Gideon Levy kritiseras i Israel för sin Israelkritik

7 januari, 2016
By

Idag kritiseras Gideon Levy i Israel för att han – kritiserar Israel. Det har till och med gått så långt att han måste ha livvakt när han rör sig utomhus i sitt eget hemland. Han kallas bland annat för en självhatande jude..

Israels mördande av palestinierSveriges Radio/Ekot: ”Gideon Levy nämner till exempel en palestinsk 14-årig flicka som attackerade israeler med en sax och sköts ihjäl när medan hon låg på marken. 22 Israeler har dödats under den våldsvåg som började i oktober. 139 palestinier har skjutits ihjäl, de flesta medan de gick till attack med knivar.

Gideon Levy är hatad av många i Israel. Han tvingades ha livvakt efter sina kritiska artiklar under Gazakriget för ett och ett halvt år sedan och en knessetledamot har krävt att han ställs inför rätta för förräderi. Själv säger han att det som driver honom är att vittna, så att ingen i framtiden ska kunna säga: vi visste inte hur palestinierna behandlades

– En dag kommer israeler inte att kunna säga ‘vi visste inte’, allt stod i Haaretz, men du brydde dig inte om att läsa den, säger Gideon Levy.”

Saken spetsas till idag eftersom Gideon Levy får Palmepriset, själv säger han: ”– Israel hatar Sverige. Hur vågar Israel kritisera Sverige för att ha erkänt Palestina och kritisera ockupationen? säger Gideon Levy. Israels attacker mot Sverige och Sveriges utrikesminister Margot Wallström är höjden av fräckhet, chutzpah, anser Gideon Levy.

– Jag beklagar att hon såg ut att be om ursäkt för sina kommentarer om de palestinska knivdåden där hon varnade för utomrättsliga avrättningar. För det vi sett de senaste månaderna när palestinier skjuts ihjäl också efter att de avväpnats och oskadliggjorts, det är avrättningar, säger han.”

Man skulle kunna säga på Västfronten, intet nytt, om det inte vore för att den här konflikten utspelas österut, i Mellanöstern. Själv så undrar jag hur många syriska flyktingar som Israel har tagit emot, Libanon har tagit emot miljontals flyende syrier, har då israelerna tagit emot några hundratusen i alla fall? Jag vet att det är en dum fråga som vi alla förstår svaret på. Lyssna nu på Sveriges Radio/Ekots inslag


i Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 Responses to Gideon Levy kritiseras i Israel för sin Israelkritik

 1. Sven on 7 januari, 2016 at 13:03

  Ingen kan väl tro att Israel skulle hjälpa araber, de dödar ju tusentals araber varje år. Det är bara att kolla på Gaza om inte annat!

 2. Marwan on 7 januari, 2016 at 14:16

  Än så länge har 139 palestinier blivit skjutna av israeler , 14 tusen skadades och 53 lik som innehas av Israel .
  Den femte generationen av palestinier står på fältet på ett mycket sällsynt exempel med sina bar bröst och med kniven i handen och attackerar ockupationsmakten , detta är ett bevis på hur palestinierna är modiga och kreativa som vägrar ge upp .
  Israels dödandet av palestinier är utomrättsliga avrättningar och de dödar palestinier pga av en blotta misstanke samt soldaterna agerar som domare och bödlar .

  Israel kan arrestera de istället för att skjuta de och låta de blöda till döds samt förhindra ambulansen från de ockuperade områden att komma och hämta de för att ge de första hjälpen .
  Majoriteten av de döda palestinier sköts från mycket nära håll som om de vore krigsförbrytare , Israel utreder inte sina soldaters agerande utan berömmer de för sina handlingar ,
  Israels kultur minister uppmanade sina medborgare att bära vapen och skjuta för att döda .

  Journalisten Gideon levy är det enda israel som talar sanningen och han är obekväm för de flesta israeler , Framtiden kommer att visa att hans ord är sanna och jag hyser mycket förtroende till denna man än förrädaren Mahmud Abbas som samarbetar öppet med Israel för att kväsa sitt eget folk .

  • Jinge on 7 januari, 2016 at 15:17

   Än så länge har 139 palestinier blivit skjutna av israeler

   I den här omgången och på det här sättet, annars så handlar det väl om betydligt fler än 100 000 dödade palestinier..

 3. Marcus R on 8 januari, 2016 at 13:13

  Israel är ju väldigt duktiga på att guilt-trippa folk… det finns dock liknande mentalitet i Svensk politik också; Hanif Bali har ju blivit kallad husneger t ex av någon Miljöpartist. Det är samma typ av argumentation och det är fruktansvärt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *