Kinberg Batra törs inte utmana Wallström

18 januari, 2016
By

Idag påstår Aftonbladet att allt fler tunga moderater kräver att Anna Kinberg Batra ska gå till frontalangrepp mot Margot Wallström, men jag tror inte att AKB törs göra det, hon har en hel del att förlora på det tror jag..

AKB / WallströmAB: ”Allt fler tunga moderater kräver att Anna Kinberg Batra går på offensiven mot regeringen. Det tunga M-distriktet i Skåne sällar sig till skaran som vill försöka sänka utrikes-
minister Margot Wallström genom ett misstroendevotum i riksdagen efter att det uppdagats att hon fått en hyreslägenhet via Kommunal. – Väldigt många uppfattar den fördelen hon fått som att hon faktiskt hamnar i en stor tacksamhetsskuld till fackförbundet, säger Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för M i Skåne.”

Kinberg Batra har inte alls samma starka ställning som Reinfeldt hade, dels så sitter hon inte i en regering och dels är hon kvinna. Och även om Wallström kan upplevas som lätt kontroversiell av människor som ogillar socialdemokraterna så är hon långt mer accepterad än AKB. Jag törs nästan påstå att Margot egentligen har en betydligt större folklig acceptans än sin partiledare Stefan Löfven. Ett val mellan dessa två skulle Margot vinna med hästlängder, och det trots att hon ”bara” är utrikesminister. Och det vet AKB och resten av moderaternas ledning.

Kommer det till någon slags konflikt mellan dessa kvinnor så kommer Kinberg Batra snabbt märka av folkopinionen, Wallström har en betydligt bredare förankring, och det är inte bara i sitt eget parti. Hon har ett brett stöd bland de rödgröna, och även utanför de rödgrönas skara. Men visst, som vänsterpartist så önskar jag att AKB skulle satsa på att odugligförklara Wallström. Det är inte de rödgröna partierna som förlorar på det, men jag tror att de moderata partistrategerna är fullt medvetna om det, något som kanske bidrog till att AKB försökte se sträng ut i TV:s Agenda igår kväll då hon ställdes mot Löfven.

I nästa val så kommer hon ställas mot de rödgröna tillsammans med Ebba Busch Thor, Annie Lööf, Kinberg Batra och Jan Björklund, om inte han väljer att hoppa av ledningen hos liberalerna i god tid innan det. Trots att det går trögt för de rödgröna partierna så finns det ingen anledning att deppa. Kunde bara de rödgröna få tummen ur och föra en rödgrön politik så vore en kommande valseger det enda rimliga


i Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

15 Responses to Kinberg Batra törs inte utmana Wallström

 1. Tarmo Lindholm on 18 januari, 2016 at 10:41

  Finns det verkligen den sanning bakom ”anklagelserna” mot Wallström som skulle i så fall ” sänka ” henne..?
  Jämförelse med Kristerssons perversa tilltag så är Wallströms s.k affär, som en fis i Sahara..:-)
  http://www.svd.se/lagenhetsaffar-blir-aklagarsak

  • Jinge on 18 januari, 2016 at 11:06

   Jag vet inte ens vad den ”affären” skulle bestå av, bara att den skapats av (M)…

   • Tarmo Lindholm on 18 januari, 2016 at 11:09

    Ja,,ungefär så..:-)

 2. joakim on 18 januari, 2016 at 13:05

  Intressant ändå att ”vänstern” verkar tycka att ett system med guldkantade privilegier, för ett litet fåtal i toppen, är en sådan bagatell. Intresset av förändring av sakernas tillstånd tycks vara.. 0%. En besynnerlig form av klass-utjämning. En märklig rättvisa.

  • Jinge on 18 januari, 2016 at 13:26

   Vad ”vänstern” tycker är väl omöjligt för dig att avgöra?

   • joakim on 18 januari, 2016 at 13:55

    Har inte läst/hört några upprörda röster i tidningarna/tv från vänster & miljö-partister om detta ”röda adels-system” med lyxbostäder åt en liten klick. Och därmed så vet man väl deras inställning i frågan..?

    • Jinge on 18 januari, 2016 at 17:35

     ??

     Jag fattar ingenting? Vad är det du menar, vad är det för ”adelssystem” du talar om ?

     • joakim on 18 januari, 2016 at 20:13

      Tja, om dödligt småfölk med sina fackavgifter betalar ett system där exklusiva lägenheter utan bostadskö ”öronmärks” för vissa typer av makthavare (ofta mångmiljonärer) och inga andra, då har väl de som (på högerkanten) gastar om ”kaviar-vänster” en tung poäng? Många verkar vilja hålla MORAL & politik åtskilda idag, men för först nämnda småfölk så spelar MORALEN faktiskt fortfarande en stor roll..

      • Jinge on 19 januari, 2016 at 01:31

       Det är DU som gapar om kaviar-vänster. Läs den här artikeln: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6348026

       • joakim on 19 januari, 2016 at 13:21

        Vad är det för MORAL (s) håller sig med numera, är det den moderata etiken? (Enligt borgerlig moral gör man alltid det som gynnar en själv, i alla lägen, helt oavsett vad man tidigare sagt om t ex jämlikhet eller rättvisa).

        • Jinge on 19 januari, 2016 at 13:50

         Vad jämför du med? SD?

  • Jens on 21 januari, 2016 at 11:30

   Personligen mer oroad över det faktum att den Svenska regeringen anno 2015 inte kan förse sin Utrikesminister med en lägenhet utan att hen tvingas fixa sådant själv. Luktar lite tredje världen enlgit mig. Men vet ju att TokHögern och MörkblåHögern i media vill ignorera det faktumet.
   Hur var det med MORAL(TM) när Freddans ex skänkte bort ett sjukhus till privata aktörer?

  • el Persson on 21 januari, 2016 at 20:22

   Vem eller vilka inom
   ””vänstern” verkar tycka att ett system med guldkantade privilegier, för ett litet fåtal i toppen, är en sådan bagatell.”?

   Jag har inte sett ett enda sådant uttalande. Det närmaste en kan komma något sådant är nog (s)-ledningens kommentarer om att det är ”bra att det utreds”. Vilket i och för sig betyder att allt kommer att fortsätta som vanligt när dammet lagt sig.
   Så det vore intressant om du kunde precisera vem eller vilka som tycker dessa ständiga (s)kandaler är bagateller.

   Det intressantaste av allt är ändock att det finns personer som tror att så fort en människa är klassificerad som exempelvis ”vänster” så tillhör hen en monolitisk grupp av åsikter, från vilka hen aldrig avviker. Detta att det viktiga är gruppen, inte människan. Det är ett klassiskt synsätt på den skrämmande arbetarklassen sett ur borgerligt perspektiv; en grå massa av människor som inte är förmögna att ha egna åsikter och värderingar, utan endast de som kommenderas uppifrån. Vill minnas att Göran Palm, till sin förvåning(?), insåg felet i detta under sin tid på LM, som beskrevs i rapportböckerna därifrån.
   Men var förvissad om att den inom ”högern” omhuldade myten om att ”ensam är stark” är en bluff. Högern är skoningslös mot dem som avviker. Som exempel se bara på hur högern såg på Palme som värsta sortens klassförrädare, en förrädare värre än Wennerström. Det fanns sekter inom 68-vänstern som var lika monolitiska i detta avseende som högern; ett arv från sektmedlemmarnas uppväxtmiljö.

   Men även andra än de besuttna har insett att en är starkare i grupp än ensam. Så i vissa frågor är det vettigt att enas och arbeta kollektivt. Från högern tolkas det, grundat på egen erfarenhet, som att detta kollektiv ska svara för hela kollektivet när så påkallas.

   Jag har sedan 1960-talet varit förbannad på det närmast korporativistiska system (s) har infört med alla sina sidoorganisationer. Därpå bygger (s) lojalitet och försörjning för sin nomenklatura. Det kan de inte backa från för då gräver de sin egen grav. Så historien lär upprepa sig.

   Men. Varför ska jag hålla på att kommentera en specifik händelse som ingår i det system jag så länge kritiserat? Och tänk: människor inom vänstern kanske tänker detsamma?

   • Jinge on 21 januari, 2016 at 21:58

    Det intressantaste av allt är ändock att det finns personer som tror att så fort en människa är klassificerad som exempelvis ”vänster” så tillhör hen en monolitisk grupp av åsikter, från vilka hen aldrig avviker.

    Och det gäller även sinsemellan inom ”vänstern”. Dessvärre lägger det locket på en sund och vettig debatt, det kan till och med komma kommentarer av typen ”- jaha, inom vänstern så brukar man tycka på ett annat sätt…” Konformitet i kubik…

    • el Persson on 22 januari, 2016 at 00:54

     Det kan jag skriva under på. Men på andra sidan är det ännu värre!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *