Björn Söder måste sparkas som talman i Riksdagen

15 december, 2014
By

Jag skrev om Björn Söders uttalande igår och den politiska skandalen är fortfarande bara i sin linda. Orsaken är givetvis att han har ett mycket ansvarsfullt uppdrag i Sveriges Riksdag i och med att han är andre vice talman. Dessutom så innefattas muslimer och samer i det yttrande om judar som nu är på allas läppar.

Björn SöderBjörn Söder i DN: ”Minskad invandring är bara ett av flera medel för SD att nå sitt huvudmål: att stöpa om Sverige till ett mer nationalistiskt land.

Samer, kurder och judar kan få leva i Sverige – men de är inte svenskar, enligt SD:s partisekreterare Björn Söder.

Han vill betala invandrare för att lämna landet: ”Det skulle vara bra med ett repatrieringsbidrag.””

Att Björn Söder är olämplig som andre vice talman är nog uppenbart för alla. Nu när han uttalat sig om judar och samers svenskhet så påminns man givetvis om hans uttalanden även om muslimer, och att dessa borde repatrieras. De borde få något slags statsbidrag för att lämna landet har Söder sagt tidigare. Men det finns en allvarlig hake i den här skandalen, Riksdagen har nämligen ingen möjlighet att avsätta en talman, något som antagligen även gäller för en vice talman.

Personligen så har jag mycket svårt att tänka mig att Björn Söder ska kunna fortsätta med uppdraget som andre vice talman, det är en roll där han kan komma att representera Sverige internationellt. Så här står det om talmannens roll i Sverige: ”En talman och tre vice talmän väljs av riksdagen för varje valperiod. Talmannen leder riksdagens arbete, kammarens sammanträden och utvecklingen av riksdagens arbetsformer, representerar riksdagen i Sverige och internationellt och är ordförande i riksdagsstyrelsen. Han eller hon föreslår statsminister vid regeringsskifte och kan träda in som tillfällig riksföreståndare.”

Det är förstås bara att beklaga att riksdagens arbete nu kan komma att ledas av en rasist, och jag är övertygad om att en mycket bred majoritet av de svenska väljarna tycker att det var ett olyckligt beslut att låta en person från Sverigedemokraterna väljas till den posten. SD fick så många röster i valet 2014 så att det blev en naturlig följd, men eftersom posten också är ett förtroendeuppdrag så måste man på det ena eller andra sättet se till att han kopplas bort från funktionen som vice talman.

Och det brådskar, vi kan nämligen inte ha en vice talman som anser att svenska judar, samer eller muslimer – inte är svenskar. Det råder inga som helst tveksamheter kring detta, det är vare sig religion eller etnicitet som avgör om man är svensk eller inte, förstår inte en vice talman det så ska han under inga omständigheter ha kvar det uppdraget, det är nämligen ett förtroendeuppdrag.

Anna T


i Andra om: , , , , , , dn12345, , ,

Tags: , , , , , , , ,

12 Responses to Björn Söder måste sparkas som talman i Riksdagen

 1. Jens O on 15 december, 2014 at 08:25

  Ja, men också talmansposterna ska ju i någon mån spegla folkviljan. Därav praxisen att välja företrädare från de tre största riksdagspartierna. Bortåt var femte svensk väljare uppvisar tendenser till att rösta på de där idéerna – även om det av någon märklig anledning blivit PK att anta att SD-väljare röstar på något helt annat. Att sparka Söder skulle skicka signalen att hans åsikter inte är representativa.

  Det tror jag att de faktiskt är och även om de inte är det bör tillfället utnyttjas att köra ner åsikterna i krävan på varenda kotte som lagt sin röst på dem. Ingen, absolut ingen, ska få komma undan med: ”Nä, det var inte rasismen jag röstade på.”

  • Jinge on 15 december, 2014 at 09:07

   Det tror jag att de faktiskt är och även om de inte är det bör tillfället utnyttjas att köra ner åsikterna i krävan på varenda kotte som lagt sin röst på dem.

   Nej det tror jag inte på. Judar, Muslimer och samer ses som svenskar om de inte är födda utomlands. Ingen vettig människa anser att en jude, muslim eller same inte är svensk om vederbörande är född här. Kommer de utifrån så kan nog utlänningsstämpeln finnas kvar, men bland samerna är det förstås ovanligt, för samer kommer normalt från ”sameland” oavsett om de kommer från Norge, Sverige eller Finland. Same Ätnam är ett känt begrepp i sameland även bland icke-samer. Den fördelen har inte muslimer, hur många judiska flyktingar/invandrare vi har vet jag inte, den puckeln passerades väl under fyrtiotalet och åren närmast efter.

   ”Folkviljan” betyder inte att extremister accepteras på posten som talman…

   • Jens O on 15 december, 2014 at 10:21

    Tror det är viktigt att ta fasta på vad Söder egentligen säger: att det finns en slags svenskhet som inte kan uppnås hur jädra mycket född i Sverige man än är. Det är ett synsätt som de flesta, precis som du skriver, normalt tar avstånd från – men som ändå ständigt återkommer som en central idé i alla resonemang om hur en svensk identitet ska definieras.

    Söder må vara en extremist men den nationalism som han och hans parti företräder kan bara leda i en och samma riktning. Om de skulle stanna vid ”ja, alla som föds till svenskar är svenskar” vore det just ingen poäng med deras rörelse. Tvärtom skulle det ju vara ett argument för att ge alla invandrare svenskt medborgarskap så fort man bara hinner – en slutsats som exempelvis jag allt oftare landar i.

    Avgångskraven mot Söder är fullt rimliga, men demokratin och anständigheten segrar inte förrän han indirekt röstas bort från sin post.

    • Benny on 15 december, 2014 at 12:45

     Eftersom SD har många väljare som inte uppfyller Söders krav på svenskhet så kanske dessa väljare tar sig en funderare på vad det är för parti man röstar på. Att syna SD och vad dem verkligen står för är väl det bästa sättet att stävja deras ökning bland väljarna. Som det är nu röstar många på SD bara för att de vill minska invandringen, så lösningen måste ju vara att sänka invandringen till genomsnittet inom EU så tappar SD sitt existensberättigande hos mer än hälften av deras väljare. Ett SD med 5-6% av väljarstödet räcker gott för att röra om i Sveriges Stockholmsfixerade politikergryta.

    • neurocolls on 15 december, 2014 at 13:20

     Ställ Sverigedemokraternas Medborgarskapskrav på deras medlemmar och väljare. Dvs språkkunskaper, kunskaper i historia och sammhällskunskap, laglydnad mm.
     Tillräckligt stor del skulle underkännas och deporteras/utvisas.
     Problemet löst.

     • Jinge on 15 december, 2014 at 13:22

      Intressant idé. Men ska man hänvisa till mänskliga rättigheter då oxo tycker du?

      • neurocolls on 15 december, 2014 at 13:45

       Naturligtvis menar jag det inte som allvarligt förslag, men det är ett läge som påvisar demokratins problem på många sätt.

       Jag kommer att tänka på en intervju med Frank Zappa; ”Problems with Democracy”. Om man tar allmän rösträtt på allvar….
       https://www.youtube.com/watch?v=XgJvMwAscO0

       Om Sverigedemokraterna ska hindras från inflytande med en S+M-regering så har demokratin upphört. Fast något demokratiskt/normalt partis samarbete med SD är ännu värre.

 2. Magnus on 15 december, 2014 at 16:40

  Håller med, det är orimligt och skamligt att landets parlament kan ledas av en talman (om än vice) som faktiskt sagt att judar och samer inte skulle vara riktiga svenskar, även om de är födda här och svenska medborgare, i det fall de inte är så pass assimilierade som han vill ha dem. För att inse hur stötande uttalandet faktiskt är räcker det att fundera på en situation där en ”assimilerat” svensk jude gifter sig med en judinna som är född som barn till judiska invandrare från t ex Polen; både hon och hennes föräldrar är svenska medborgare men de är litet mindre assimilerade än hennes make. Ska svenska staten då ha synpunkter (formellet eller informellt) på att de båda gifter sig??

 3. Kamelsilen on 15 december, 2014 at 23:04

  Undras när SD:s partisplittring kommer, och det uppstår en falang (SD-r?) som kräver minskad invandring men tar avstånd från den osminkade rasismen företrädd av t.ex. Söder och Mattias Karlsson?

  • Jens O on 16 december, 2014 at 08:16

   Om det skulle börja gå dåligt för SD, i opinionsmätningar och valresultat, kommer en sådan falang förmodligen att kliva fram. Men tills dess får man misstänka att ingen vågar bli först med att resa sig upp i båten.

   Den intressanta frågan tillsvidare tycker jag är Åkessons sjukskrivning. För närvarande bärs partiet av dess framgångar i hans frånvaro. Vad händer om och när han kommer tillbaka? Vad händer om han inte gör det (vilket trots allt är det mest sannolika för en utbränd partiledare)? Även om det ännu inte pågår en öppen maktkamp inom partiet skulle jag tro att det finns ganska många som just nu bidar sin tid.

   • Kamelsilen on 17 december, 2014 at 00:45

    Ja, om Åkesson förblir borta och SD blir representerat av sådana primitiva typer som Söder och Mattias Karlsson måste väl ändå den intelligentare delen av partiets sympatisörer börja fundera. Med den verserade Åkesson faller den anständiga masken av partiet, och ingen kan på länge ersätta den. Hoppas det blir som med Vänsterpartiet och Gudrun Schyman (ingen jämförelse i övrigt!), att hälften av rösterna visade sig vara röster på partiledaren, inte partiet.

    • Magnus on 17 december, 2014 at 06:50

     Och de har ju i nuläget inte riktigt någon Ernst Röhm med tillhörande kohorter som de kan avrätta… 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *