Ett krucifix från Palestina och Jerusalem…

27 december, 2015
By

På våren 2012 skrev jag i min gamla blogg om det krucifix som hade upphittats hos ett par fornminnesplundrare på Gotland vintern (2011/2012). Det var en del av ett krucifix, och när Gotlands museum gjorde en utgrävning på platsen där de två gravplundrarna hittat den första delen, så hittade man den saknade delen. (Ompostning från 2012)

På så sätt kom två bilder ut i media, en bild på underdelen och en på överdelen. Jag blev givetvis så nyfiken så att jag ”klistrade ihop” delarna med hjälp av mitt bildbehandlings-
program, dessutom rensade jag bort onödig jord och beläg-
gningar på krucifixet, och hur det ser ut nu ser ni.

Jag har gjort bilden cirka 500 pixlar bred, i verklig storlek så borde den vara 300-350 pixlar bred bara, eller runt 4-5 centimeter. Jag har bett Gotlands Fornsal om att få komma dit och ta egna bilder på smycket ifråga, och förr eller senare så tror jag att de tröttnar på mitt tjat och låter mig fotografera delarna. Jag vill nämligen ha en så detaljerad bild som möjligt, dessutom helst en tredimensionell.

Hur det kommer att gå med mina önskningar vet jag inte, men antagligen går det att ordna eftersom jag inte ens behöver peta på krucifixet. Men det finns en sak som gör att jag lägger pannan i djupa veck, ni ser väl figuren ovanför Jesus? Själv så tycker jag att det ser ut som en bläckfisk med människokropp. Dessvärre så är jag inte så kunnig i kristen mytologi så att jag klarar av att gissa. Är det någon annan som kan så är ni välkomna med en gissning. Jag har frågat ett par kunniga personer men ännu inte fått svar, bland annat en som arbetar på Gotlands Museum.

En annan sak som jag undrar över är ursprungslandet. Man tror sig veta att det hamnade i marken strax efter år 1000, men är det tillverkat på Gotland eller i det nuvarande Sverige, eller har det sitt ursprung i Mellanöstern? Jag vet inte, och enligt museet så har de inte tagit reda på varifrån silvret i smycket kommer. Nu kan det vara svårt eftersom den vikingatida konstnären kan ha smält arabiska silvermynt för att få fram silvret, men ett museum borde kunna berätta om tekniken som använts var vanlig på Gotland vid den tiden.

Nu har de så mycket fornfynd på Gotland så det kanske är femårsplanen som gäller, jag vet inte. Men alla kan se att ”Jesus” har ett utseende som antagligen var rätt så typiskt för Jerusalem då det begav sig.

Personligen lutar jag lite åt att tro att det är en souvenir från Palestina. Vi vet att handeln med religiösa föremål var omfattande i Jerusalem redan vid den tiden, och att den fortfarande är det.

Så långt har mina egna spekulationer fört mig, men vad är det för figur upptill i krucifixet, vad eller vem ska det före-
ställa? (Läs inkommen kommentar från Gotlands Museum)

Gotlands Museum

Tillägg från idag (2015-12-27): Jag skulle vilja fotografera de två delarna i 3D, för att sedan ”klippa ihop” de två 3D-bilderna som jag har gjort med krucifixet som jag visar här. Då skulle jag kunna skapa en gjutform och gjuta ett par kopior i silver. Egentligen så borde Gotlands Museum göra det själva, en sådan kopia skulle bli mer än efterfrågad.

Det var pyssligt och skojigt att göra rent bilderna på krucifixet och sedan passa ihop dem, men trots min ateism så skulle jag gärna bära en kopia själv runt halsen

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 Responses to Ett krucifix från Palestina och Jerusalem…

 1. lingon on 12 november, 2012 at 12:00

  Det ser ut som något slags utomjording… Finns det inte vissa som hävdar att sådana vid något skede i historien skulle anlänt eller ‘nedstigit’ till jorden?!

  • Jinge on 12 november, 2012 at 12:21

   von Däniken.. 🙂 Kul författare, lattjo teorier. Vad gör man inte för att bli mångmiljonär på en bok.. 😛

   Jag fick svar från en kunnig person, ska uppdatera bloggposten ikväll eller i morgon..

   • lingon on 12 november, 2012 at 14:13

    Spännade, ser fram emot att få reda på det.

    Vad kallas förresten den typen av manipulation, att sätta samman två bitar av samma sak till en, som du gjort med krucifixet? Är det oxo en sorts terjning eller vad, då ju inte prylen ifråga finns som hel?

    • Jinge on 12 november, 2012 at 16:09

     Vet inte, har inte bekymrat mig över det. Terjning är helt ok iofs, men jag har ”rättat till” bilden, inte förvanskat den..

 2. Jinge on 13 november, 2012 at 10:39
  • Jinge on 13 november, 2012 at 12:40

   Det kan till och med vara så ”illa” att krucifixet är en souvenir som är inhandlad i Jerusalem omkring år 1000 eller något senare. Det fanns redan då en betydande religiös turism, och bland andra så har väl våra vikingar varit på platsen…

   • Jens O on 13 november, 2012 at 16:26

    Kulturarvskonsulentens förslag är lite överraskande. Lucca-traditionen är i sin tur baserad på det tidigbysantiska sättet att avbilda Jesus (inget skryt, jag citerar NE). Och just bysantinskt var min första lekmannagissning. Om krucifixet, eller hängkorset, vore inhandlat i Konstantinopel eller inspirerat därifrån skulle massor av pusselbitar falla på plats. Vi vet ju att de östliga vikingarna var väl beresta i de trakterna på 1000-talet.

    Pröva att bildgoogla på ”byzantine crucifix”. Det finns många sidor som säljer moderna replikor. Man hittar flera exempel där Jesus är avbildad likadant, med ganska stora händer, ansiktet i korsets exakta mitt och en slags ”krona” bestående av inskriptionsskylten och/eller två änglar.

    Helt otänkbart är det kanske inte att korset faktiskt är tillverkat på Gotland, eller i de delar av Ryssland där östvikingarna färdades och stötte på ortodoxa kristna. Måhända är det en lätt förenklad imitation, gjord av någon som bara sett ett bysantinskt kors. Därav ”bläckfisken”.

    Att Kristusfiguren på det gotländska korset skulle vara skägglös tycker jag hursomhelst inte alls att den där spetsiga hakan antyder.

    • Jinge on 13 november, 2012 at 16:43

     Bra idé. Nu har jag kollat ”byzantine crucifix” på Google och hittat ett par som hade likheter, men dessa var med en annan sorts kors. Nej jag har inte uteslutit Gotland som tillverkningsplats, men just därför att många svenskar var tämligen beresta på den tiden så är det kanske lika sannolikt att det är en utländsk tillverkare. Jag har kollat tusentals krucifix, och är det en hantverkare som har gjort flera stycken likadana så kan man nog räkna med att de liknar varandra. Jag har INTE gjort en bildsökning på Google, men det ska jag göra nu.. 🙂

     http://beadsndrops.eu/images/productzoom/8344kors.jpg tex..

     Det finns några som har händerna vända på ungefär samma sätt, och några med en ”gud” med oxo.. Ngn som själv vill söka så är krucifixets webbadress: http://bilderblogg.se/c2/1krucifix.jpg

 3. Tornado on 28 oktober, 2013 at 22:57

  Det kanske är den Helige Anden. Tycker figuren ser ut lite som ett spöke.

  • Kamelsilen on 28 december, 2015 at 23:20

   Eller Gud fader själv, med långt hår, skägg och andaktsfullt slutna ögon, som sig bör. Armar och ben saknas heller inte, även om de är spinkiga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *