Gideon Levy skriver att – Israel inte vill ha fred…

9 juli, 2014
By

Den israeliska journalisten Gideon Levy publicerar idag en debattartikel i Dagens Nyheter, rubriken han valt är – Israel vill inte ha fred, en lämplig rubrik eftersom den antagligen är sann till hundra procent. Jag citerar ingressen på artikeln här, den som vill läsa den i sin helhet, vilket rekommenderas, kan göra det på DN.se

PalestinaGideon Levy i DN idag: ”Dödstalen stiger i Gaza efter de senaste dagarnas ­våldsspiral – läget anses vara det värsta på nära två år. En förändring blir inte möjlig så länge Israel väljer ­ockupationen framför freden, skriver den israeliske journalisten Gideon Levy.

Israel vill inte ha fred. Ingenting jag någonsin har skrivit skulle jag hellre bli motbevisad om. Men beläggen tornar upp sig. Det är rent av så att Israel aldrig har velat ha fred – en rättvis fred, en som bygger på kompromisser från båda sidor. Det är sant att den hebreiska hälsningen är shalom (fred). Och spontant skulle nära på varje israel säga att han vill ha fred, självklart. Men han talar inte om den sorts fred som frambringar rättvisa – den rättvisa förutan vilken freden är omöjlig. Israeler vill ha fred, inte rättvisa, och definitivt ingenting som bygger på universella värden. “Peace, peace, when there is no peace.” (Jeremia 6:14, red. anm.) Inte nog med att ingen fred är i sikte: De senaste åren har Israel vänt sig bort från själva ambitionen att skapa fred.

Israels fredslängtan ser ut att ha dött för omkring ett decennium sedan, med haveriet vid Camp David år 2000, med den välspridda lögnen att det inte finns någon palestinsk partner att förhandla med, och givetvis, den andra intifadans fruktansvärda och blodiga epok. Men sanningen är att Israel inte ville ha fred dessförinnan heller. Inte för en sekund har Israel behandlat palestinierna som människor med lika rättigheter eller betraktat den palestinska nöden som en gripbart mänsklig och nationell nöd.”

Läs Gideon Levys artikel i sin helhet i DN, klicka här!


i Andra om: , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , ,

5 Responses to Gideon Levy skriver att – Israel inte vill ha fred…

 1. mfa on 10 juli, 2014 at 12:04

  Intressant utveckling. De tre israelerna som blev dödade och tillhörde en militär yeshiva blev skjutna med ett ljuddämpat vapen enligt FBI som utreder fallet eftersom en av de dödade var en amerikan. Det är väldigt intressant eftersom det är nog första gången man hör talas om att ett ljuddämpat vapen använts. En annan intressant detalj är att de dödades på av israelerna kontrollerat område och dumpades på palestinskt.

  På tal om det så är det tydligen även skillnad på amerikanska medborgare som blir utsatta för brott. Den palestinske pojken som blev grovt misshandlad av israeliska gränspoliser är någon vars brott inte utreds av amerikanerna.

  • Jinge on 10 juli, 2014 at 12:12

   Men det är väl som vanligt…

 2. Marwan on 10 juli, 2014 at 17:33

  Israel vill inte ha fred och alla Israels ursäkter är slut , Fram tills nu kunde omvärlden acceptera Israels refräng att det inte finns partner att förhandla med .
  När israelerna talar om freden då döljer de sina höga ambitioner , Om palestinierna skulle skrota rätten att återvända då skulle israelerna säga nej till freden pga de har inte råd att betala kompensation till palestinierna .

  Israel grundades på idén expansion och om det finns fred då skulle Israel inte blir så stor som idag , Israeliska gränser utökade till följd av krig inte fred därför Israel vill inte ha fred .

  • Jinge on 10 juli, 2014 at 17:45

   Nej, absolut ingenting talar för att de vill ha fred, de vill ha _hela_ Palestina.

   Du börjar bli mer och mer unik Marwan, du är den ende som skriver här som är född i Palestina.. 🙂 (Vad jag vet iaf..)

   • mfa on 10 juli, 2014 at 22:09

    De vill ha mer än hela Palestina. De vill ha delar av Libanon, Syrien, Jordanien, Egypten, Iraq och Saudiarabien. Det är vad som kallas för ”Stor Israel” och det de drömmer om (och lär fortsätta då de kan knappt hålla den fredliga västbanken).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *