Sossarnas interna maktkamper förskräcker…

14 oktober, 2014
By

Den som följer svensk inrikespolitik vet att Socialdemokraterna ofta har agerat på ett extremt obehagligt sätt när det hand-lat om någon enskild medarbetare som enligt partiets högerflygel fört fram förslag och synpunkter som enligt dem är alltför vänsterorienterade. Högerfalangen inom partiet ser till att sådana personer hålls ner, och det mest kända fallet i nutid är antagligen Håkan Juholt.

Håkan JuholtAB: ”Partiledningens svek var nära att knäcka Håkan Juholt. I boken ”Partiledaren som klev in i kylan” återges flera förtvivlade meddelande som den före detta S-ledaren skickade. ”Åsa håller om mig när jag ligger i fosterställning och skakar”, skriver Juholt till sin hemliga rådgivare Daniel Suhonen…

…Samtidigt ska samtliga övriga ledamöter i partiets verkställande utskott, VU, ha kallats till ett möte. Med var bland annat partisekreteraren Carin Jämtin, LO-basen Wanja Lundby-Wedin och S-toppen Mikael Damberg, Mötets syfte: att avsätta Juholt.”

De som nämns i citatet ovan är några av dem som anses vara självklara medlemmar i partiets nyliberala högerfalang, de som inte nämns är väl Göran Persson, Mona Sahlin och Thomas Bodström, plus ett antal ytterligare som satt i den förra socialdemokratiska regeringen. Dessutom finns det ett antal socialdemokratiska ledarskribenter med borgerliga sympatier, och som till och med är aktiva Natoförespråkare.

Själv så har jag förvånats många gånger över den politiska bredden inom partiet, det finns riksdagsledamöter som hellre skulle rösta på Vänsterpartiet än på sitt eget parti, samtidigt som andra hellre skulle välja moderaterna eller Sverigedemokraterna. Allt bottnar antagligen i bristen på ideologisk diskussion och debatt i partiet, ett av resultaten av denna brist är att oliktänkare förföljs och när så en ”vänstersosse” slinker igenom maskorna och blir vald till partiledare så startar det helvete som Juholt fick vara med om.

Massor av högersossar agerade gödselspridare och meddelade pressen allt som kunde vara till nackdel för Juholt, och de gjorde det i realtid. Många telefonsamtal gick till kontakter på de stora tidningarna där allt som kunde tala till nackdel för Juholt fördes fram, och lite till. Själv tyckte jag att det var en mycket obehaglig situation, det är bara att hoppas att Stefan Löfven har styrka nog att hålla tillbaka den sortens agerande hos medlemmar i ledande ställning, klarar han inte det så blir han själv nästa man till rakning


i Andra om: , , , , Dn12345, , ,

Tags: , , , , , , ,

5 Responses to Sossarnas interna maktkamper förskräcker…

 1. Marcus R on 14 oktober, 2014 at 10:31

  Den politiska bredden beror nog mycket på att eftersom det är största partiet så söker många karriärspolitiker sig dit. De är inte S av ideologiska själ utan för att det gör sig bäst på CVt.

  • Jinge on 14 oktober, 2014 at 10:49

   Så är det..

 2. Bengt B on 14 oktober, 2014 at 12:14

  Politik är att vilja … därför att man tror på något – inte därför att man bara vill röstmaximera för att ha eller nå makten. Sedan åtskilliga år tillbaka torde Olof Palme, om han levat, ha röstat på V. Samma decennium som han mördades var ju glasnost på tapeten i dåvarande Sovjetunionen. Vore det inte läge för lite glasnost-kultur inom S – till sist, några decennier senare? Och att man lever som man lär, oavsett om det handlar om pengar, fair play eller annat. S har ju på något sätt i alla år gjort anspråk på att stå för en högre moral än de politiska konkurrenterna. Verkligheten säger många gånger något annat.

 3. T Lindholm on 14 oktober, 2014 at 12:16

  Det klart att det gick att räkna ut Håkan Juholts ”avgång” vad det berodde på, ett barn kunde förstå varför, det vill säga skit saker som inte hade någon grund. Men den tredje Statsmakten hamrade in smutskastningen med förödande kraft. Men att det skulle vara så här smutsigt spel var äckligt och se..!!?
  Samtidigt som sagt, kommer jag ihåg särskilt Aftonbladets hetsjakt på Juholt med Höger skribenten Lena Melin i spetsen, och som nu lismar vidare och säger att det var en jobbig tid, om hon nu menar för Juholt eller sig själv…!

 4. Gösta Berling on 15 oktober, 2014 at 20:07

  De sossar som uttalat sig säger som regel att Juholt föll på egna misslyckanden. Så ger de sig på Suhonen men låtsas inte om att hans budskap till stor del bygger på faktiska protokoll och vad nyckelpersoner faktiskt har sagt och gjort.

  Ja, Juholt var orutinerad i rollen och gjorde tavlor. Men är det någon som tror att han inte hade fått hjälp att undvika blindskären om han i stället varit en orutinerad högersosse ? Nu var han inte det så den rådande falangen saboterade i stället i syfte att göra hans ställning ohållbar så han måste avgå. Vilket ju också skedde. Baylan uttrycker det tydligt med sin kommentar : ”Vi krattar manegen. Hela besättningen var på plats när plötsligt fel kapten klev ombord”.

  Juholt är knappast någon vänstersosse, däremot är han en traditionell socialdemokrat med någon dragning åt vänster. Ganska representativ för de socialdemokratiska gräsrötter som fortfarande finns kvar.

  De som skapade och underhöll drevet mot sin egen partiordförande borde skämmas. Att skicka sekretessbelagd information från icke offentliga möten till Expressen (!), det saknar motstycke.

  Men Peter Hultqvist betedde sig anständigt, han har stigit i min aktning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *