Jättesnabb miniubåt eller bara bluff?

21 oktober, 2014
By

Nu har miniubåten flyttat sig via Jungfrufjärden ner genom Mysingen och den befinner den sig nu nere vid Nynäshamn, om man nu skulle tro på radio/TV och tidningarna. Men det ska man inte göra, för allt tycks vara ett jippo iscensatt av de militära myndigheterna, motivet är antagligen att man vill skapa opinion för att ansöka om medlemskap i Nato. På något annat sätt kan jag inte förstå det.

NynäshamnAtt förflytta en eller flera miniubåtar ner till Nynäshamn, och dessutom själva moderfarkosten, det är alltför fantasifullt för min smak. Var och en som har färdats den vägen med en motorbåt vet att det inte går på en kvart precis. Har man en mycket snabb motorbåt som gör trettio-fyrtio knop så kan man köra ner på ett par timmar, men ingen miniubåt kan färdas så lång väg under vatten, att oupptäckt lasta en sådan i moderfartyget för att sedan transportera ner den till Nynäshamn är omöjligt på den tiden.

Dessutom så har Försvarsmakten min-linjer i Mysingen, och dessa har hjälp av både lyssningsutrustning, magnetslingor och annan elektronik för att avslöja både ubåtar och annan sjötrafik. Men det otäckaste i den här historien är förstås journalisterna, för de känner till vilka resurser militära myndigheter har, man kan helt enkelt inte transportera en ubåt från Kanholmsfjärden ner till Nynäshamn utan att upptäckas, i vart fall om man inte går utomskärs. Troligen skulle man upptäckas även där av teknik som inte jag känner till. Men att färdas från Jungfrufjärden vid Dalarö, som var det sista budet, och ner till Nynäshamn är lögn, dessutom en synnerligen korkad lögn.

Att tidningarna fantiserar fritt kan jag trots allt förstå, det gäller ju hundratals anställdas jobb, säljer de inte lösnummer eller får många klick på annonserna i tidningarna så kommer Bonniers och Shibstedts att tvingas avskeda, men varför Sveriges Radio och Sveriges Television ställer upp på dessa charader förstår jag inte. Den där miniubåten borde ställa upp i Roslagsloppet (Bilden är från infarten till Nynäshamn)


i Andra om: , , , , , , , , , , , , dn12345, , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

7 Responses to Jättesnabb miniubåt eller bara bluff?

 1. Benny on 21 oktober, 2014 at 11:16

  Egentligen skulle man starta en tidning som heter Sanningsnytt! Dess uppgift skulle vara att bara förmedla verifierade nyheter utan fabulerande journalister.

  • Jinge on 21 oktober, 2014 at 11:21

   Nej, men gärna duktiga skribenter..

  • Kamelsilen on 21 oktober, 2014 at 22:24

   Men dagens journalist är tvungen att hitta på spektakulära saker, han har nästan alltid en visstidsanställning, och om han inte skriver så att stora massan vill köpa tidningen, och ägarna kan göra vinst på honom, ryker han vid nästa omgång nedskärningar. Och hur går det då med falukorven, taket och kavajen?

 2. Max W on 21 oktober, 2014 at 12:34

  Jag tror inte ett smack på detta jidder om ubåtar. Finns det minubåtar i Sverige så är de tillverkade här, det är nog försvarsindustrin som bekostar medias alla helikopterfärder. Tidningarna borde öppet redovisa vilka företag som sponsrar dem. Fanns det en ubåt här nu, varför inte bomba den? Är sjunkbomber för dyra?

 3. Jonas on 22 oktober, 2014 at 09:38

  Just det sista du skriver har jag redan ältat sedan första dagen denna budgetubåt dök upp! Hur kan det komma sig att public service-media i denna fråga är lika onyanserade, osjälvständiga och okritiskt otänkande som de renodlat kommersiella? Här handlar det knappast om inkomstbringande musklick.

  • Jinge on 22 oktober, 2014 at 10:14

   Ja, det har jag oxo undrat. Men eftersom tidningarna öser på med trycksvärta så tvingas de väl hänga med, reklam-TV gör ju det och de vill väl inte förlora tittare dit? På ngt annat sätt kan jag inte tolka saken..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *