SD-medlemmarna ”gillar” nyheten om Moskébranden

25 december, 2014
By

De plus ett hundratal öppna nazister sitter väl och trycker febrilt på tummen upp. Själv oroas jag över vad som kan hända om våra ledande politiker fortsätter att agera som om rasism och främlingsfientlighet är helt okända begrepp för dem. Vad händer om moskéns tillskyndare får klart för sig vilka som ligger bakom brandattentatet?

MoskebrandAB: ”En kraftig brand rasade på juldagen i en moské i Eskilstuna. Polisen misstänker grov mordbrand – och vittnen berättar hur någon kastat in ett föremål in i lokalen. – Elden kom väldigt fort. Någon skrek ”det brinner, det brinner”. Folk fick panik och började springa ut, säger ett vittne. Larmet kom in till polisen klockan 13:18. En brand hade utbrutit i en moskélokal i bottenvåningen av ett bostadshus i området Nyfors i Eskilstuna. Branden var under eftermiddagen fullt utvecklad och ett stort räddningspådrag kallades till platsen. – Vi rubricerar det som grov mordbrand. Det är någon som har kastat in någon form av föremål i lokalen, sedan har det börjat brinna, säger förundersökningsledare Lars Franzell.”

Det är kanske meningen att Eskilstunas muslimer ska få just det, allt för att öka spänningen i landet. Det räcker tydligen inte med att en talman ställer sig upp och säger att judar och samer aldrig kan bli svenskar, och vår S-regering är inte mycket bättre. Har Löfven och utrikesminister Wallström tagit upp i EU-parlamentet att Rumänien måste följa EU:s regler om de mänskliga rättig-heterna? Har Rumäniens ambassadör kallats upp till UD?

Oavsett om det blir ett extraval eller inte så känns det som om polariseringen i samhället är på väg att öka, dessutom så känns det som om den nuvarande regeringen lämnat Walkover när det gäller den sortens frågor. Har jag rätt i min kritik så ger man extrem-högern och olika nynazistiska grupperingar både bränsle och en planhalva. Och var tog excellensen Wallström vägen sedan hon fick nycklarna till UD? Är det bara undertecknad som oroar sig i onödan?


i Andra om: , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , ,

18 Responses to SD-medlemmarna ”gillar” nyheten om Moskébranden

 1. Gösta Berling on 26 december, 2014 at 01:43

  Ja, polariseringen har utan tvekan ökat. Men i övrigt är det nog säkrast att avvakta utredningen. Det tycks ha varit en IS-moské som brann och det kan vara många grupper som tycker sig ha intresse av det, inte bara nynazister.

  • Jinge on 26 december, 2014 at 07:45

   Om det var en ”IS-moské” eller ej vet vi inte, det vi däremot förstår är att alla rashatare inom SD och olika nazistgrupperingar kommer göra vad de kan för att peka ut muslimer som blodtörstiga mördare och terrorister. Vilka andra grupper det finns som vill mörda muslimer vet jag inte, men jag minns vad Jimmie Åkesson skrev i sin debattartikel i Aftonbladet.

   Åkesson i Aftonbladet: ”Den mångkulturella samhällseliten ser kanske denna framtid som en färgglad intressant förändring av ett Sverige och Europa som man allt som oftast förnekar ens någonsin har varit ”svenskt” eller ”europeiskt”. Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år.”

   Som sagt, jag oroar mig riktigt rejält över att våra politiker inte vet vilken fot de ska stå på… Polisen måste få maximala resurser för att utreda detta. I slutändan blir muslimerna de anklagade, i Tyskland för omkring åttio år sedan så var det judarna. Jodå, jag inser att du oxo tycker att oron är berättigad…

  • mfa on 26 december, 2014 at 09:23

   Vad är en ”is- moske” för något? Även fast jag varit muslim i Svergie länge har jag aldrig hört talas om sådant. Du kanske kan informera mig för ve och fasa om jag råkar gå på en sådan utan veta om det. Du kanske kan passa på och lära mig om ”rätt” Islam då jag slipper bära den framtida gula halvmånen på armen.

   Jag vet inte vem du är men jag har märkt att rasister har börjat använda sig av nazistisk metodik för att svartmåla, hetsa mot och anklaga en hel icke-homogen grupp människor och hel religiös grupp. Men jag antar det sitter en latent Breivik, McVeight, SLA och nbld i varje kristen och nästa gång en kristen kyrka attackeras kan vi anta det är en breivik-kyrka.

   • Jinge on 26 december, 2014 at 09:41

    IS-moské avser väl en moské som besöks av ”IS-sympatisörer”, en extrem avdelning inom islam som är lika galen som Pastor Green och många av de religiösa sekter som håller till i utkanten av den mer civiliserade kristendom som predikas i svenska kyrkan.

    Sedan mfa: Signaturen ”Gösta Bergling” är en präst ”emeritus” inom svenska kyrkan. Han verkar helt normal, i vart fall om man undantar hans inställning till våra helsvenska rovdjur ute i vår natur. Han kanske var sjuk den dagen skolfröken berättade om vad ekologisk balans betyder, men absolut ingenting tyder på att han är islamofob. Knäpp, javisst, men det är man oavsett vad man kallar sin gud. ”Gud” är inte bättre än vare sig ”Allah” eller ”Jahve”….

    • Gösta Berling on 26 december, 2014 at 11:44

     Lugna ner dig, mfa ! Som själv muslim kan du inte gärna vara ovetande om de hårda meningsmotsättningar som råder mellan olika grupper som alla säger sig vara muslimer. Den gren som kallas IS eller ISIS har med en exempellös grymhet förföljt och avrättat inte bara kristna och yasidier utan också oliktänkande muslimer. Det är mycket väldokumenterat och något som IS själv framhåller med stolthet. Så nog finns det många grupper, inte bara nynazister, som har något otalt med IS.

     Men jag ber om ursäkt för uttrycket ”IS-moské”. Det var slarvigt skrivet eftersom det inte är något vedertaget uttryck. Vad jag menade är inte att de som besöker denna moské i allmänhet skulle vara IS-anhängare, utan att vissa ska ha utnyttjat moskén för att försöka locka muslimer att ta värvning hos IS. Primärt är dock denna moské, liksom andra, en gudstjänstlokal.

     I sakfrågan håller jag själv högerextremister som de troliga gärningsmännen. Men tycker fortfarande att det är för tidigt att fastslå det med hundraprocentig säkerhet. Det finns andra tänkbara också.

     Motsättningar och debatt måste finnas i ett demokratiskt samhälle. Men jag är väldigt orolig över den oresonliga, våldsanvändande polariseringen. Alla blir offer för den, oavsett religiös och/eller politisk övertygelse.

     Jag är ingen rasist, ingen islamofob, ingen nazist, ingen latent Breivik. Precis tvärtom.

     Sedan så får jag tacka Jinge som tog mig i försvar (om än delvis tvetydigt …) En sak bara : Jag delar absolut inte pastor Åke Greens syn på homosexualitet men det går INTE att jämställa honom med mördare och terrorister.

     • Jinge on 26 december, 2014 at 14:29

      Sedan så får jag tacka Jinge som tog mig i försvar (om än delvis tvetydigt…)

      Vaddå tvetydigt?

      Din inställning till rovdjur skulle vår herre/Allah eller Jahve protestera mot direkt. Om gud fanns så skulle vederbörande använda sin makt att själv skapa ekologisk balans, och definitivt så skulle han ta sin tjänare i örat om vederbörande inte förstod det… :-/

      • Gösta Berling on 26 december, 2014 at 15:21

       Som sagt. Det går bra att jubla över livsfarliga rovdjur när man själv inte löper någon risk.

       Många i min närhet tycker att jag är vargkramare. För att jag inte vill utrota vargarna, vilket annars är en ganska vanlig uppfattning.

       • Jinge on 26 december, 2014 at 15:58

        ”Som sagt. Det går bra att jubla över livsfarliga rovdjur när man själv inte löper någon risk.”

        Jag tycker bara att det verkar som om du har förläst dig på boken om ”Varg-Larsen”, men jag kan försäkra dig: Du kan vistas hur mycket som helst ute i skogen, inget djur kommer äta upp dig.

     • mfa on 28 december, 2014 at 03:38

      Kan du hålla dig till sakfrågan istället för att insinuera att jag på något sätt har talat positivt om IS eller ens nämnt dem. Jag ifrågasatte din IS-stämpel på moskén.

      Vart fick du den ifrån? Brukar du be där? Delta på föreläsningar? Vad är din källa till att kalla moskén och folket som ber där is-sympatisörer? Och om de var det, på vilket sätt förminskar det attacken mot folk som ber och blev skadade och riskerade att brännas till döds?

      • Gösta Berling on 28 december, 2014 at 11:07

       Jag insinuerar ingenting. VAR skulle jag ha påstått att du talat positivt om IS ??? Eller att “folket som ber där” gör det ??? Ingenstans.

       Men om 99 som har med moskén att göra tar avstånd från IS och endast 1 inte gör det så kan det ändå leda till att exempelvis kurder uppfattar den som en “IS-moské”.

       Nej jag har själv inte i något sammanhang besökt denna moské. Men jag har mina källor som har gjort det och som jag faktiskt litar på. OBS att inte heller de påstår att muslimer, bedjare och moskébesökare i allmänhet skulle vara IS-anhängare eller värva IS-soldater. Men någon har ändå gjort det, och det räcker för mina källor.

       Till sist : Jag har naturligtvis inte “förminskat” attacker mot bedjande människor. Det är ett nidingsdåd, oavsett om det gäller moskéer, kyrkor, synagogor, pagoder eller vad som helst.

       Och i sakfrågan håller jag fortfarande högerextremister som de troliga gärningsmännen. Jag har bara velat avvakta utredningen eftersom det dock finns en möjlighet till annan gärningsman. Det tycker jag inte är orimligt utan ganska självklart

       • Jinge on 28 december, 2014 at 13:00

        Jag har varit inne i moskén i Uppsala och den vid Björns Trädgård i Stockholm. Jag har bara träffat på trevliga människor. Likadant med de kyrkor jag har besökt..

    • mfa on 28 december, 2014 at 03:35

     Menar du på allvar att kyrkor inte besöks av extremister och sådana som sympatiserar säg med kristna terrorister? Ska vi kalla dessa för ”terroristkyrkor” eller kanske ”sla-kyrkor” och vad dessa grupper nu heter?

     Det är väl en väldig skillnad på en moské som besöks av en och annan is-sympatisör och en moské som propagerar för IS. Jag vill gärna veta vilken moské i Sverige som propagerar för IS och hur Gösta Bergling fick reda på att just den attackerade moskén propagerade för IS. Tror säpo också skulle vilja ta del av den informationen.

     Du förvånar mig när du tar Gösta Bergling i försvar för du kan väl inte mena att du tror på göstas svartmålning av de attackerade och att de var IS-sympatisörer och därmed skulle riskera sina liv när de utförde gudtjänst?

     För mig verkar han inte vidare normal utan verkar använda samma svartmålningsmetodik som man använde mot judarna under 1930-talet.

     • Jinge on 28 december, 2014 at 06:58

      Jag tror att du har missuppfattat något. Moskédelen av din kommentar känns missuppfattad, sedan får du fråga ”Gösta” om hur han fått sin information. För övrigt så tycker jag att du ska vara noga med dina egna slutsatser och vad du citerar, och dessutom – hur du citerar.

     • Gösta Berling on 28 december, 2014 at 11:38

      Jag anser mig ha mycket god kännedom om kyrkor och deras besökare. Naturligtvis kan där finnas en och annan som röstar på SD, även om den andelen enligt opinionsmätningar är bra mycket mindre hos aktiva kristna än 13% …

      ”Terroristkyrkor” finns knappast. Med undantag av Westboro Baptist Church och Ku Klux Klan. Ingen av dem har dock, vad jag vet, någon som helst anknytning till Sverige. Också i USA är de mycket marginella företéelser.

      Dessutom, även om SD är ett främlingsfientligt och kanske fascistiskt parti är det få av deras sympatisörer som skulle gå så långt som till mordbrand.

      Återigen : Jag svartmålar INTE de attackerade. Jag påstår INTE att de är IS-sympatisörer. Men om NÅGON är det och aktivt försökt att värva krigare så kan det av andra muslimer uppfattas som en ”IS-moské”.

      Vad jag vet har SÄPO redan fått den information du frågar efter. Dock inte av mig utan av sådana som personligen varit med om något. Men jag har ingen aning om hur SÄPO bedömer trovärdigheten, jag har inte den inblicken.

 2. Jinge on 26 december, 2014 at 08:38

  Ja det är ruskigt. Frågan är om/när våta vanliga politiker sätter sig ner och pratar igenom vad de faktiskt kan göra. Jag tycker mig veta…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *