Med Juholt kvar så hade (S) haft egen majoritet idag..

12 december, 2014
By

JuholtIgår skrev Johan Hinnfors en debattartikel i DN där han kommer fram till att Socialdemokraterna idag har allt svårare att axla rollen som ett parti som satsar på att gemomföra reformer för olika slags samhällsförbättringar, det i en tid som kräver stora förändringar och förbättringar i arbetsrätt och trygghetssystem.

Håkan JUholtDN: ”Om man studerar Socialdemokraterna under partiets ”gyllene år” efter andra världskriget fram till slutet av 1980-talet framträder ett specifikt drag: partiet lyckades regelbundet samla sig till genomgripande välfärdsreformer… …Numera är det dock länge sedan partiet förmådde gå till val på en större reform. Socialdemokraterna har i praktiken upphört att vara ett reformparti.”

Själv kan jag inte påstå att jag har någon större inblick i den socialdemo-kratiska partiapparaten, men jag konstaterar att partiet avhoppade eller bortröstade statsråd allt oftare hamnar i toppositioner i bankvärlden och/eller i företag som brukar benämnas under samlingsnamnet riskkapitalbolag. Vad det är som kvalificerar dem för den sortens arbeten vet jag inte, men jag antar att de företag som köper deras tjänster i första hand är ute efter deras kunskaper om hur man på bästa sätt ska kringgå skatteregler och skaffa sig bidrag från inbetalade skattemedel.

Det är inte bara tidigare S-märkta statsråd som berikar sig på sina er-farenheter som politiker, det gör även tidigare S-märkta riksdagsledamöter. Vissa har t.o.m. hamnat i det Wallenbergägda riskkapitalbolaget EQT som jag tidigare har berättat. Samtidigt så undrar jag givetvis om det inte är det som avspeglas i det faktum att det socialdemokratiska ”arbetarpartiet” sedan många år tillbaka bara heter arbetarparti på valsedeln. Folkflertalet ser att det är en falsk beteckning, man utger sig för att vara någonting man inte är. Möj-ligen skulle det faktum att Löfven valdes till ordförande i partiet motverka det faktum att allt färre lägger sin röst på (S), jag vet inte.

Personligen så är jag helt övertygad om att partiets största miss var att ge Håkan Juholt sparken från posten som socialdemo-kratisk partiordförande, men paniken blev total den dagen han höll sitt tal efter att ha blivit vald inne i Stockholm Waterfront´s samlingssal. Det lät på honom som att han var en socialist, och det är antagligen det mest förbjudna av allt för en socialdemokrat, men hade han varit kvar så hade (S) antagligen varit det största partiet idag med egen majoritet i Sveriges Riksdag


i Andra om: , , , , , dn12345, , , ,

Tags: , , , , , , , ,

5 Responses to Med Juholt kvar så hade (S) haft egen majoritet idag..

 1. KalleB on 12 december, 2014 at 11:12

  Reformer har fått betydelsen ”försämringar” numera.
  Juholt är ju ett passerat kapittel men håller med om att politiker av alla färger går till lobbyjobb utan karenstid, vilket är fel.

  Löfven har redan börjat vela om valets inriktning i väntan på ”förhandlingar”.

  Jag kräks snart på hela baletten! (Ryggrad,någon?)

 2. Jens O on 12 december, 2014 at 14:36

  Till problemet tror jag hör att näringslivet och internationella lobbyorgan har blivit så oerhört slipade på att styra opinionsbildningen. Det går inte riktigt längre till som när SAF tryckte upp sina ”Satsa på dig själv”-affischer och var helt öppna med att det var en ideologisk kampanj. Idag sker kampanjandet avsevärt mer försåtligt och med mer avancerade verktyg. Att sätta käppar i hjulen för misshagliga politiker är betydligt enklare och görs förmodligen också allt oftare.

  Dessutom är Sverige idag på ett helt annat sätt än förr aktiva på en global scen. Vilken politik som bedrivs här är inte längre bara en angelägenhet för svenska väljare, eller ens svenska särintressen. Vi är viktiga för stora internationella maktspelare, både politiska och ekonomiska, och de vill inte ge oss hur löst koppel som helst.

  Socialdemokraternas stora bekymmer är att de är så intimt förknippade med makten i Sverige. Vem eller vilka som leder partiet är av central betydelse för inflytelserika aktörer. Nej, jag tror faktiskt inte att Juholt kunde ha lett sossarna till en övertygande valseger – för det skulle han aldrig ha fått.

  • Jinge on 12 december, 2014 at 15:36

   Jag tror att han kunde ha gjort det om han bara hade fått stanna kvar..

  • lingon on 13 december, 2014 at 16:00

   Nej som sagt han fick inte det, men med tanke på den ideologi och de argument han hann föra fram innan han sparkades så skulle säkerligen s nått mycket längre än de gjorde nu. Men problemet med arroganta allianspartier, där ledarna inte ännu är i den ålder att de förstått allvaret och lärt sig ta ansvar, det hade tyvärr inte försvunnit. Däremot hade deras inflytande kanske inte varit så starkt som det är nu när de (m) tom allvarligt börjar tala om att närma sig essde.

 3. Gösta Berling on 13 december, 2014 at 12:33

  Jag vet inte, Jinge … Desinformationsapparaten, inbegripet även en del av hans s k kamrater, har varit otroligt effektiv. Det verkar som att de flesta inte längre känner igen en gråsosse när de ser eller honom. De tror att han antingen är vänsterextremist eller pajas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *