Marockanska gatubarn, ett polisproblem..

30 juli, 2017
By

För något år sedan uppmärksammades de Marockanska gatubarnen av SVT:s UG, och såvitt jag vet så har man inte gjort någonting för att förändra situationen ännu. Vi som åker pendeltåg ser dem ofta, de ligger 2-3 stycken längst bak i tåget vintertid tack vare att pendeltågen är uppvärmda. Annars ser dem sova inne på Centralen på vintrarna…

bildSVT: ”Polisen bekräftar att det var barn från andra länder som låg bakom flera fall av rån och misshandel på Södermalm under helgen. Men att hålla barnen borta från gatan är svårt, konstaterar både polis och socialtjänst.

Omkring 200 ensamma barn och unga lever på Stockholms gator just nu, enligt uppskattningar från polis och socialtjänst. Det är ingen exakt siffra eftersom det handlar om unga som inte är registrerade någonstans. Killarna det handlar om, för det är uteslutande killar, kommer från flera olika länder. Men de flesta har kommit hit från länder i norra Afrika. Enligt polisen är det ungefär samma antal som det har varit under de senaste tre till fyra åren, men däremot upplever man att det numera rör sig om yngre pojkar.”

Händer det ingenting så kommer väl rena nazistgrupper som t.ex. Soldiers of Odin att känna sig manade och kallade att åtgärda saken, allt som ett led i att skaffa sig nya sympatisörer. Själv så tycker jag inte att problemet är socialtjänstens bord. Vistas man illegalt i landet och försörjer sig på narkotikaförsäljning och personrån så måste det rimligen vara polismyndighetens bord, samtidigt vet vi att polisen har stora svårigheter att behålla sina anställda. Det betyder bara att problemet blir tydligare för varje dag som går, ser inte regeringen till att någonting händer så kommer rasistpartiet göra ett ett kanonval 2018


i


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

29 Responses to Marockanska gatubarn, ett polisproblem..

 1. KalleB on 30 juli, 2017 at 16:02

  Och vad skall man göra med dom 30-70 tusen andra illegala (ingen som vet,ingen som vet)hur många.
  Några hundra(?) Marockaner och dito Afghaner(?)….några tusen Romer….6000 byggnasarbetare(eu)(?)
  Likan många utomeu?

  Bara frågar.

  • Jinge on 30 juli, 2017 at 16:13

   Rånar de folk och säljer narkotika så är svaret lätt att komma på…

   • KalleB on 30 juli, 2017 at 16:32

    Privata fängelser ala USA? Eller läger ala Malta? Guantanamo kanske på Gotland,vilken affärside!

    😉

    • Jinge on 30 juli, 2017 at 18:21

     Nej, begår de narkotikabrott och rån så ska de knalltransporteras till hemlandet..

    • Jinge on 30 juli, 2017 at 18:21

     Befinner man sig i Sverige utan tillstånd, och dessutom begår brott ska de skickas hem. Bums!

 2. lingon on 30 juli, 2017 at 16:45

  Problemet är väl att så länge soc är inblandat så kan man inte göra så mycket. Såvitt jag förstått får man sig bara en vänlig liten åthutning den vägen och kan sedan direkt gå ut och fortsätta sin kriminella verksamhet. Det skulle krävas att man ändrar lagen och låter polisen gripa även de sk minderåriga, i synnerhet då man märker vilken bred erfarenhet dessa glin har av sitt ”yrke”. Fast det lär väl inte hända förutom om jimmi med järngänget får makten, möjligen. Men som nämnts ovan kan det ju även finnas privata, förvisso fullständigt okontrollerbara, effektiva alternativ vilket ju torde tilltala dem som ivrigt förespråkar privatisering och outsourcing…

  • Jinge on 30 juli, 2017 at 18:23

   Om en ungdom begår narkotikabrott så kan man med rätta ifrågasätta hens hälsa och utveckling. Men eftersom Sverige inte har ansvar för marockanska barn så ska de sändas hem till Marocko.

   Var jag verkligen så otydlig ??

   Här handlar det om ungdomar som begår personrån, misshandlar och dessutom säljer narkotika. De ska avvisas, thats IT. Skulle jag som har arbetat inom soc + uppsökeri komma till min socialnämnd eller mina kollegor och föreslå en något hemvävd lösning som saknar stöd i lagen så skulle jag få sparken…

   • lingon on 30 juli, 2017 at 18:39

    Nja, otydligheten bestod väl i så fall i om polisen kan ta och skicka iväg glina direkt trots att de är under en viss ålder? Såvitt jag förstod anser inte du att det är soc bord utan polisens, men frågan är hur lagen ser ut och om polisen faktiskt kan agera? Detta oavsett om svedala har ansvar eller ej för barn som trots allt enligt lagen är minderåriga? Naturligast vore förstås att skicka iväg dem i de fall det är berättigat, men vad säger lagen? Och människor som inte är minderåriga, kan polisen, om så, ta och skicka iväg dem utan vederbörlig rättsprocess?

    • Jinge on 30 juli, 2017 at 19:02

     Ptja, de är utländska medborgare och har inget uppehållstillstånd i landet. Dessutom har de begått narkotikabrott och i e del fall rån. De ska givetvis häktas och förpassas till sitt hemland. Sådana är lagarna. Vi har inget ansvar i det läget. Inte ens moraliskt..

     • KalleB on 30 juli, 2017 at 19:33

      Jag blir lite förvånad..håller med lingon i mångt och mycket.

      Visst kan man tycka att det bästa och enklaste är en sorts DDR-lösning där alla skickas ”hem” för minsta lilla spottandet på gatan,räcker med en mobilbild som bevis.

      Undras var vi hamnar då?

      • Jinge on 30 juli, 2017 at 19:37

       Men ge dig nu! Småungar som åker hit bara för at begå brott ska inte under några omständigheter få ”socialvård” i Sverige. Hemresan får vi givetvis bjuda på, men SOCIALTJÄNSTEN och SKATTEBETALARNA ska inte vårda 14-åringar som inte ens har ett pass. Hemtransport direkt. Varför i hela friden skulle sociala myndigheter omhänderta kriminella barn från ett annat land? Givetvis ska vi inte det, vi ska transportera dem till deras hemland och skicka räkningen för resan till det landet.

       Så handlar det INTE om att ”spotta på gatan”. Ungjävlarna knivrånar andra ungdomar, misshandlar och ägnar mycken tid åt langning av narkotika. Rubbet är grova lagbrott och det ska deras hemland se till att vänja dem av med. Basta!

       Dessutom så ägnar sig många av dem, oklart hur många, att sälja heroin och hasch till andra ungar. Ska de ha tillåtelse att ägna sig åt det menar du ??

       • KalleB on 30 juli, 2017 at 19:42

        Jaha,du vill koncentrera dig på ett litet problem. Ursäkta mig för att jag försöker se lite bredare.

        Varsågod.

        //SMÅUNGAR SOM ÅKER HIT FÖR ATT BEGÅ BROTT..//

        • Jinge on 30 juli, 2017 at 19:44

         Det jag talar om är inte ett litet problem. Mitt näst äldsta barnbarns kille blev misshandlad och rånad av ett gäng 15-16-åringar. Han hade rejäla skador i ansiktet.. 🙁

         • Jinge on 30 juli, 2017 at 19:47

          DESSUTOM ska inte svenska skattebetalare ta hand om gangsters från ett annat land bara för att de tagit sig hit utan pass. Jag har varit socialarbetare i XX år och skulle bli SKITFÖRBANNAD om socialtjänsten plötsligt skulle lägga pengar på att ta hand om kriminella som inte ens deras eget hemland vill smutsa ner sina fingrar med..

          För att VI ska ta hand om någon så ska vederbörande ha uppehållstillstånd här, eller ha anhöriga här som gör att hen har chans att få ett eget uppehållstillstånd. Men ägnar man sig åt heroinförsäljning i förorterna så ska det leda till – knalltransport..

          • lingon on 30 juli, 2017 at 22:16

           Ursäkta mig men tydligen har jag inte lyckats formulera min fråga tillräckligt klart. Är det så att lagen tillåter polisen att ta hand om dessa kriminella minderåriga? Jag trodde att polisen aldrig fick ta hand om minderåriga utan att det var soc som skulle dalta med dem?! Det uppenbara brottet att de befinner sig här illegalt är ju iofs en klar orsak till inplockning och utkastning men naturligtvis ska de sys in och skjutsas iväg ut så fort de begår kriminella handlingar utöver det oxo. Men som sagt, får polisen plocka dem när de är minderåriga? Och finns de öht lagliga möjligheter att skicka iväg dem eller måste lagen förändras? Ja eller nej 🙂

           Vill inte Marocko ta emot dem så får de (ungarna) väl finna sig i att befinna sig utanför dvs på internationellt vatten på någon öde ö, utan bredband och annat livsnödvändigt.

           KalleBs kommentar ovan om att skicka hem någon med anledning av att vederbörande spottar på gatan uppfattar jag som rent trams, men förmodligen finns det de som på allvar tycker så…

           Fö ska man naturligtvis i ett sådant här forum inte sprida sekretessbelagda uppgifter. Det finns andra högre upp i landets hierarki som klarar att sprida fler saker i sitt jobb och dessutom har betalt för det 😉

          • Jinge on 31 juli, 2017 at 03:03

           Är det så att lagen tillåter polisen att ta hand om dessa kriminella minderåriga?

           Visst, om ngn är på väg att begå/har begått ett brott så får vederbörande gripas. Är det en minderårig så ska soc informeras så att de kan jobba vidare med saken. Känner tyvärr inte till polislagarna..

           Och finns de öht lagliga möjligheter att skicka iväg dem eller måste lagen förändras?

           Känner inte till polisens lagstiftning exakt, men det vore rimligt kan jag tycka.

 3. el Persson on 30 juli, 2017 at 19:43

  Ensamkommande barn som lever ”på gatan” i Sthlm. Det kan bara gå käpprätt åt h…..e. Så oavsett eventuell brottslighet bör alla tas i förvar, och lagarna ändras så det är möjligt. Självfallet ska så många som möjligt skickas hem, men det verkar som om Marocko och Afghanistan inte vill ha dem tillbaka. Därför måste barnen få utbildning, och ”socialiseras” in i Sverige. Det blir kanske lite av vad som i USA kallar boot-camp. Om detta förvar ges som en chans att kvalificera sig för uppehållstillstånd och medborgarskap skulle nog en hel del av dessa unga bli motiverade. Totalt omotiverade borde stå först i tur att få åka ”hem”. Inte ska vi vänta tills dessa barn blir vuxna och befolkar diverse anstalter? Dels är det grymt mot barnen, dels är det en katastrof för Sverige! Och möjligheten att kunna skicka tillbaks dem minskar för varje år.

  • Jinge on 30 juli, 2017 at 19:54

   men det verkar som om Marocko och Afghanistan inte vill ha dem tillbaka. Därför måste barnen få utbildning, och ”socialiseras” in i Sverige.

   Nej nej. Tro mig, jag har arbetat med ungdomar sedan 70-talet. Den här kategorin har inget här att göra. Här i Handen sitter en kille och säljer färdigförpackad hasch på järnvägsstationen. Polisen ska givetvis plocka in snubben och överlåta honom till Kriminalvårdsverkets transporttjänst. Vi ska ägna våra skattepengar åt dem som har pass och RÄTT att vistas här. KOmmer man hit för att försörja sig på kriminalitet så ska man – ut ur landet.

   • el Persson on 30 juli, 2017 at 20:27

    Håller med.
    Men vad göra tills dess dessa länder tar emot sina ungar? Låta dem hållas? Absolut inte! Då är det bara att låsa in dem tills de kan skickas iväg. För att det hela inte ska bli för likt Guantanamo är det bättre att tiden spenderas konstruktivt, med ”piska och morot”. Eller som en del av mina elever i Rinkeby brukade säga, (efter Socker-Conny?): ”Du har inte en chans: TA DEN!”.
    Det verkar dessutom som om Marocko använder dessa barn som påtryckning mot Sverige för att Sverige ska hålla käft om Västsahara. Senast Sverige mumlade i skägget i stället för att fördöma Marockos ockupation gick de med på att ta emot sina barn; några stycken. De kan få Sverige att hålla käften i många år med de barn som finns här redan.
    Men det finns kanske en metod som skulle kunna fungera när det gäller Marocko. Meddela Marocko att på varje plan från Sverige till Marocko reserveras en tiondel av platserna åt marockanska barn. Då blir det att välja mellan att ta emot turistinkomster och barn eller att bli av med inkomsterna. Men fortfarande, låt dem inte ränna fritt på stan!

    • Jinge on 30 juli, 2017 at 20:46

     Problemet är att våra $12-hem knappast får hålla dessa ungar ett längre tag. I vart fall om man inte kan bevisa deras kriminalitet, å andra sidan så är knappast det ngt problem. Jag vet inte hur många de är i Stockholm, men såvitt jag förstår så är det betydligt över 100. Men kan inte vi övertala landet att ta det självklara ansvaret så måste det finnas länder vi kan liera oss med. Dessutom är de här därför att våra myndigheter inte har rätt lagar för att agera. Och att bygga barnfängelser är inte samma sak som att agera. Rimligen så borde hela EU ta tag i saken, om unionen kan göra ngt så vore mycket vunnet.

     Idag ser man dessa ungar dagligen runt Centralen, vill man kolla in dem noga så kan man gå på McDonalds mitt emot centralen, där finns det ständigt en rejäl bunt. Det var oxo där UG filmade ett slagsmål, om nu någon minns det.

     F.ö. skulle inte flygbolagen gå med på din idé. De vill inte ha våldsbenägna och desperata passagerare ombord. Så det blir kriminalvårdens transporttjänst som får flyga dem, som vanligt. För att sätta P för den sortens ”turism” så borde vi antagligen återinföra gränskontroller där man kontrollerar pass och visum…

     Jag har funderat halva kvällen om jag ska berätta om sådant som jag känner till, men jag vet inte, det KAN finnas en möjlighet att någon känner till ngt som gör att individer kan identifieras och då skulle det vara ett brott mot sekretesslagen, men tro mig. Det finns skäl att sätta P för denna kriminalturism… :-I

     • el Persson on 30 juli, 2017 at 21:02

      Barnfängelser? Nej, jag skrev boot-camp. Men fortfarande inte Guantanamo utan mer konstruktivt; det gäller ju fler länder än Marocko också. Men om våra lagar inte räcker till idag, som §12, så inför lagar som gör det möjligt. Nuvarande ordning är en katastrof!

      Om inte turistföretagen vill låta dem följa med? OK. Så innan en omgång med tio charterflyg med turister får klartecken SKA Marocko betala och ta emot ett likstort plan från transporttjänsten. Turistpengarna visar sig nog viktigare.

      EU är en god idé. Skulle EU sätta tummen i ögat på Muhammed VI där skulle det kunna få effekt.

      Du ska inte fundera vidare. Det är OK med en generell diskussion utan specifika exempel.

      ”Det finns skäl att sätta P för denna kriminalturism… :-I”. Ja!, och omedelbart!

      • Jinge on 30 juli, 2017 at 21:08

       Ja det finns det.

 4. Jinge on 31 juli, 2017 at 11:51

  Sant. Problemet är bara vägen dit. En världsomfattande plan, tror du att Trump ställer upp en dylik?

  • lingon on 31 juli, 2017 at 19:08

   Och eftersom vare sig nuvarande regering eller Batrasket klarar det så kommer jimmi och järnrören att ta över och fixa det. Det kommer förmodligen en majoritet av medborgarna att se till, om inte annat så med hjälp av diverse privata initiativ, mer eller mindre lagliga.

   Och apropå vad som inte kan fixas. Se hur man hanterar fortsättningen av IT-cirkusen. Vänliga mejlförfrågningar hit och dit. Dessutom kryper det undan för undan fram mer underligheter, bla att rajrajs gäng tydligen hade åstadkommit en liknande IT-‘incident’ för flera år sedan, men naturligtvis smusslat undan den eftersom det fanns andra stora nyheter på gång då.

   Så slutsatsen får väl bli som inledningen, vare sig regering eller Batrask är tillräckligt kompetenta att reda ut vad som sker i den reella verkligheten. Jimmi och järnrören anser sig ju däremot vara kapabla till det. Så, förvisso många missnöjesröster men, gissa vem som kommer att få störst inflytande framöver…

 5. GuyFawkes on 1 augusti, 2017 at 07:36

  Reglerna här framgår under valmöjlighetetn – Regler

 6. lingon on 3 augusti, 2017 at 20:46

  Jaha, då fick man alltså bekräftat via svt.se idag att polisen inte kan varken kvarhålla eller skicka iväg de här personerna som är minderåriga. Det handlar alltså inte om polisens bristande resurser utan att lagarna inte räcker till. Polisen tar dem och lämnar direkt till soc som daltar med dem en stund tills fröna tröttnar och ser till att komma ut på gatorna igen. Det blir nog jimmi och järnrören med mer eller mindre lagliga medhjälpare som till slut tar sig an problemet. Och så närmar sig sympatierna 50-procentsstrecket…
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/gatubarn-slapps-ut-pa-gatan-trots-brott-och-missbruk

  • Jinge on 3 augusti, 2017 at 21:26

   Som jag har skrivit tidigare, det blir nog ”Soldiers of Odin” som gör jobbet åt SD…

   Vi har en som regelbundet sitter i en väntkur på stationen och pytsar ut hasch-bitar till småungar 🙁

   • lingon on 3 augusti, 2017 at 21:34

    Och så förvånas folk över den ‘vuxna’ politikens otillräcklighet när det börjas så där redan bland småglina 🙁

    • Jinge on 4 augusti, 2017 at 04:32

     Det här kortet tog jag för ett par dagar sedan på en pendeltågsstation nära mig. Det föreställer en ung grabb som uppenbarligen inte har någonstans att sova…

     flyktingbarn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Bilderblogg.se använder cookies i syfte att följa upp och förbättra webbplatsens utformning och innehåll. (Gällande EU-lag) mer information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close