Ryssar både här och där?

12 december, 2014
By

Enligt somliga så har den ryska aktiviteten ökat i Östersjön, problemet med den sortens påståenden är att ingen kan kontrollera dem. Att vårt eget försvar återigen börjat tala om ryska ubåtar behöver inte nödvändigtvis betyda ett skvatt i sammanhanget.

Ryskt planDN: ”Polens försvarsminister Tomasz Siemoniak sade i ett uttalande att ryska marinens och ryska flygvapnets aktivitet i Östersjöområdet under senaste veckan ”saknar motstycke” och att Sverige är det land som varit mest utsatt.

Han konstaterade i en intervju för polska nyhets-kanalen TVN 24 att huvuddelen av aktiviteten försiggått i internationellt vatten och luftrum. Enligt Siemoniak är det ryska agerandet ”inte ägnat att bygga goda relationer och förtroende”.

Samtidigt underströk han att Ryssland ”inte är i färd med att förbereda någon attack”, skriver brittiska BBC, utan att avsikten är att testa Natos försvar.”

Ett underligt uttalande sett utifrån det faktum att Sverige inte är Nato-medlemmar. Samtidigt så bör man nog vara klar över att det är många som gärna pekar på Sverige i dessa sammanhang. Natomedlemmar därför att man vill att Sverige ska gå med som fullvärdig medlem i den militäralliansen, men vi har också svenska intressenter, t.ex. flygplanstillverkaren Saab som givetvis är angelägen om att många miljarder av skattebetalarnas pengar ska gå till krigsindustrin.

Jag har tidigare nämnt att NATO först haft en dansk ordförande och nu har en norsk. Det är tillfälligheter som är lite för udda för min smak, även om det givetvis kan vara just – tillfälligheter. Att Polens försvarsminister går ut i pressen och säger att Sverige har varit mest utsatt nu när ”den ryska marinen och dess flygvapen ökat sin aktivitet i Östersjön” är väl analogt med det faktum att Polen har varit Natomedlemmar sedan år 1999 enligt Wikipedia.

Vi ska väl inte förvånas över diverse ubåtsincidenter vare sig förr eller i nutid, lika lite som vi ska tappa hakan inför uppgifter som gör gällande att ryska flygplan ”övat anfall” mot Sverige. Vi bör väl snarare fråga oss varför just Ryssland verkar öka aktiviteten runt svenska gränser, och – om det verkligen är på det sättet. Kan det finnas andra intressen som agerar?


i Andra om: , , , , , , dn12345, , , ,

Tags: , , , , , , , , ,

One Response to Ryssar både här och där?

  1. Jimmy Karlsson on 12 december, 2014 at 13:20

    Jag tror visst att ryssarna är på alerten. De vet så väl vad USA håller på med så de är väl tvungna att ha koll på allt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *