjligheter.

    • Jinge on 7 september, 2017 at 14:11

     Att Rumänien var bättre för romerna under ”kommunist”-tiden vill jag att du ska presentera källan till.

 2. Kap Kennedy on 7 september, 2017 at 13:36

  Den relevanta frågan är varför. Är det för att de sitter i vägen? ”Stör stadsbilden”? Påminner oss om fattigdom och hur orättvist bra vi själva har det?

  Att det i tiggeriets kölvatten följer en massa social misär, nedskräpning, vandalism och regelrätt kriminalitet tycker jag är självklart att se. Det behöver vi förhålla oss till och göra något åt. Vi kan exempelvis inte acceptera att barn, åldringar och handikappade utnyttjas i en närmast slaveriliknande hantering. Men just det kommer vi ju inte åt genom att kriminalisera offren. Eller även om vi gör det så är det inte anständigt.

  På ett sätt var det bra att Moderaterna, i sin hopplöst populistiska desperation, gick ut och krävde ett nationellt förbud i dagarna. Deras recept, att bötfälla tiggarna, säger allt om hur galen hela den här diskussionen är. Först lägger välvilliga människor pengar i deras muggar – sedan kommer en polis och kräver pengarna i böter! Hur perverterat skulle ett samhälle behöva vara för att tycka att en sådan ordning är etiskt hållbar?

  • Jinge on 7 september, 2017 at 14:19

   Det är ingen ”hållning”. Det enda vettiga svaret på din s.k. relevanta fråga är givetvis att alla EU-länder ska se till att uppfylla mänskliga rättigheter för sin egen befolkning UTAN att diskriminera olika folkgrupper. Sverige har historiskt sett inte varit så duktiga, men idag är vi ett par snäpp bättre. Och framförallt så är vi och andra EU-länder i en ställning där vi på fullt allvar kan kräva att andra EU-länder tar hand om sina egna medborgare. Så din ”relevanta” fråga bortser från fakta, Rumänien tar inte hand om sin egen befolkning. Det måste givetvis vara ett grundkrav för medlemskap i en ”union”. Nu vet vi att vi skulle släppa in dessa f.d. östländer för att USA ville det, och jag kan inte tycka att vi skulle ha gjort det. För vem som helst skulle kunna lista ut att det skulle fungera dåligt… F.ö. så skiter i alla fall undertecknad högaktningsfullt i vad moderaterna tycker och tänker.

   Det är ett oeftergivligt krav att staten Rumänien ska se till att de som bor i landet har mat, bostad och ett arbete. Rumäner ska inte behöva åka utomlands för att tigga ihop till mat…

   • Kap Kennedy on 8 september, 2017 at 08:03

    Fast det går ju inte att bara tänka bort den fria rörligheten inom EU. Ja, det vore naturligtvis bra om EU-länderna i unionens sydöstra hörn tog hand om sina fattigaste medborgare bättre. Men tills dess har nämnda medborgare ett ansvar inför sig själva.

    Faktum är att den fria rörligheten är till för att öka människors förmåga att själva förbättra sina sociala och ekonomiska möjligheter. Att de tiggande romerna utnyttjar detta på ett sätt som vi inte hade tänkt oss är mer vårt problem än deras.

 3. el Persson on 7 september, 2017 at 14:35

  Dessa människor har inte rätt att vara i landet. INTE! Därför behövs ingen lag!
  Jag vet inte hur många gånger jag ska upprepa detta. Nästa år är det val. Då ska jag gå runt och fråga alla partier, utom Sverigenazisterna, om de vet om detta. Jag gissar att åtminstone de flesta valarbetarna inte har en susning. De tror som så många andra att rätten för EU-medborgare att resa fritt, och att vistas, inom EU är absolut. Det är den inte!

  Rätten att resa, och vistas fritt, inom unionen är beroende möjligheten att försörja sig. Kan du försörja dig, genom arbete, egna pengar, eller genom bidrag från exempelvis A-kassa för att söka arbete, även från annat land inom EU, har du rätt att resa och vistas fritt inom unionen. Den som inte kan försörja sig har inte rätt att stanna i något annat land inom EU än sitt eget.

  Kan det anses som ett rimligt sätt att försörja sig i Sverige genom att tigga. Skulle tro att en örobedövande majoritet i landet röstar NEJ! Jag har dock mött människor som menar det går an, ungefärligt samtal:
  – Vadå, det är inte olagligt!
  – Är det rimligt att försörja sig genom prostitution i Sverige?
  – Absolut inte!
  – Men det är inte heller olagligt, och förmodligen lättare att försörja sig på.

  Så. Att försörja sig genom prostitution är, med rätta, ett icke rimligt sätt att försörja sig i Sverige. Medan torsken ska straffas, lär en icke-svensk prostituerad åka ut. Det är helt enkelt inte ett rimligt sätt att försörja sig på. Så om vi anser att det är orimligt att försörja sig genom att tigga i Sverige har dessa tiggare, på motsvarande sätt, inte rätt att vistas i landet.

  Sedan är det en annan sak att vi, tillsammans med andra berörda EU-länder, och det är flera, måste se till att sätta tummen i ögat på de länder som exporterar tiggare inom EU, och kräva att de tar ansvar för sina medborgare. Stoppa alla EU-bidrag till exempel skulle nog få fart på en hel del korrumperade ledare i dessa exportländer.

  • Jinge on 7 september, 2017 at 14:42

   Fast ordern till EU från USA var – håll de gamla östländerna borta från de gamla Warsavapaktsländerna..

   • el Persson on 7 september, 2017 at 15:21

    Vad? De gamla östländerna ÄR också de gamla Warszawapaktsländerna. Den kartan blir schizofren! Men visst beordrade USA EU att ta hand om gamla östländer, men beordrade USA dessa länder att förödmjuka sina egna medborgare?

    • Jinge on 7 september, 2017 at 15:36

     Nej. Oavsett om bisatsen avser EU-länderna eller de gamla Warsavapaktsländerna…

  • Kap Kennedy on 8 september, 2017 at 08:24

   ”Den som inte kan försörja sig har inte rätt att stanna i något annat land inom EU än sitt eget.

   Jo, i 90 dagar. Det är sant att många tiggare vistas i landet under längre sammanhängande perioder än vad turistvisa-reglerna medger, men det beror ju mest på att vi (samhället) saknar instrument för att hålla reda på sådana saker. Det finns inga krav på att man måste kunna försörja sig så länge man inte faktiskt söker uppehållstillstånd.

   Analogin med prostitution är däremot intressant. I det fallet har bland annat Sverige valt att kriminalisera köparna – det vill säga de som betalar för problemet. Även i tiggerisammanhang har ett likartat resonemang varit på tapeten. Det finns en fullt logisk argumentation för att förbjuda människor att ge pengar till tiggare. Argumentation som dock har avfärdats med det minst lika logiska argumentet att det inte gärna kan vara förbjudet att vilja hjälpa.

   Men då är frågan: hur i helvete ska det kunna vara förbjudet att be om hjälp?

 4. Anders G on 8 september, 2017 at 11:05

  Jag är hjärtinnerligt trött på alla tiggare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Bilderblogg.se använder cookies i syfte att följa upp och förbättra webbplatsens utformning och innehåll. (Gällande EU-lag) mer information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close