Ett träd som Fredrika Bremer gillade..

18 februari, 2017
By

Jag kan givetvis inte veta helt säkert om Fredrika Bremer gillade det här trädet, men jag vet att hon har sett det flera gånger. Hon bodde nämligen här i Haninge fram tills hon dog för 152 år sedan, nämligen på Årsta slott, och trädet står där fortfarande trots att det var länge sedan Fredrika gick ur tiden.Träd vid Årsta SlottHur jag vet det? Jag förstår det eftersom trädet bara finns hundra meter från Slottet bredvid den ladugård och de stallar som fanns redan då. Hon kan inte ha undgått den miljön som är en närmaste träskliknande miljö som ligger – ovanför (!) sin omedelbara omgivning. Själv så har jag lyckats bli stucken av två jordgetingar vid trädet, men det är inte mitt rekord. Jag stacks av fjorton (14) jordgetingar när jag var på ett seglarläger på Utö 1957-58, jag är osäker på året.

Omgivningarna är fina runt Årsta Slott, inte just nu för idag ser det ut som på bilden, men annars. Speciellt på våren och sommaren. Tyvärr så har man saboterat miljön delvis genom att bygga en stor golfbana på platsen, men slottet finns kvar och där får man också gå in och titta fortfarande har jag för mig. Dessutom lär det finnas spöken på slottet, jag har aldrig sett några för det lär bara vara utsocknes som drabbas av oknytt.

Själv så klurar jag på att ta med mig någon hurtig kamrat, tält och en rejäl pava starkt så fort dygnsmedeltemperaturen stiger över åtta-tio grader. Den som lever får se om jag klagar på drickat, spöken eller sällskapet efter en sådan natt


Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , ,


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to Ett träd som Fredrika Bremer gillade..

  1. Erik on 16 februari, 2017 at 04:44

    Du kan väl inte veta att hon gillade det? F.ö. är Årsta Slott tjusigt! 🙂

    • Jinge on 16 februari, 2017 at 05:25

      Givetvis inte, men jag gillar det så… 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *