Drönarflygning över Riksdagshuset…

16 maj, 2017
By

Idag greps en person på grund av att han flög en drönare över Riksdagshuset på Helgeandsholmen, en klart olämplig sysselsättning på just den platsen. Att Riksdagens vakter ingrep var både rimligt och nödvändigt, skulle det bli vanligt med drönare på den platsen så skulle det kunna leda till mycket hotfulla och potentiellt farliga situationer.

RiksdagshusetDN: ”Polisen omhändertog på tisdags-
eftermiddagen en person som sätts i samband med en drönarflygning över riksdagshuset. Larmet kom in klockan 14.15 från skyddsvakter i området. ”Vi fick snabbt tag i personen i fråga”, säger polisens presstalesperson Kjell Lindgren.

Larmet kom från Mynttorget, strax intill riksdagshuset, där riksdagsförvaltningens skyddsvakter upptäckte flygningen. – Jag har ännu inte fått återrapportering från patrullen. Vi får utreda vad slags brott det kan handla om. Men då riksdagshuset är ett skyddsobjekt har omhändertagandet av personen skett enligt skyddslagen, säger Kjell Lindgren.”

Personligen kan jag tycka att det är märkligt att en person ens försöker. Det naturliga bemötandet av en sådan flygning borde rimligen vara verkanseld från vakterna, om inte annat så har ägaren uppvisat ett omdöme som ryms i en fingerborg. Att Säpo har försäkrat sig om drönarens ägare är rimligt. Å andra sidan så kan jag tycka att det borde vara flygförbud för dylika tingestar i närheten av skyddsobjekt. Man skulle ju kunna tycka att alla som roar sig med att flyga drönare borde ha kunnat lista ut att det kan leda till problem att flyga både där och i resten av regeringskvarteren.

Hade jag själv tillgång till en drönare så skulle jag vilja ta om vinjettbilden här på bloggen från Skeppsholmen från en höjd 50-75 meter ovanför slottets tak. Så visst kan det finnas en mängd intressanta motiv, men hade den person som nu är aktuell valt att flyga drönaren på 5-600 meters avstånd från Riksdagshuset så hade hen knappast fått några problem med Säkerhetspolisen. En systemkamera med ett kortare teleobjektiv hade klarat av uppgiften utan att vakter och polis hade behövt ingripa. Dessutom så hade tingesten kunnat flygas över vattnet i Strömmen vilket hade betytt en minimerad fara för dem på marken.

Rimligen så borde den nu aktuella flygningen vara belagd med ett bötesstraff, var och en borde förstås kunna inse det olämpliga med en sådan flygning. Det kanske borde skapas ett generellt förbud för drönarflygning inom tullarna i Stockholm, ett förbud som man då kan söka dispens för om man har ett vettigt skäl för att flyga drönare


i


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One Response to Drönarflygning över Riksdagshuset…

  1. Jimmy on 18 maj, 2017 at 00:54

    Jag undrar om drönaren filmade kåken?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *