Etthundra omkomna i Londonbranden?

16 juni, 2017
By

Jag antydde redan igår att jag misstänker att det kommer bli ett mycket högt dödstal i branden i skyskrapan i London, verkligheten blir precis lika otäck som om det vore en dålig skräckfilm från Hollywood..

skyskrapan brinnerDN: ”Polischefen Stuart Cundy sade på torsdagen att ”det beklagligtvis finns en risk för att vi aldrig kommer att kunna identifiera alla omkomna”.

Tillfrågad av BBC om var det slutliga dödstalet hamnar, svarade Cundy:
–Jag hoppas att det inte blir ett tresiffrigt tal, men jag kan inte nu ha någon uppfattning.

Nyhets-tv-kanalen Sky News uppger på torsdagskvällen att 41 personer antas saknas. Tidningen The Telegraph skriver i sin liverapportering att ”farhågor finns” om att dödstalet kan komma att överstiga 100 människor.”

Jag förstod att talet om 15-20 svårt skadade och ett femtontal döda i ett höghus med över 200 innevånare skulle betyda att verkligheten skulle bli betydligt dystrare för en hel mängd människor. Dessutom så kan vi på goda grunder anta att inte alla offer kommer bli identifierade. Vi ska inte glömma den flyktingkris vi fortfarande är inne i, det betyder givetvis att det finns människor där som myndigheterna inte känner till, invandrare/flyktingar som är helt okända för myndigheterna i London.

ny skjutningDe flesta som tog del av nyheterna insåg förstås vartåt det lutade, men innan media rapporterar otäcka nyheter så måste de få bekräftat hur illa det egentligen är ställt. Den bild jag visade igår illustrerar väldigt tydligt hur situationen är just nu, huset är helt utbränt och inget levande finns kvar. Och, som jag skrev, det finns sannolikt ett antal människor som vistades där som är helt okända för myndigheterna. Det är med andra ord precis lika illa som i en skräckfilm.

Men det finns givetvis slutsatser som kan anas. Den första frågan måste handla om lågbudgethus, huset har beskrivits i media som ett hus som byggts för att vara billigt, låga hyror och sämre standard. Allt för att stadens ekonomiskt sämst ställda skulle kunna få någonstans att bo. Själv börjar jag fundera på om vi själva har den sortens bostäder i Sverige, områden som byggts medvetet billigare för att de med sämre inkomster skulle ha råd att bo där? Jag förstår att man kan besvara frågan jakande, men det betyder det också att brandsäkerheten är sämre?

Jag anar att media självmant kommer att ställa dessa frågor så att vi får veta, kanske den sittande regeringen kommer sprattla emot eftersom många av våra miljonprogramsområden i värsta fall kan vara byggda under samma förutsättningar. Själv så välkomnar jag den diskussion som förr eller senare lär komma upp


i


Tags: , , , , , , , , , , , , ,

6 Responses to Etthundra omkomna i Londonbranden?

 1. Sven O on 16 juni, 2017 at 06:49

  Jag tror att många av våra miljonprogramsområden består av en stor del fuskbyggen. Man kan ju konstatera att det har varit åtskilliga takbränder i just Tensta-Rinkeby, och det beror väl på någonting? Det är väl inte blixten som har slagit ner?

 2. Jinge on 16 juni, 2017 at 10:06

  Jag tror att det ligger en del i vad Sven tar upp. Hur fasen kommer det sig att hela taket brinner upp på en kvart? Det kan inte finnas mellanväggar av betong givetvis…

 3. KalleB on 16 juni, 2017 at 11:47

  Man fuskade så mycket man kunde på 60-70 talet,både med kvalitet i höghus men även i massproducerade villaområden. Och det fortsätter på dom gamla områdena,vet inte hur 70-våningshus skall säkras,se oljestaternas byggen…brinner som facklor men ingen skadad..

 4. lingon on 16 juni, 2017 at 18:50

  Även om man på papperet ska bygga ett någotsånär säkert hus enligt de lagar och regler som finns så handlar det ju om entrepenörer och underentrepenörer och underdito till dessa osv som i samtliga led försöker hitta på något sätt att snåla in. Inte konstigt om det i slutänden inte blir som man tänkt från början. Minns hur man öppnade Mall of Scandinavia utan att alla brandsäkerhetsåtgärder var färdiga. Massor av folk vällde in i ett bygge som skulle kunna ha blivit en fullständig katastrof om det börjat brinna. Tiden räckte inte till för att göra allt klart, hette det visst. Man skulle visst fått betala ett saftigt vite om man inte kunnat öppna i tid… Pengarna före säkerheten alltså, igen. Byggandet här i väst påminner på så sätt en del om skandalbyggena i Kina känns det som.

  Klart det går att bygga säkert och bra, om man bara vill. Brandceller ska ju förhindra att elden sprids, men bygger man inte med det i åtanke utan låter allt vara öppet, ja då är det ju fritt fram. Lägger man så till lättantändliga material lite här och var så spär man ju på det hela. Typ garage och vindar alltså, förutom de nya modärna ”öppna och luftiga” lägenhetsyperna 🙁

  Gas eller el, tja el kan ju oxo ställa till det ordentligt. Men med vettigt konstruerade brandceller så sprids ju åtminstone inte eländet.

  • Jinge on 16 juni, 2017 at 20:37

   Men isolerar man med frigolit så är det extremt brännbart!

   • lingon on 16 juni, 2017 at 22:35

    Man kan förstås välja sådana material som sätter riktig fart på brasan om man vill, liksom man kan vilja material som i möjligaste mån stoppar eller åtminstone lugnar ned. Fast bygger man sådant som brinner mycket och ofta så får ju byggfirmorna mer att göra, dvs tjäna mer pengar. Girighetens fingrar finns med överallt 🙁

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *