Att blogga eller inte blogga, det är INTE frågan..

13 augusti, 2012
By

För ett par veckor sedan så skrev Knut Lindelöf, som till vardags skriver i Folket i Bild/Kulturfront, och berättade om sina egna funderingar om bloggande, han valde att skriva om det på sin blogg och det tangerar i mångt och mycket mina egna funderingar det senaste året.

Knut Lindelöf: ”I det stora hela är det förstås ganska betydelselöst att jag sitter här och formulerar mig i skrift. Det känns inte sällan som jag skriver mest samma sak som många andra. Ofta känns det som just upprepningar, som att jag skrivit det förut. I efterhand känns det jag skrev inte sällan som ganska uddlöst tyckande. Nu kroknar den omtyckte vänsterbloggaren Jinge och min gamle vän Tom Carlson filosoferar över sitt eget skrivande i ett par blogginlägg och mytifierar (som jag ser det) den rena handskriften, eller maskinskrivningsskriften. Datorn har i alla fall befriat mitt skrivande.”

Själv har jag skrivit över 10 000 inlägg på min gamla blogg, Jinge.se. Det första inlägget på den bloggen skrev jag 2004, tror jag det var. Före 2004 så hade jag en annan hemsida, http://jif.net, som jag använde till något som liknar en blogg. Det var små gif-bilder, föreställande post-itlappar, som jag använde till att kommentera det politiska skeendet i något år innan jag skaffade min första WordPress-blogg.

WordPress revolutionerade skrivandet på ett sätt, det var ett färdigt program och det var utomordentligt lätt att sätta upp. För egen del innebar det att frekvensen på blogginläggen steg högst påtagligt, det var lätt och så lite arbete utöver själva skrivandet, så på relativt kort tid så blev det flera inlägg varje dag. Jag skrev om mina käpphästar, saker som irriterade mig och/eller där jag var och är känslomässigt engagerad.

Efter att ha bloggat i ett par år så var min blogg den mest lästa politiska bloggen, alla kategorier. Det bidrog förstås till att öka engagemanget än mer, när bloggen regelmässigt har mellan fem och sjutusen dagliga besök så förstod jag att det egna skrivandet engagerar och/eller intresserar andra. Men förr eller senare så hamnar man i den sortens funderingar som Knut uttrycker ”Ofta känns det som just upprepningar, som att jag skrivit det förut.” Just detta har jag känt i stigande grad de senaste åren.

Har man skrivit och talat om vad man tycker om t.ex. Israels ständiga brott mot FN:s alla resolutioner, mot alla Genèvekonventioner och landets ständiga brott mot mänskligheten, så kan man göra det igen, och igen. Men när man skrivit om samma sak femtio gånger så börjar i alla fall undertecknad fundera över vad det har för värde. I princip hade jag kunnat plocka fram ett gammalt inlägg och bara fyllt i aktuella uppgifter om tid, plats och typ av händelse. Nu har jag aldrig gjort så, men möjligheten har givetvis funnits.

För cirka ett år sedan kontaktades jag av en person som ville köpa bloggen, orsaken var förstås bloggens ranking både hos sökmotorer, på Twingly och diverse topplistor. Jag avvisade budet efter viss tvekan, när jag sedan berättade om det budet för Anders Romelsjö i samband med att jag hjälpte honom sätta upp hans egen blogg så gav han mig ett bud på Jinge.se, ett bud som jag kände att jag inte kunde eller ville avvisa på grund av ovan nämnda skäl.

Bilderblogg.se har funnits i ett antal år nu, men den har fört en tynande tillvaro. Genom att det nu är min enda aktiva blogg så kommer den utvecklas vidare, i första hand som fotoblogg som namnet antyder. Fotogra-
ferandet är något som har fått stå tillbaka på grund av mitt politiska gnölande på Jinge.se, det var dags att göra någonting åt det. Jag hoppas och tror att Anders kommer klara av att förvalta min gamla blogg på ett bra sätt, själv har jag vare sig ork eller motivation. Jag har redan slitit ut ett par tangentbord, och sedan är det ju också viktigt eftersom den bär mitt namn… 😛

Mitt intresse för min gamla hemstad, stockholmiana, historia, historiska byggnader, djur och natur gör att jag istället väljer att ägna mig åt dessa intressen framöver, men visst, något enstaka politiskt gnöl kan det bli även här trots att det är en fotoblogg i första hand…

i Andra om: , , , , , , , , , , Läs också: knut, anders, jinge.se, annarkia, chris hilli, svensson, dettysta, alethia, pepprat, vanligtvis, björnbrum, k&å, lasse, kertin, pamflett, pyttiminpanna, röda-m, rödevarg, nicke, varghjärta

Tags: , , , , , , , , , ,

12 Responses to Att blogga eller inte blogga, det är INTE frågan..

 1. Micke F on 13 augusti, 2012 at 16:24

  Hur mycket fick du för gamla bloggen?

  • Jinge on 13 augusti, 2012 at 17:17

   Trodde du att du skulle få svar? :-/

 2. anita on 13 augusti, 2012 at 16:25

  Tack för påhälsning ”hemma hos mig”!

  Två personer – en och samma tanke!

  Inte för att jag är veteran i bloggosfären – jag får nog snarare betraktas som novis – men jag har i dagarna gjort reflektioner i samma rikting: Vad gör det för skillnad om jag sitter och plitar och knåpar och ”gnölar”? Är det verkligen det optimala sättet att använda resten av mitt liv? Jag har också upplevt att en viss trötthet har infunnit sig när jag ska formulera mig. Däremot är det fortfarande roligt att försöka fånga in och föreviga min lilla del av världen och verkligheten med hjälp av kameran. Den saknar teleobjektiv, och andra förnämiteter, dock, även här är jag en glad amatör.

  Så: See You In Pictures! 🙂

 3. lingon on 13 augusti, 2012 at 20:34

  Ja man kan alltid fundera över vilken inverkan och påverkan det man säger och gör har. mellan 1998 och 2004 höll jag på med något som väl kanske skulle kunna liknas vid förstadierna till bloggande, dock enbart om en specifik företeelse med dess vinklingar och utveckling. Till slut insmög sig precis de där känslorna om att skriva samma sak och till vilken nytta, och det hela avsomnade. Förvisso visade det sig i efterhand att det hela hade betydligt mer in- och påverkan än jag anade under tiden skrivandet pågick. Så det blir väl ur ett historiskt perspektiv man kan se till resultatet.

  Förmodligen har allt det här skrivandet trots allt någon nytta för någon. Kanske föds en idé, eller finns det en gemensam punkt för vissa osv. Plus att det med kommentarsmöjligheten finns chanser att argumentera för och emot, dvs diskutera, i olika frågor. I en del fall kan man se häpnadsväckande hantering av språket ur såväl positivt som negativt perspektiv. Men den gamla tidens BBS med de riktigt intressserade och de ämnestrådar och kommentarsträd som fanns samt hanteringen av desamma kändes kanske en aning kuligare att frekventera. Även där var ju Jinge föregångare… Det byggde ju lite på att man var lite mer initierad och intresserad, och kanske inte bara råkade ramla över någon websida av en slump. Kanske medvetenheten var större då, eller inte. I alla fall var nyfikenheten nog större när man fick kämpa lite för att komma åt möjligheterna. Idag Elgiganten, koppla in, kör på. Hur kul och inspirerande är det?!

  Nyttan och glädjen för många blir naturligtvis större när någon medveten och kunnig person sitter bakom spakarna än när det som i många fall bara sätts upp en site och slängs ut en massa blaj utan egentligt värde.

  Ser nu fram emot många fina bilder under överskådlig tid, till nästa kroknande;-)
  En bild säger ju mer än 1000 ord så skulle man räkna på de här sidorna är det redan uppe i höga tal!

  • Jinge on 13 augusti, 2012 at 20:55

   Även där var ju Jinge föregångare…

   Hur vet du det?

   • lingon on 13 augusti, 2012 at 21:38

    Jag kommer ihåg, och så var jag ju med på 1 hörn där oxo…

 4. annarkia on 13 augusti, 2012 at 20:54

  För oss som saknar dig på jinge.se är det skönt att veta att Du finns kvar i bloggosfären. Är ju också spännande att se vad Du gör med bilderbloggen nu när Du har mer tid att motionera kameran och objektiven.
  Tror nog att din efterträdare på Jinge.se kommer att sköta om bloggen väl men på sitt sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *